e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Re: e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Są jakieś komunikaty? Co się dzieje?
Od kilku dni korzystam z e-Poczty Podatkowej. Mam ja zainstalowaną na kilku komputerach. Wspólna baza jest na serwerze. W jednym czasie jest uruchamiana tylko jedna instalacja. Generalnie działa dla instalacji pod win XP. Zarówno czystej jak i XP Mod pod Win 7 64. Niestety przy odwoływaniu się do bazy z instalacji na Win 7 64 jak i Win 7 32 dostaje komunikat o błędzie "Access viol.. at address ... in module 'EPP.dl' Read of adress 00000000". Adresy są różne. Na czy polega problem?
Piszę i testuję pod Win.7 i działa. Muszę sprawdzić dla pliku na dysku sieciowym. Czy dysk jest zmapowany czy adres do pliku jest sieciowy?
Dysk sieciowy jest zamapowany. Ale moim zdaniem to nie jest problem dostępu do bazy w sieci.
Testowałem dla różnych lokalizacji: sieciowej i lokalnej. Komunikat o błędzie pojawia się przy każdej zmianie lokalizacji. Bez względu na lokalizację program zachowuje się tak samo. Róźnica jest taka, że jeśli jako nową wskazuję lokalizację bazy pustej (nowej) to po komunikacie o błędzie po wyjściu z programu po kolejnym wejściu komunikatów o błędzie nie ma. Jeśli natomiast jako nową bazę wskazuję tę w której z pod win XP zapisane są deklaracje to komunikat o błędzie pojawia się po każdym wejściu do programu i nie widać deklaracji. Baza cały czas nie jest uszkodzona bo gdy wejdzie się do niej z pod win XP to działa.
Aha co jakiś czas pojawia się komunikat Runtime error 216 at ... . Tutaj adresy są różne.
Dodatkowo jak manipulowałem przy datach początkowego okresu wyświetlania deklaracji to program wchodził w pętle na błędzie i nie można go było w żaden sposób zatrzymać. Cały czas tworzył nowe okno o błędzie. Nie wiem czy to był odrębny problem czy konsekwencja błędu w dostępie do bazy.
Jedynym rozwiązaniem był ponowne uruchomienie.
Wyszukując automatycznie plik bazy znalazłem sporo plików AppCrash_ePocztaPodatkowa z dzisiejszego dnia. Nie wiem czy one coś by wyjaśniły.
Jeszcze jeden problem ale to już w działaniu pod win XP. Do programu została wysłana deklaracja z błędem - brak załącznika. Przy próbie wysyłki uzyskała status 404 Błąd w przetwarzaniu. Nie mogę jej usunąć. Po jej zaznaczeniu i wybraniu opcji usuń dostaję komunikat, że zaznaczone zostały formularze które nie mogą być usunięte, czy usunąć rekordy nie wysłane ? Po odpowiedzi twierdzącej nic się nie dzieje. Nie rozumiem dlaczego tego śmiecia nie można usunąć. Oczywiście wersja poprawiona z załącznikiem została wysłana.
Testowałem dla różnych lokalizacji: sieciowej i lokalnej. Komunikat o błędzie pojawia się przy każdej zmianie lokalizacji. Bez względu na lokalizację program zachowuje się tak samo. Róźnica jest taka, że jeśli jako nową wskazuję lokalizację bazy pustej (nowej) to po komunikacie o błędzie po wyjściu z programu po kolejnym wejściu komunikatów o błędzie nie ma. Jeśli natomiast jako nową bazę wskazuję tę w której z pod win XP zapisane są deklaracje to komunikat o błędzie pojawia się po każdym wejściu do programu i nie widać deklaracji. Baza cały czas nie jest uszkodzona bo gdy wejdzie się do niej z pod win XP to działa.
Aha co jakiś czas pojawia się komunikat Runtime error 216 at ... . Tutaj adresy są różne.
