PROBLEM Z WYDRUKIEM
Re: PROBLEM Z WYDRUKIEM
Formularz nie jest felerny. Jest złożony w "harmonijkę". Widzę pierwszą stronę, przewracam kartkę i widzę 2 i 3, przewracam następna i widzę stronę 4, przewracam i widzę strony 5 i 6.
Tylko jak to złożyć, żeby wszystko się zgadzało ze stronami.
Mi wychodzi, że na drugiej stronie kartki A4 ze stroną 6 będzie strona 3 formularza, a powinna być 5.
Jak bym nie kombinował, zawsze mi to wychodzi.
Natomiast na drugiej stronie kartki ze stroną 3 powinna być 4, a nie 6.
Według mnie zamiast (5,6,1) i (2,3,4) będzie (4,6,1) i (2,5,3).
Cytat z postu: To nie jest błąd. Ustawienie stron (6,1), (2,3), (5,4) jest celowym ustawieniem. ...
Raczej chyba będzie tak: (6,1), (2,5), (3,4).
Pozdrawiam serdecznie.
Mi wychodzi, że na drugiej stronie kartki A4 ze stroną 6 będzie strona 3 formularza, a powinna być 5.
Jak bym nie kombinował, zawsze mi to wychodzi.
Natomiast na drugiej stronie kartki ze stroną 3 powinna być 4, a nie 6.
Według mnie zamiast (5,6,1) i (2,3,4) będzie (4,6,1) i (2,5,3).
Cytat z postu: To nie jest błąd. Ustawienie stron (6,1), (2,3), (5,4) jest celowym ustawieniem. ...
Raczej chyba będzie tak: (6,1), (2,5), (3,4).
Pozdrawiam serdecznie.
Panowie,
Dla chcących drukować formularz PIT 36 na czystych kartkach A3 i dysponujących drukarką duplex A3, ta wersja jest bezużyteczna.
@MK - Dzięki za podpowiedź. Po "wyrzuceniu" wskazanego pliku dll (renaming) wszystko poszło gładko, jak w poprzednich wersjach/latach.
@Bartek - drukowanie spod pdf - to trochę na około ale też działa, może mniej estetyczne - dzięki.
Polecam jednak pierwsze rozwiązanie osobom wyposażonym w podobny sprzęt
Pozdrawiam i do następnego "pitowania".
P.S. A do autorów bardzo dobrego programu : Pamiętajcie o zasadach Murphy'iego .......
Po co zmieniac coś co działało
Dla chcących drukować formularz PIT 36 na czystych kartkach A3 i dysponujących drukarką duplex A3, ta wersja jest bezużyteczna.
@MK - Dzięki za podpowiedź. Po "wyrzuceniu" wskazanego pliku dll (renaming) wszystko poszło gładko, jak w poprzednich wersjach/latach.
@Bartek - drukowanie spod pdf - to trochę na około ale też działa, może mniej estetyczne - dzięki.
Polecam jednak pierwsze rozwiązanie osobom wyposażonym w podobny sprzęt
Pozdrawiam i do następnego "pitowania".
P.S. A do autorów bardzo dobrego programu : Pamiętajcie o zasadach Murphy'iego .......
Po co zmieniac coś co działało
"Dla chcących drukować formularz PIT 36 na czystych kartkach A3 i dysponujących drukarką duplex A3, ta wersja jest bezużyteczna."
Czy oryginał jest inny niż ten, który opisałem?
Czy oryginał jest inny niż ten, który opisałem?
Panie Marcinie!
Przecież US przyjmują zeznanie wydrukowane w dowolnej formie -byle czytelne
Ktoś piętrzy trudności ,buduje kolejne schody tylko dlatego że ma takie "CHCIEJSTWO" DRUKOWANIA NA ORGINALNYCH DRUKACH ,ALBO NA A3 DUPLEKSEM.Niech pan nie daje się wciągać w takie rozgrywki wiecznie niezadowolonych.Myślę że szkoda Pańskiego czasu.
