rozliczenie 20 19 Polska Holandia
Re: rozliczenie 20 19 Polska Holandia
@kacper92 pisze:
Aby otrzymać zwrot podatku muszę załączyć zaświadczenie o dochodach z US.
Z tego co widzę pracowałeś cały rok w NL - wg mnie nie będziesz potrzebował zaświadczenie UE/WE.
Od 2015 r są zmiany w podatkach dot. nierezydentów - kwestia proporcji dochodu 90/10% - NL/PL/.
Jeśli pracowałeś cały rok to stajesz się z automatu PODATNIKIEM KWALIFIKOWANYM i należą Ci się
pełne ulgi podatkowe od Belastingdienst.
Formularz dostępny tutaj -
https://holandia.org/download/2018.pdf
Jeśli jednak tak, to pobierz taki formularz, wypełnij danymi i złóż w US - może otrzymasz od ręki, jeśli nie to
będziesz musiał uzgodnić termin odbioru.
Trzeba uiścić opłatę ok. 17,00 zł.
Aby otrzymać zwrot podatku muszę załączyć zaświadczenie o dochodach z US.
Z tego co widzę pracowałeś cały rok w NL - wg mnie nie będziesz potrzebował zaświadczenie UE/WE.
Od 2015 r są zmiany w podatkach dot. nierezydentów - kwestia proporcji dochodu 90/10% - NL/PL/.
Jeśli pracowałeś cały rok to stajesz się z automatu PODATNIKIEM KWALIFIKOWANYM i należą Ci się
pełne ulgi podatkowe od Belastingdienst.
Formularz dostępny tutaj -
https://holandia.org/download/2018.pdf
Jeśli jednak tak, to pobierz taki formularz, wypełnij danymi i złóż w US - może otrzymasz od ręki, jeśli nie to
będziesz musiał uzgodnić termin odbioru.
Trzeba uiścić opłatę ok. 17,00 zł.
dzięki za odpowiedź tylko czy mam to złożyć w Polskim czy Holenderskim urzędzie skarbowym? Jeśli trzeba go złożyć w Polskim US to mam mały problem bo jestem w Holandii i osobiście nie jestem w stanie złożyć zaświadczenia... Można kogoś z rodziny upoważnić aby złożyć i odebrać zaświadczenie w moim imieniu?
kacper92 pisze:
...tylko czy mam to złożyć w Polskim czy Holenderskim
- w polskim US, po złożeniu rocznego rozliczenia,
jako, że rozliczenie jest już po terminie, musisz dołączyć tzw. CZYNNY ŻAL /wersja papierowa/.
Jeśli trzeba go złożyć w Polskim US to mam mały problem
> bo jestem w Holandii i osobiście nie jestem w stanie złożyć
> zaświadczenia... Można kogoś z rodziny upoważnić aby złożyć i odebrać
> zaświadczenie w moim imieniu? - można.
Najpierw dowiedz się w Belast...czy musisz takie zaświadczenie o dochodach
składać do rozliczenia rocznego w NL.
...tylko czy mam to złożyć w Polskim czy Holenderskim
- w polskim US, po złożeniu rocznego rozliczenia,
jako, że rozliczenie jest już po terminie, musisz dołączyć tzw. CZYNNY ŻAL /wersja papierowa/.
Jeśli trzeba go złożyć w Polskim US to mam mały problem
> bo jestem w Holandii i osobiście nie jestem w stanie złożyć
> zaświadczenia... Można kogoś z rodziny upoważnić aby złożyć i odebrać
> zaświadczenie w moim imieniu? - można.
Najpierw dowiedz się w Belast...czy musisz takie zaświadczenie o dochodach
składać do rozliczenia rocznego w NL.
Witam :)
Jak wygląda sytuacja z dietami i KUP, jeśli cały 2018 rok pracowałem w NL? Dopiero od 4.grudnia byłem oficjalnie zameldowany. (przy czym sytuacja skomplikowała się niedługo i od 15.stycznia 2019 już nie byłem zameldowany w gemente)
Za 2017 odliczyłem w polskim zeznaniu diety (pracowałem tylko w NL od maja do grudnia), ale czy w 2018 mam zrobić to samo, skoro Polska nie była w zasadzie moim ośrodkiem interesów życiowych?
(mam dzieci w Polsce, lecz z nimi nie mieszkam; wyprowadziłem się w 2017, ale zameldowany byłem od zawsze u rodziców).
Dzięki za pomoc
Jak wygląda sytuacja z dietami i KUP, jeśli cały 2018 rok pracowałem w NL? Dopiero od 4.grudnia byłem oficjalnie zameldowany. (przy czym sytuacja skomplikowała się niedługo i od 15.stycznia 2019 już nie byłem zameldowany w gemente)
Za 2017 odliczyłem w polskim zeznaniu diety (pracowałem tylko w NL od maja do grudnia), ale czy w 2018 mam zrobić to samo, skoro Polska nie była w zasadzie moim ośrodkiem interesów życiowych?
(mam dzieci w Polsce, lecz z nimi nie mieszkam; wyprowadziłem się w 2017, ale zameldowany byłem od zawsze u rodziców).
Dzięki za pomoc
exist pisze:
> Witam :)
>
> Jak wygląda sytuacja z dietami i KUP, jeśli cały 2018 rok pracowałem w NL?
