Holandia 2017
Re: Holandia 2017
Witam, jak rozliczyc dochody z Holandii , gdzie jest jarograf ze stosunku pracy, oraz z UWV zasiłek dla bezrobotnych kwota na minusie -1286 i podatek -156, Znajomy oddal nadwyżkę zasiku za 2016 rok. Prosze o pomoc CZY TRZEBA SKORYGOWAĆ rok 2016?
anam pisze:
> Witam, jak rozliczyc dochody z Holandii , gdzie jest jarograf ze stosunku
> pracy, oraz z UWV zasiłek dla bezrobotnych kwota na minusie -1286 i podatek
> -156, Znajomy oddal nadwyżkę zasiku za 2016 rok. Prosze o pomoc CZY TRZEBA
> SKORYGOWAĆ rok 2016?
zwrot zasiłku brutto proszę przeliczyć wg kursu Euro ( najlepiej na przeddzień jego otrzymania) a następnie tę kwotę wykazać w PIT-0 w poz. 21 - zwrot nienależnie pobranych świadczeń. Zwrot ten wykazujemy za rok podatkowy w którym dokonano zwrotu czyli za 2017.
Natomiast co do zwrotu podatku to kwestia jest taka czy w PIT za rok 2016 został on odliczony. Generalnie wg art. 22 Konwencji między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Niderlandów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania zasiłek ten powinien być opodatkowany tylko w Pl. Jeśli za 2016 rok odliczono od polskiego podatku - podatek zapłacony za granicą od zasiłku to trzeba będzie skorygować rok 2016 i pomniejszyć wykazaną kwotę podatku zapłaconego za granicą do odliczenia w Pl
> Witam, jak rozliczyc dochody z Holandii , gdzie jest jarograf ze stosunku
> pracy, oraz z UWV zasiłek dla bezrobotnych kwota na minusie -1286 i podatek
> -156, Znajomy oddal nadwyżkę zasiku za 2016 rok. Prosze o pomoc CZY TRZEBA
> SKORYGOWAĆ rok 2016?
zwrot zasiłku brutto proszę przeliczyć wg kursu Euro ( najlepiej na przeddzień jego otrzymania) a następnie tę kwotę wykazać w PIT-0 w poz. 21 - zwrot nienależnie pobranych świadczeń. Zwrot ten wykazujemy za rok podatkowy w którym dokonano zwrotu czyli za 2017.
Natomiast co do zwrotu podatku to kwestia jest taka czy w PIT za rok 2016 został on odliczony. Generalnie wg art. 22 Konwencji między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Niderlandów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania zasiłek ten powinien być opodatkowany tylko w Pl. Jeśli za 2016 rok odliczono od polskiego podatku - podatek zapłacony za granicą od zasiłku to trzeba będzie skorygować rok 2016 i pomniejszyć wykazaną kwotę podatku zapłaconego za granicą do odliczenia w Pl
ROZUMIEM, CZYLI NIE POMNIEJSZAMY KWOTY ZASIŁKU ZA ROK 2016? TYLKO ODLICZONY PODATEK?. w 2016 ROKU WYCHODZIŁO PŁACENIE Z TYTUŁU ZASIŁKU WŁAŚNIE, to jeśli umniejszymy kwotę podatku z zasiłku zapłąta pewnie się zwiększy?
snykwa pisze:
> @rybka1920
> Składek nie odliczasz. Zdrowotne można odliczyć tylko te, które sam
> opłacałeś.
Nie wpisuje mi sie ta ulga aboligacyjna.
> @rybka1920
> Składek nie odliczasz. Zdrowotne można odliczyć tylko te, które sam
> opłacałeś.
Nie wpisuje mi sie ta ulga aboligacyjna.
rybka1920 pisze:
> Nie wpisuje mi sie ta ulga abolicyjna
- jeśli liczysz programem IPS /naszym programem/,
to w zał. PIT/O zaznacz w poz. 43 w podpolu 43a opcję "przez program".
Program sam wyliczy i przeniesie do PIT-36 ulgę abolicyjną.
> Nie wpisuje mi sie ta ulga abolicyjna
- jeśli liczysz programem IPS /naszym programem/,
to w zał. PIT/O zaznacz w poz. 43 w podpolu 43a opcję "przez program".
Program sam wyliczy i przeniesie do PIT-36 ulgę abolicyjną.
wla.gle pisze:
> rybka1920 pisze:
>
> > Nie wpisuje mi sie ta ulga abolicyjna
> - jeśli liczysz programem IPS /naszym programem/,
> to w zał. PIT/O zaznacz w poz. 43 w podpolu 43a opcję "przez program".
> Program sam wyliczy i przeniesie do PIT-36 ulgę abolicyjną.
Nie wchodzi mi. Chcialabym sama ja wyliczyc.
Pisze mi nie mam jakis sterownikow...a jak chce je zainstalowac to antywirus mi blokuje wszystko i te zeznanie juz 10 raz pisze od nowa . Mam windows 8.1 i z nim za kazdym razem mam jakies p4oblemy
> rybka1920 pisze:
>
> > Nie wpisuje mi sie ta ulga abolicyjna
> - jeśli liczysz programem IPS /naszym programem/,
> to w zał. PIT/O zaznacz w poz. 43 w podpolu 43a opcję "przez program".
> Program sam wyliczy i przeniesie do PIT-36 ulgę abolicyjną.
Nie wchodzi mi. Chcialabym sama ja wyliczyc.
Pisze mi nie mam jakis sterownikow...a jak chce je zainstalowac to antywirus mi blokuje wszystko i te zeznanie juz 10 raz pisze od nowa . Mam windows 8.1 i z nim za kazdym razem mam jakies p4oblemy
Liczysz naszym programem czy e-deklaracjami.....????
wla.gle pisze:
> Liczysz naszym programem czy e-deklaracjami.....????
Licze programem ktory dostalam w linku. I blokuje mi na picie 0. Noe moge zadnej kwoty wpisac. Akyualnie komputer mi sie znow aktualizuje. Jezeli ponownie sie nie da to pojde jutro do urzedu i recznie to wypisze. Dziekuje za porade
Licze programem ktory dostalam w linku. I blokuje mi na picie 0. Noe moge zadnej kwoty wpisac. Akyualnie komputer mi sie znow aktualizuje. Jezeli ponownie sie nie da to pojde jutro do urzedu i recznie to wypisze. Dziekuje za porade
wla.gle pisze:
Po uaktualnieniu systemu będzie OK.
Jeśli nie to odinstaluj IPS i zainstaluj ponownie jako "czystą wersję" .
Jeśli nie to odinstaluj IPS i zainstaluj ponownie jako "czystą wersję" .