A teraz do niezadowolonych : jak już pisałem w zeszłym roku ,jak się nie podoba program to trzeba wziąć długopis w rękę i pisać (a może młotek i wykuć?).Program jest bezpłatnie Wam darowany a jak już dawno stwierdzili mądrzy ludzie ---darowanemu koniowi...
Przecież US przyjmują zeznanie wydrukowane w dowolnej formie -byle czytelne
Ktoś piętrzy trudności ,buduje kolejne schody tylko dlatego że ma takie "CHCIEJSTWO" DRUKOWANIA NA ORGINALNYCH DRUKACH ,ALBO NA A3 DUPLEKSEM.Niech pan nie daje się wciągać w takie rozgrywki wiecznie niezadowolonych.Myślę że szkoda Pańskiego czasu.
A teraz do niezadowolonych : jak już pisałem w zeszłym roku ,jak się nie podoba program to trzeba wziąć długopis w rękę i pisać (a może młotek i wykuć?).Program jest bezpłatnie Wam darowany a jak już dawno stwierdzili mądrzy ludzie ---darowanemu koniowi...
I jeszcze jedno ----
Dlaczego w ogóle drukować???
Zostawcie chociaż jedno drzewo dla potomnych!!!
Można wysłać zeznanie i nie drukować
Dlaczego w ogóle drukować???
Zostawcie chociaż jedno drzewo dla potomnych!!!
Można wysłać zeznanie i nie drukować
Zafir - ok, ale ... program używają także biura rachunkowe. A może raczej odwrotnie - program używają biura rachunkowe i wszyscy inni użytkownicy :) Co do ilości to proporcje są ogromnie odwrotne, ale dzięki tym nielicznym biurom moja firma może istnieć!
Ja jestem ciągle niezadowolony z tego co napisałem. Mam masę pomysłów na usprawnienie programów, ale ciągle za mało czasu bo praktycznie piszę je sam. Moją ambicją jest aby program spełniał wszystkie UZASADNIONE oczekiwania.
W przypadku nadruku A3 na dupleksie - uważam za oczekiwanie uzasadnione. Biuro rachunkowe może mieć dużo klientów i wielu woli papier w ręku niż ciąg cyferek potwierdzających nadanie i przyjęcie przez us.
Oszczędniej jest dla biura nadrukowywać na oryginale. W przypadku gdy ktoś ma duplex A3 to się nie dziwię, że chce to wykorzystać. Nie rozumiem tylko dlaczego, jak napisał, się to nie udaje. chyba że oryginały pit-ów w różnych urzędach są różne.
Czekam więc na odpowiedź, czy oryginał różni się od tego, który opisałem.
Ja jestem ciągle niezadowolony z tego co napisałem. Mam masę pomysłów na usprawnienie programów, ale ciągle za mało czasu bo praktycznie piszę je sam. Moją ambicją jest aby program spełniał wszystkie UZASADNIONE oczekiwania.
W przypadku nadruku A3 na dupleksie - uważam za oczekiwanie uzasadnione. Biuro rachunkowe może mieć dużo klientów i wielu woli papier w ręku niż ciąg cyferek potwierdzających nadanie i przyjęcie przez us.
Oszczędniej jest dla biura nadrukowywać na oryginale. W przypadku gdy ktoś ma duplex A3 to się nie dziwię, że chce to wykorzystać. Nie rozumiem tylko dlaczego, jak napisał, się to nie udaje. chyba że oryginały pit-ów w różnych urzędach są różne.
Czekam więc na odpowiedź, czy oryginał różni się od tego, który opisałem.
Zafir napisał(a) :
> Panie Marcinie!
> Przecież US przyjmują zeznanie wydrukowane w dowolnej formie -byle czytelne
> Ktoś piętrzy trudności ,buduje kolejne schody tylko dlatego że ma takie
> "CHCIEJSTWO" DRUKOWANIA NA ORGINALNYCH DRUKACH ,ALBO NA A3
> DUPLEKSEM.Niech pan nie daje się wciągać w takie rozgrywki wiecznie
> niezadowolonych.Myślę że szkoda Pańskiego czasu.
