PIT-2022 Asystent
Re: PIT-2022 Asystent
gaal pisze:
> Dzień dobry,
> Czy będzie możliwość zaciągnięcia danych z PIT-ów 'cząstkowych' ze strony
> MF ?
Nie będzie pobierania danych MF. Można będzie samemu wprowadzić dane do PIT-11.
> Dzień dobry,
> Czy będzie możliwość zaciągnięcia danych z PIT-ów 'cząstkowych' ze strony
> MF ?
Nie będzie pobierania danych MF. Można będzie samemu wprowadzić dane do PIT-11.
nigdy nie można było
M.K. pisze:
> Do końca lutego, pewnie bliżej końca. Chciałbym aby zawierał porównanie
> różnych form opodatkowania.
a mamy już marzec a programu nie ma , Jestem zawiediony. Pozdrawiam .
> Do końca lutego, pewnie bliżej końca. Chciałbym aby zawierał porównanie
> różnych form opodatkowania.
a mamy już marzec a programu nie ma , Jestem zawiediony. Pozdrawiam .
@miewit - możesz tylko podziękować naszemu rządowi. Robią takie rewolucje i zamieszanie, a programiści to nic, tylko ciągle mają wszystko do góry nogami wywracać. To samo z KSeFem jest - dobrze, że udało się nam wymóc przesunięcie terminu, bo przecież wciąż wszystko się zmienia i ustala, system nieżyciowy, a i tak poszło już kilkadziesiąt osobodni pracy w błoto.
Tu, jak teraz funkcjonują dwa (totalnie odmienne) sposoby liczenia podatku niezależnie i pasowałoby to uwzględnić, to tak, jakby robić "pod maską" dwa programy. Do tego dodajmy, że nawet po nowym roku nie wszystkie formularze były wciąż dostępne w aktualnej wersji. Wcale mnie opóźnienia nie dziwią i daleko do zawodu, choć pewnie, że też bym chciał już mieć gdzie sobie wpisać dane (z pominięciem rządowych aplikacji). A właśnie, czemu rządowe są już? Bo mam wrażenie, że ktoś coś wymyśla, potem każe robić firmie realizującej zamówienie, następnie firma ta mówi, że wyszło tak i tak, potem pisze się przepisy pod to i publikuje. Więc oni mają... Cała reszta dowiaduje się o ostatecznym kształcie dopiero po tym fakcie.
Tu, jak teraz funkcjonują dwa (totalnie odmienne) sposoby liczenia podatku niezależnie i pasowałoby to uwzględnić, to tak, jakby robić "pod maską" dwa programy. Do tego dodajmy, że nawet po nowym roku nie wszystkie formularze były wciąż dostępne w aktualnej wersji. Wcale mnie opóźnienia nie dziwią i daleko do zawodu, choć pewnie, że też bym chciał już mieć gdzie sobie wpisać dane (z pominięciem rządowych aplikacji). A właśnie, czemu rządowe są już? Bo mam wrażenie, że ktoś coś wymyśla, potem każe robić firmie realizującej zamówienie, następnie firma ta mówi, że wyszło tak i tak, potem pisze się przepisy pod to i publikuje. Więc oni mają... Cała reszta dowiaduje się o ostatecznym kształcie dopiero po tym fakcie.
miewit pisze:
> a mamy już marzec a programu nie ma , Jestem zawiediony. Pozdrawiam .
Masz kilka innych programów, korzystaj, skoro sie zawiodłeś. Albo sam opracuj jakiś fajny?
> a mamy już marzec a programu nie ma , Jestem zawiediony. Pozdrawiam .
Masz kilka innych programów, korzystaj, skoro sie zawiodłeś. Albo sam opracuj jakiś fajny?
Dzięki dzyszla.
W tym roku całkiem nieźle szła współpraca z MF co do powstawania formularzy. Postępy prac były dostępne na bieżąco.
W programie PITy IPS formularze PIT są już wszystkie. Uporaliśmy się z tym w miarę szybko.
Problem jest taki, że doszły nowe sprawy wymagające opracowania od zera.
Najpierw trzeba wymyślić jak, potem opracować narzędzia, potem wypełnić je treścią, opracować moduł z interfejsem użytkownika i ostatecznie dopracować testując i poprawiając i szukając rozwiązań dla wyjątków od reguł. Zapewne wiesz ile przy tym pracy. Wspominam o tym dla tych nie znających tematu.
Mało czasu, mało ludzi. Konwersję wymyśliłem i oprogramowuję ja. Merytyrykę i testy inne osoby pomiędzy testami obliczeń np. rozbudowanych ulg czy podatku hipotetycznego.
Nie wiem co tam ma MF bo nie zaglądam. Domyślam się, że zespół, który opracowuje "informatykę" ma zasoby odpowiednie. My musimy zmieścić się w takim budżecie jaki sobie wypracujemy.
Właśnie szukam przyczyny dlaczego przy konwersji z ryczałtu nie zaznacza przełącznika 2 w poz. 309a PIT-36 ... :)
W tym roku całkiem nieźle szła współpraca z MF co do powstawania formularzy. Postępy prac były dostępne na bieżąco.
W programie PITy IPS formularze PIT są już wszystkie. Uporaliśmy się z tym w miarę szybko.
Problem jest taki, że doszły nowe sprawy wymagające opracowania od zera.
Najpierw trzeba wymyślić jak, potem opracować narzędzia, potem wypełnić je treścią, opracować moduł z interfejsem użytkownika i ostatecznie dopracować testując i poprawiając i szukając rozwiązań dla wyjątków od reguł. Zapewne wiesz ile przy tym pracy. Wspominam o tym dla tych nie znających tematu.
Mało czasu, mało ludzi. Konwersję wymyśliłem i oprogramowuję ja. Merytyrykę i testy inne osoby pomiędzy testami obliczeń np. rozbudowanych ulg czy podatku hipotetycznego.
Nie wiem co tam ma MF bo nie zaglądam. Domyślam się, że zespół, który opracowuje "informatykę" ma zasoby odpowiednie. My musimy zmieścić się w takim budżecie jaki sobie wypracujemy.
Właśnie szukam przyczyny dlaczego przy konwersji z ryczałtu nie zaznacza przełącznika 2 w poz. 309a PIT-36 ... :)
Wszyscy dobrze wiemy, że to MF z tym swoim Nowym Ładem namieszało. Są nowe, o wiele bardziej skomplikowane druki zeznań rocznych. My to rozumiemy. Czyli dzisiaj można spodziewać się nowej wersji Asystenta PIT-2022?
Widzę że wersja programu została dodana, data utworzenia 03.03.2023
Nie ma niestety możliwość pobrania??
Nie ma niestety możliwość pobrania??
Pobierz:
index.php
index.php
Na stronie głównej forum jest PITy 2022 Asystent (dla Windows 7 .. 11). wystarczy kliknąć.
A gdzie ta data utworzenia jest widoczna?
A gdzie ta data utworzenia jest widoczna?