Czeski pit

wiolapaznokcie

Re: Czeski pit

Post autor: wiolapaznokcie »

a jak jest ze składkami odprowadzonymi w czechach? Jak ktos był tam 125 dni a potem pracował w poslce i rozlicza się w pit 36 to wpisując składki odprowadzone w polsce wpisać moge tez składki odprowadzone w czechach ? czy tylko wpisuje składki odprowadzone w polsce ?

snykwa

Post autor: snykwa »

Odliczasz tylko te z Polski. Gdyby składki z Czech były odprowadzane do naszego ZUS to wtedy tak.

lukas_driver

Post autor: lukas_driver »

Witam, pracowałem w tamtym roku w czeskiej firmie jako kierowca międzynarodowy ale we wrześniu miałem 14 dni przerwy między umowami i firma mnie nie rozliczyła przez to(sam nie wiem dlaczego). Czy mogę w Polsce rozliczyć się z żoną, wpisując w swoim Pit36 0zl a jedynie w załączniku Pit/zg wpisze dochód z Czech?
Czy mogę odliczyć od przychodu diety skoro jeździłem po całej Europie ale wracałem do domu po 15-20 dniach jazdy na 7-10dni? I czy kup mogę liczyć po 139.06zl/miesiąc?
Czy kurs walut mogę przyjść z 29.12.2018 czy muszę uwzględnić przychody z pierwszej części roku po kursie z dnia 31-08-2018?

Pozdrawiam Łukasz

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Czechy -rozliczenie - metoda wyłączenie z progresją..

Na wstępnie - jeśli nie miałeś dochodów z PL= nie musisz się rozliczać z US-em.
Jeżeli już to rozliczenie indywidualne - z małżonką będzie raczej niekorzystne = trzeba sprawdzić.

Korzystnie z małżonkiem jest wtedy, jeśli składki są odprowadzane do ZUS w PL

rbcz

Post autor: rbcz »

Czy czeską zaliczkę na podatek 'skutečně sražená záloha na daň z příjmů' należy wpisać w pit 36 czy pozycja 193 (podatek zaplacony za granica)tyczy się jedynie Państw do ktorych ma zastoswanie metoda odliczenia proporcjonalnego?

snykwa

Post autor: snykwa »

Tylko przy rozliczeniu proporcjonalnym. Czechy to rozliczenie metodą wyłączenia z progresją-podatku się nie wpisuje, tylko sam dochód.

Zablokowany