Jeżeli komuś pasuje bylejakoś, to niech szuka gdzie indziej a nie u p. Marcina. i nie wysmiewa ludzi promujących dobre programy i dobre style
>
> A teraz do niezadowolonych : jak już pisałem w zeszłym roku ,jak się nie
> podoba program to trzeba wziąć długopis w rękę i pisać (a może młotek i
> wykuć?).Program jest bezpłatnie Wam darowany a jak już dawno stwierdzili
> mądrzy ludzie ---darowanemu koniowi...
Zazdrościmy innym. że jest czysto i uporządkowane. Więc zacznijmy od siebie i nie róbmy prowizorki. Spójrz Zafir na ulice i reklamy róznych małych firm. To chyba w twoim stylu ? Każdy sobie pędzlem, długopisem lub drukarką. Do tego zmierzasz. Bo ja nie!
To było off-topic i na tym koniec tego tematu!
Wielkie dzięki p. Marcinowi za wysiłek w maintenance programu i jego udostępmnianiu. Jest super. Akurat w tym roku mały problem w drukowaniu, ale rozwiązay.
Panie Marcinie tak trzymać ! Jutro będe w US sprawdzę oryginał i dam znać. A za rok skorzystam na pewno.
Pzdr
> Panie Marcinie!
> Przecież US przyjmują zeznanie wydrukowane w dowolnej formie -byle czytelne
> Ktoś piętrzy trudności ,buduje kolejne schody tylko dlatego że ma takie
> "CHCIEJSTWO" DRUKOWANIA NA ORGINALNYCH DRUKACH ,ALBO NA A3
> DUPLEKSEM.Niech pan nie daje się wciągać w takie rozgrywki wiecznie
> niezadowolonych.Myślę że szkoda Pańskiego czasu.
Jeżeli komuś pasuje bylejakoś, to niech szuka gdzie indziej a nie u p. Marcina. i nie wysmiewa ludzi promujących dobre programy i dobre style
>
> A teraz do niezadowolonych : jak już pisałem w zeszłym roku ,jak się nie
> podoba program to trzeba wziąć długopis w rękę i pisać (a może młotek i
> wykuć?).Program jest bezpłatnie Wam darowany a jak już dawno stwierdzili
> mądrzy ludzie ---darowanemu koniowi...
Zazdrościmy innym. że jest czysto i uporządkowane. Więc zacznijmy od siebie i nie róbmy prowizorki. Spójrz Zafir na ulice i reklamy róznych małych firm. To chyba w twoim stylu ? Każdy sobie pędzlem, długopisem lub drukarką. Do tego zmierzasz. Bo ja nie!
To było off-topic i na tym koniec tego tematu!
Wielkie dzięki p. Marcinowi za wysiłek w maintenance programu i jego udostępmnianiu. Jest super. Akurat w tym roku mały problem w drukowaniu, ale rozwiązay.
Panie Marcinie tak trzymać ! Jutro będe w US sprawdzę oryginał i dam znać. A za rok skorzystam na pewno.
Pzdr
M.K. napisał(a) :
> Ja jestem ciągle niezadowolony z tego co napisałem. Mam masę pomysłów na
> usprawnienie programów, ale ciągle za mało czasu bo praktycznie piszę je
> sam. Moją ambicją jest aby program spełniał wszystkie UZASADNIONE
> oczekiwania.
To pozwolę sobie dorzucić pomysł. Właściwie to już było (w tej edycji, która miała "Doradcę"). Chodzi o taką część "Doradcy", którą można by nazwać "sumator PIT-11". Dla osób, które mają więcej niż 1 szt. PIT-11 byłaby to możliwość wpisania każdego PIT-11 w całości w określone pola w sumatorze, a program powrzucałby sumy w odpowiednie pola zeznania. Dla mnie to była najlepsza funkcjonalność "Doradcy".