> Dopiero od 4.grudnia byłem oficjalnie zameldowany. (przy czym sytuacja
> skomplikowała się niedługo i od 15.stycznia 2019 już nie byłem zameldowany
> w gemente)
- jeśli Twoja praca najemna, to stosunek pracy = trzeba odliczyć diety za okres pozostawania w stosunku pracy,
nie odliczamy diet od bezrobocia i chorobowego.
> Za 2017 odliczyłem w polskim zeznaniu diety (pracowałem tylko w NL od maja
> do grudnia), ale czy w 2018 mam zrobić to samo, skoro Polska nie była w
> zasadzie moim ośrodkiem interesów życiowych?
> (mam dzieci w Polsce, lecz z nimi nie mieszkam; wyprowadziłem się w 2017,
> ale zameldowany byłem od zawsze u rodziców).
- jeśli nie masz REZYDENCJI PODATKOWEJ holenderskiej to w tej sytuacji jesteś nadal REZYDENTEM PODATKOWYM POLSKI.
>
> Dzięki za pomoc
> Witam :)
>
> Jak wygląda sytuacja z dietami i KUP, jeśli cały 2018 rok pracowałem w NL?
> Dopiero od 4.grudnia byłem oficjalnie zameldowany. (przy czym sytuacja
> skomplikowała się niedługo i od 15.stycznia 2019 już nie byłem zameldowany
> w gemente)
- jeśli Twoja praca najemna, to stosunek pracy = trzeba odliczyć diety za okres pozostawania w stosunku pracy,
nie odliczamy diet od bezrobocia i chorobowego.
> Za 2017 odliczyłem w polskim zeznaniu diety (pracowałem tylko w NL od maja
> do grudnia), ale czy w 2018 mam zrobić to samo, skoro Polska nie była w
> zasadzie moim ośrodkiem interesów życiowych?
> (mam dzieci w Polsce, lecz z nimi nie mieszkam; wyprowadziłem się w 2017,
> ale zameldowany byłem od zawsze u rodziców).
- jeśli nie masz REZYDENCJI PODATKOWEJ holenderskiej to w tej sytuacji jesteś nadal REZYDENTEM PODATKOWYM POLSKI.
>
> Dzięki za pomoc
"spełniasz wymogi ulg i odliczeń jak dla PRACOWNIKA KWALIFIKOWANEGO.
w związku z tym proponuję nie wyodrębniać podatku - będzie to korzystniejsze przy ew.
zwrocie nadpłaty podatku /gdybyś się o taki starała/.
Nie ma wtedy ulgi abolicyjnej, nie jest potrzebna.........."
Przeglądając forum znalazłem taką informację między odpowiedziami i mam dylemat.
Będę i tak składał korekty za poprzednie lata, bo mam wyłącznie dochody z NL i zauważyłem błędy w zeznaniach przed ubieganiem się o zwrot z NL.
Czy pod pojęciem "nie potrzeba w takim wypadku ulgi abolicyjnej" kryje się fakt, że mam złożyć jedynie PIT 39 oraz PIT ZG, ale już nie muszę PIT 0?
w związku z tym proponuję nie wyodrębniać podatku - będzie to korzystniejsze przy ew.
Przeglądając forum znalazłem taką informację między odpowiedziami i mam dylemat.
Będę i tak składał korekty za poprzednie lata, bo mam wyłącznie dochody z NL i zauważyłem błędy w zeznaniach przed ubieganiem się o zwrot z NL.
Czy pod pojęciem "nie potrzeba w takim wypadku ulgi abolicyjnej" kryje się fakt, że mam złożyć jedynie PIT 39 oraz PIT ZG, ale już nie muszę PIT 0?
"spełniasz wymogi ulg i odliczeń jak dla PRACOWNIKA KWALIFIKOWANEGO.
...Czy pod pojęciem "nie potrzeba w takim wypadku ulgi abolicyjnej" kryje się fakt, że mam złożyć jedynie PIT 39 oraz PIT ZG, ale już nie muszę PIT 0?
Literówka....złożyć PIT 36 oraz PIT ZG
Tak - jeżeli wiersz PODATEK = 0,00, nie ma potrzeby dołączania PIT-O /jeśli nie ma innych odliczeń/.
Czy podatek wyjdzie na 0,00 dużo zależy od tego jakie pracodawca stosuje ulgi pracownicze.
Na Jaro... to pozycja Verrekende arbeidskorting.
Jeśli są duże to nieraz potrzeba PIT-O do ulgi abolicyjnej bo wychodzi podatek do zapłaty.
Literówka....złożyć PIT 36 oraz PIT ZG
Tak - jeżeli wiersz PODATEK = 0,00, nie ma potrzeby dołączania PIT-O /jeśli nie ma innych odliczeń/.
Czy podatek wyjdzie na 0,00 dużo zależy od tego jakie pracodawca stosuje ulgi pracownicze.
Na Jaro... to pozycja Verrekende arbeidskorting.
Jeśli są duże to nieraz potrzeba PIT-O do ulgi abolicyjnej bo wychodzi podatek do zapłaty.
W poruszonym wątku było wskazanie do wpisania podatku niewyodrębnionego.
Podatek: całość Ingehouden loonbelasting * kurs euro.
Skąd nagle odliczenia od zapłaconego podatku?
Pogubiłem się.
Podatek: całość Ingehouden loonbelasting * kurs euro.
Skąd nagle odliczenia od zapłaconego podatku?
Pogubiłem się.
...Skąd nagle odliczenia od zapłaconego podatku?
Jakie odliczenia masz na myśli.......
Jakie odliczenia masz na myśli.......