PIT za 2015 z Holandii
Re: PIT za 2015 z Holandii
snykwa napisał(a) :
> Jasti.
> >Co powinnam wpisać w pole 10? Czy całe 762 € po przeliczeniu na złote?<
> Nie wyodrębniasz podatek. 762 x 8,35 / 36,50 = 174,32e
> Dopiero ten wynik przeliczasz na zł i wpisujesz w poz. 10 PIT/ZG.
Ok, dziękuję za info. Proszę jeszcze o informację czy dobrze liczę ulgę abolicyjną uwzględniając dochody osiągnięte w PL.
Dochody w PL (renta rodzinna i um. zlec) na kwotę łączną 5319,05.
Podatek zapłacony w PL 353 zł
KUP 182,40 zł
zdrowotne 341,55 zł
Ulgę abolicyjną liczę tak:
5319,05 (doch. PL)+ 14865,98 (doch. z Hol.) = 20 185,08
20 185,03 x 18% = 3 633,31
3 633,31 x (14865,98 : 20 185,03) =2675,88 ??? czy to jest ulga którą muszę wpisać w poz 43 pit O???
> Jasti.
> >Co powinnam wpisać w pole 10? Czy całe 762 € po przeliczeniu na złote?<
> Nie wyodrębniasz podatek. 762 x 8,35 / 36,50 = 174,32e
> Dopiero ten wynik przeliczasz na zł i wpisujesz w poz. 10 PIT/ZG.
Ok, dziękuję za info. Proszę jeszcze o informację czy dobrze liczę ulgę abolicyjną uwzględniając dochody osiągnięte w PL.
Dochody w PL (renta rodzinna i um. zlec) na kwotę łączną 5319,05.
Podatek zapłacony w PL 353 zł
KUP 182,40 zł
zdrowotne 341,55 zł
Ulgę abolicyjną liczę tak:
5319,05 (doch. PL)+ 14865,98 (doch. z Hol.) = 20 185,08
20 185,03 x 18% = 3 633,31
3 633,31 x (14865,98 : 20 185,03) =2675,88 ??? czy to jest ulga którą muszę wpisać w poz 43 pit O???
aga_aga od zasiłku nie ma ulgi abolicyjnej. Wpisuje się go w PIT/ZG poz. 24 i 25.
>Jakich dochodów dotyczy ulga abolicyjna:
Ulga przysługuje podatnikom, którzy osiągają dochody z pracy, z działalności wykonywanej osobiście, a także z działalności gospodarczej (także wtedy, gdy działalność jest opodatkowana podatkiem liniowym). Ulgę stosuje się także w przypadku dochodów z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych, z wykonywanej poza Polską działalności artystycznej, literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej. Z ulgi nie mogą za to skorzystać osoby, które osiągają dochody z zagranicznych rent i emerytur.<
>Jakich dochodów dotyczy ulga abolicyjna:
Ulga przysługuje podatnikom, którzy osiągają dochody z pracy, z działalności wykonywanej osobiście, a także z działalności gospodarczej (także wtedy, gdy działalność jest opodatkowana podatkiem liniowym). Ulgę stosuje się także w przypadku dochodów z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych, z wykonywanej poza Polską działalności artystycznej, literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej. Z ulgi nie mogą za to skorzystać osoby, które osiągają dochody z zagranicznych rent i emerytur.<
Jasti a możesz mi podać wyliczony podatek z Holandii?
Nie lepiej użyć programu:
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
i sam Ci wszystko wyliczy zamiast się męczyć ręcznie?
Jak muszę ręcznie to robię dwa zestawienia jeden proporcja drugi progresja (Holandia w poz. 8 PIT/ZG bez podatku) i porównuję poz. 189 w PIT-36. Wtedy wychodzi ulga abolicyjna.
Nie lepiej użyć programu:
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
i sam Ci wszystko wyliczy zamiast się męczyć ręcznie?
Jak muszę ręcznie to robię dwa zestawienia jeden proporcja drugi progresja (Holandia w poz. 8 PIT/ZG bez podatku) i porównuję poz. 189 w PIT-36. Wtedy wychodzi ulga abolicyjna.
snykwa napisał(a) :
> Jasti a możesz mi podać wyliczony podatek z Holandii?
> Nie lepiej użyć programu:
> http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
> i sam Ci wszystko wyliczy zamiast się męczyć ręcznie?
Podatek po przeliczeniu na zł to 729,62.
Korzystam z konkurencyjnego programu i coś mi się nie wydaje żeby liczył poprawnie.
Wg programu konkurencji ulga abolicyjna wychodzi 1456,03
> Jasti a możesz mi podać wyliczony podatek z Holandii?
> Nie lepiej użyć programu:
> http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
> i sam Ci wszystko wyliczy zamiast się męczyć ręcznie?
Podatek po przeliczeniu na zł to 729,62.
Korzystam z konkurencyjnego programu i coś mi się nie wydaje żeby liczył poprawnie.
Wg programu konkurencji ulga abolicyjna wychodzi 1456,03
Zgadza się ulga abolicyjna 1 456,03.
Niedopłata 84 zł.
Niedopłata 84 zł.
Jeszcze jedna korekta teraz za 2014
Podatek 2796e
Jak wyodrębnić podatek za rok 2014??
macie wzór?
Proszę o pomoc.
Podatek 2796e
Jak wyodrębnić podatek za rok 2014??
macie wzór?
Proszę o pomoc.
snykwa napisał(a) :
> Zgadza się ulga abolicyjna 1 456,03.
> Niedopłata 84 zł.
Też mi tyle wyszło ale próbowałam liczyć ulgę na pieszo i najwyraźniej coś źle liczyłam :(
A czy jest możliwe odliczenie składek zdrowotnych zapłaconych w Holandii od podatku?
> Zgadza się ulga abolicyjna 1 456,03.
> Niedopłata 84 zł.
Też mi tyle wyszło ale próbowałam liczyć ulgę na pieszo i najwyraźniej coś źle liczyłam :(
A czy jest możliwe odliczenie składek zdrowotnych zapłaconych w Holandii od podatku?
> A czy jest możliwe odliczenie składek zdrowotnych zapłaconych w Holandii od podatku?<
Odliczyć można składki zapłacone do naszego ZUS-u. Holenderskie można by było gdybyś miała pewność, że nie uczestniczyły w pomniejszeniu podatku holenderskiego przy rozliczeniu.
Odliczyć można składki zapłacone do naszego ZUS-u. Holenderskie można by było gdybyś miała pewność, że nie uczestniczyły w pomniejszeniu podatku holenderskiego przy rozliczeniu.
czyli ten zasiłek z Holandii jest w całości opodatkowany w Polsce, nie istnieją inne ulgi z tym związane? Czy skoro był odprowadzony podatek w Holandi, to w Pl nie muszę wykazywać? Pierwszy raz mam do czynienia z jakimkolwiek rozliczeniem zagranicznym stąd te moje, może dziwne pytania.