Teraz w wierszu "dochody i zaliczki" trzeba przekładać wszystkie PIT-11 kilka razy, żeby w każdym polu wpisać sumę, potem to samo przy składkach społecznych i znów "wachlowanie" pitami przy zdrowotnej.
> Ja jestem ciągle niezadowolony z tego co napisałem. Mam masę pomysłów na
> usprawnienie programów, ale ciągle za mało czasu bo praktycznie piszę je
> sam. Moją ambicją jest aby program spełniał wszystkie UZASADNIONE
> oczekiwania.
To pozwolę sobie dorzucić pomysł. Właściwie to już było (w tej edycji, która miała "Doradcę"). Chodzi o taką część "Doradcy", którą można by nazwać "sumator PIT-11". Dla osób, które mają więcej niż 1 szt. PIT-11 byłaby to możliwość wpisania każdego PIT-11 w całości w określone pola w sumatorze, a program powrzucałby sumy w odpowiednie pola zeznania. Dla mnie to była najlepsza funkcjonalność "Doradcy".
Teraz w wierszu "dochody i zaliczki" trzeba przekładać wszystkie PIT-11 kilka razy, żeby w każdym polu wpisać sumę, potem to samo przy składkach społecznych i znów "wachlowanie" pitami przy zdrowotnej.
Dlaczego kilka razy ?
Bierzesz pierwsza sztukę PIT11 i przepisujesz z niego wszystko - przychód,kup,zaliczki,składki jedne i drugie.
Bierzesz druga sztukę PIT 11, stawiasz w każdym polu za wcześniej wprowadzoną liczbą znak + i wpisujesz kwoty z drugiej sztuki
itd itd
tym sposobem każdy PIT11 masz w ręku tylko raz. I nie przejmuj się,że np program zaokrągli zdrowotną przed wpisaniem ostatniego PIT11. Program pamięta,że wpisałeś np 100+50 ( co widać po kliknięciu w pole) i jak tylko po wpisaniu n-tego PIT11 podatku "zrobi się" >=150 to odliczy 150, mimo,że wcześniej podatku było np 100 i musiał zredukować do wysokości podatku. Formuła matematyczna (kwoty) w danym polu jest zapamiętywana nawet jeżeli z powodu "redukcji" musi być wyświetlona/wydrukowana/użyta do dalszych obliczeń mniejsza kwota.
W programie wypełnianie PITa można zacząć nawet od składek zdrowotnych czy też odliczeń, po wprowadzeniu całości "od tyłu" efekt będzie taki sam jak przy wprowadzaniu wedle kolejności na formularzu.
Bierzesz pierwsza sztukę PIT11 i przepisujesz z niego wszystko - przychód,kup,zaliczki,składki jedne i drugie.
Bierzesz druga sztukę PIT 11, stawiasz w każdym polu za wcześniej wprowadzoną liczbą znak + i wpisujesz kwoty z drugiej sztuki
itd itd
tym sposobem każdy PIT11 masz w ręku tylko raz. I nie przejmuj się,że np program zaokrągli zdrowotną przed wpisaniem ostatniego PIT11. Program pamięta,że wpisałeś np 100+50 ( co widać po kliknięciu w pole) i jak tylko po wpisaniu n-tego PIT11 podatku "zrobi się" >=150 to odliczy 150, mimo,że wcześniej podatku było np 100 i musiał zredukować do wysokości podatku. Formuła matematyczna (kwoty) w danym polu jest zapamiętywana nawet jeżeli z powodu "redukcji" musi być wyświetlona/wydrukowana/użyta do dalszych obliczeń mniejsza kwota.
W programie wypełnianie PITa można zacząć nawet od składek zdrowotnych czy też odliczeń, po wprowadzeniu całości "od tyłu" efekt będzie taki sam jak przy wprowadzaniu wedle kolejności na formularzu.