Dodatkowo jak manipulowałem przy datach początkowego okresu wyświetlania deklaracji to program wchodził w pętle na błędzie i nie można go było w żaden sposób zatrzymać. Cały czas tworzył nowe okno o błędzie. Nie wiem czy to był odrębny problem czy konsekwencja błędu w dostępie do bazy.
Jedynym rozwiązaniem był ponowne uruchomienie.
Wyszukując automatycznie plik bazy znalazłem sporo plików AppCrash_ePocztaPodatkowa z dzisiejszego dnia. Nie wiem czy one coś by wyjaśniły.
Jeszcze jeden problem ale to już w działaniu pod win XP. Do programu została wysłana deklaracja z błędem - brak załącznika. Przy próbie wysyłki uzyskała status 404 Błąd w przetwarzaniu. Nie mogę jej usunąć. Po jej zaznaczeniu i wybraniu opcji usuń dostaję komunikat, że zaznaczone zostały formularze które nie mogą być usunięte, czy usunąć rekordy nie wysłane ? Po odpowiedzi twierdzącej nic się nie dzieje. Nie rozumiem dlaczego tego śmiecia nie można usunąć. Oczywiście wersja poprawiona z załącznikiem została wysłana.
Drobne uzupełnienie. Komunikat o błędzie pojawia się nawet przy wyborze pustej (nowej) bazy ale gdy nową bazę wskazuje się przez wskazanie nowej lokalizacji. Jeśli lokalizacja tej bazy jest na liście rozwijalnej i z niej wskazuje się pustą bazę to błędu nie ma. Natomiast wskazanie z listy rozwijalnej bazy stworzonej pod XP cały czas generuje błąd.
Jeśli jutro nie uda mi się tego błędu usunąć to wrócę do tego za tydzień. Proszę o cierpliwość.
Usunąłem błąd Access ... powstający w czasie zmiany ścieżki bazy danych.
Dodałem także możliwość usuwania nieprzyjętych danych.
Proszę o sprawdzenie czy ustąpił problem występujący na Win7 przy dostępie do bazy na serwerze. Ja nie mogłem go uzyskać ale możliwe że ten, który usunąłem powodował pośrednio także i ten błąd.
Dodałem także możliwość usuwania nieprzyjętych danych.
Proszę o sprawdzenie czy ustąpił problem występujący na Win7 przy dostępie do bazy na serwerze. Ja nie mogłem go uzyskać ale możliwe że ten, który usunąłem powodował pośrednio także i ten błąd.
Usuwanie nieprzyjętych formularzy działa.
Komunikaty o błędzie przy zmianie lokalizacji bazy też nie pojawiają się.
Niestety dalej nie można spod win 7 (zarówno 32 jak i 64) odczytać bazy.
Co dziwne to wysyłając deklarację z Biura na win 7 32 zapisuje do bazy. Bazy tej nie można odczytać z ePoczty pod win 7 32 ale można ją odczytać z win XP i jest tam ta deklaracja.
Błąd ten występuje niezależnie od tego czy baza jest lokalnie czy w sieci.
Komunikaty o błędzie przy zmianie lokalizacji bazy też nie pojawiają się.
Niestety dalej nie można spod win 7 (zarówno 32 jak i 64) odczytać bazy.
Co dziwne to wysyłając deklarację z Biura na win 7 32 zapisuje do bazy. Bazy tej nie można odczytać z ePoczty pod win 7 32 ale można ją odczytać z win XP i jest tam ta deklaracja.
Błąd ten występuje niezależnie od tego czy baza jest lokalnie czy w sieci.
Może coś by dało gdybym wysłał do Pana taką bazę z jedną deklaracją ?
jkmars napisał(a) :
> Może coś by dało gdybym wysłał do Pana taką bazę z jedną deklaracją ?
Myślę że nic nie da skoro baza jest czytana na XP. Będę nadal testował w różnych konfiguracjach.
> Może coś by dało gdybym wysłał do Pana taką bazę z jedną deklaracją ?
Myślę że nic nie da skoro baza jest czytana na XP. Będę nadal testował w różnych konfiguracjach.