Nowy program i Linux
Re: Nowy program i Linux
Głównie Arial, a kwadraty to Windings. Może przyda się strona kodowa 1252.
Dla Windows XP i Vista program używa GDI+, a powyżej DirectX.
Dla Windows XP i Vista program używa GDI+, a powyżej DirectX.
Jest jeszcze inna możliwość - dodanie do rejestrów wpisu "GlobalUseDirect2D"="0".
Tutaj jest pliczek z wpisem. Trzeba zmienić tylko 0 na 1. https://www.dobry.pl/pliki/PITyIPS.params.reg
Tutaj jest pliczek z wpisem. Trzeba zmienić tylko 0 na 1. https://www.dobry.pl/pliki/PITyIPS.params.reg
goscu1 pisze:
> Panie Marcinie, w samym programie, menu wyświetla się prawidłowo. W
> formularzach PIT nie ma polskich znaczków ale nie wszystkich bo np
> "ł" jest wyświetlane. Jaka tam jest czcionka ?
Czcionka Tahoma.
Zauważyłem jeszcze, że przy zmniejszaniu nominalnego ona program działa, natomiast powiększając go ponad nominał - wiesza się.
Poprzednie środowisko przez lata było OK i robiło robotę. Lepsze jest wrogiem dobrego.
> Panie Marcinie, w samym programie, menu wyświetla się prawidłowo. W
> formularzach PIT nie ma polskich znaczków ale nie wszystkich bo np
> "ł" jest wyświetlane. Jaka tam jest czcionka ?
Czcionka Tahoma.
Zauważyłem jeszcze, że przy zmniejszaniu nominalnego ona program działa, natomiast powiększając go ponad nominał - wiesza się.
Poprzednie środowisko przez lata było OK i robiło robotę. Lepsze jest wrogiem dobrego.
pity2020asystent wer. 6.7, Mint 19.3 Wine 5.0.3, działa już bez zawieszeń, tylko nadal nie wyświetla poprawnie pól wyboru na pierwszej stronie.
Poprzednie wersje Pity...ng pod tym względem działają lepiej.
Pozdrawiam.
Poprzednie wersje Pity...ng pod tym względem działają lepiej.
Pozdrawiam.
Wpis jest dodany. W tym samym programie polecenia, podpowiedzi wyświetlają się prawidłowo. Panie Marcinie, czy nie można zmienić czcionki w samych formularzach Pit ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy że to co widzę w formularzu Pit nie zawiera polskich znaków ( oprócz Ł) ale nie mam zamiaru drukować pitów. Co roku wysyłam, je elektronicznie. Czy ma to jakiś znaczenie ?. Czy oo co wysyłamy do US elektronicznie zawiera jakieś opisy czy tylko numery pól i i ich zawartość ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy że to co widzę w formularzu Pit nie zawiera polskich znaków ( oprócz Ł) ale nie mam zamiaru drukować pitów. Co roku wysyłam, je elektronicznie. Czy ma to jakiś znaczenie ?. Czy oo co wysyłamy do US elektronicznie zawiera jakieś opisy czy tylko numery pól i i ich zawartość ?
Do e-deklaracji wysyłane są tylko czyste dane w formacie XML. Wygląd tekstów na formularzu nie ma żadnego znaczenia.
Mam jeszcze jeden pomysł na uzyskanie polskich znaków na wydruku ale to jutro. Dobranoc.
Mam jeszcze jeden pomysł na uzyskanie polskich znaków na wydruku ale to jutro. Dobranoc.
Draco pisze:
> pity2020asystent wer. 6.7, Mint 19.3 Wine 5.0.3, działa już bez zawieszeń,
> tylko nadal nie wyświetla poprawnie pól wyboru na pierwszej stronie.
Czcionka kwadratów to Wingdings. Może nie ma w systemie?
Teraz zastosowałem ogólnie przyjęty standard SVG. Początki zawsze są trudne.
> pity2020asystent wer. 6.7, Mint 19.3 Wine 5.0.3, działa już bez zawieszeń,
> tylko nadal nie wyświetla poprawnie pól wyboru na pierwszej stronie.
Czcionka kwadratów to Wingdings. Może nie ma w systemie?
Teraz zastosowałem ogólnie przyjęty standard SVG. Początki zawsze są trudne.
Witam.
Nowa wersja 8.2:
- nadal brak poprawnego wyświetlania pól wyboru na pierwszej stronie, czcionka Wingdings jest bo reszta pól wyboru jest poprawna,
- wydruk zrobił się nadrukiem, nieważne czy czcionka czarna czy niebieska, czy do PDF czy na drukarkę, nie drukuje tła.
Nowa wersja 8.2:
- nadal brak poprawnego wyświetlania pól wyboru na pierwszej stronie, czcionka Wingdings jest bo reszta pól wyboru jest poprawna,
- wydruk zrobił się nadrukiem, nieważne czy czcionka czarna czy niebieska, czy do PDF czy na drukarkę, nie drukuje tła.
Pit rozliczony i wysłany. Oczywiście czcionka jest bez polskich znaków. pomimo ze tahoma jest zainstalowana w wine. Po wysłaniu mogłem wydrukować jedynie UPO ( generowanie PDF). Próba drukowania czy generowania pdf dla formularzy PIT kończy się komunikatem jak niżej. Co on oznacza ?
Aha. Moje distro to Fedora 33 z KDE( Plasma Desktop).
Aha. Moje distro to Fedora 33 z KDE( Plasma Desktop).