Belgia
Re: Belgia
Witam serdecznie,
a co w przypadku , gdy nie ma łącznego PIT z Belgii (praca sezonowa) tylko odcinki wypłat z każdego miesiąca ( loonbon)
Czy można zliczyć dochody z tych dokumentów ?
Czy podatek to będzie Bedriffsvoorheffing vast percentage ?
I w których pozycjach PIT ZG wykazać dochody z Belgii, jeżeli będzie to rozliczenie małżeńskie , gdzie jedna osoba ma tylko dochody w Polsce, a druga tylko z Belgii ?
Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ?
Dziękuję za pomoc
a co w przypadku , gdy nie ma łącznego PIT z Belgii (praca sezonowa) tylko odcinki wypłat z każdego miesiąca ( loonbon)
Czy można zliczyć dochody z tych dokumentów ?
Czy podatek to będzie Bedriffsvoorheffing vast percentage ?
I w których pozycjach PIT ZG wykazać dochody z Belgii, jeżeli będzie to rozliczenie małżeńskie , gdzie jedna osoba ma tylko dochody w Polsce, a druga tylko z Belgii ?
Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ?
Dziękuję za pomoc
> a co w przypadku , gdy nie ma łącznego PIT z Belgii (praca sezonowa) tylko odcinki wypłat z każdego miesiąca ( loonbon)
trzeba każdą wypłatę przeliczyć kursem i potem zsumować.
> Czy podatek to będzie Bedriffsvoorheffing vast percentage ?
Podatek Ci niepotrzebny. Za 2019 Belgia to rozliczenie metodą wyłączenia z progresją.
> I w których pozycjach PIT ZG wykazać dochody z Belgii, jeżeli będzie to rozliczenie małżeńskie , gdzie jedna osoba ma tylko dochody w Polsce, a
druga tylko z Belgii ?
PIT/ZG poz. 8
Musisz sprawdzić bo rozliczenie wspólne może być mniej korzystne niż indywidualne (i zapewne będzie).
> Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ?
Ulgę abolicyjną tak, co do diet mam wątpliwości bo diety odlicza się od przychodu brutto a tu masz kwotę już do wypłaty.
Ale może @wla.gle się pojawi to coś podpowie.
trzeba każdą wypłatę przeliczyć kursem i potem zsumować.
> Czy podatek to będzie Bedriffsvoorheffing vast percentage ?
Podatek Ci niepotrzebny. Za 2019 Belgia to rozliczenie metodą wyłączenia z progresją.
> I w których pozycjach PIT ZG wykazać dochody z Belgii, jeżeli będzie to rozliczenie małżeńskie , gdzie jedna osoba ma tylko dochody w Polsce, a
druga tylko z Belgii ?
PIT/ZG poz. 8
Musisz sprawdzić bo rozliczenie wspólne może być mniej korzystne niż indywidualne (i zapewne będzie).
> Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ?
Ulgę abolicyjną tak, co do diet mam wątpliwości bo diety odlicza się od przychodu brutto a tu masz kwotę już do wypłaty.
Ale może @wla.gle się pojawi to coś podpowie.
tak jak pisze @snykwa z wyjątkiem...
> Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ? - dietę tak,
ulgi abolicyjnej nie ma, METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ.
>co do diet mam wątpliwości, bo diety odlicza się od przychodu brutto a tu masz kwotę już do wypłaty ....
-są kwoty brutto, netto - więc
....od dochodów brutto z każdej wypłaty odliczamy dietę, przeliczamy na złote.
Sumujemy dochód w złotych i za każdy miesiąc odliczamy KUP.
> Czy przy tych dochodach można odliczyć diety oraz ulgę abolicyjną ? - dietę tak,
ulgi abolicyjnej nie ma, METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ.
>co do diet mam wątpliwości, bo diety odlicza się od przychodu brutto a tu masz kwotę już do wypłaty ....
-są kwoty brutto, netto - więc
....od dochodów brutto z każdej wypłaty odliczamy dietę, przeliczamy na złote.
Sumujemy dochód w złotych i za każdy miesiąc odliczamy KUP.
No fakt przecież zmienił się sposób rozliczeń.
Nie ma sprawy....Ty, jak trzeba, także mnie poprawisz ...i tak powinno być..!
Ahoj !
Ahoj !
Dziękuję bardzo za pomoc.
Dla pewności dietę rozliczyć mogę, ulgi abolicyjnej nie , bo zmieniły się przepisy ?
Pozdrawiam :)
Dla pewności dietę rozliczyć mogę, ulgi abolicyjnej nie , bo zmieniły się przepisy ?
Pozdrawiam :)
ania50ole pisze:
> Dziękuję bardzo za pomoc.
>
> Dla pewności dietę rozliczyć mogę, ulgi abolicyjnej nie , bo zmieniły się
> przepisy ?
- tak, metoda wyłączenia z progresją - nie ma ulgi abolicyjnej.
> Dziękuję bardzo za pomoc.
>
> Dla pewności dietę rozliczyć mogę, ulgi abolicyjnej nie , bo zmieniły się
> przepisy ?
- tak, metoda wyłączenia z progresją - nie ma ulgi abolicyjnej.
Na pewno z tą Belgią się zmieniło za 2019 ? W moim US twierdzą że po staremu i przyjmują pity z metodą wyłączenia z progresją ?
https://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=58&t=20284
https://www.podatki.gov.pl/podatkowa-ws ... atkowania/
https://www.podatki.gov.pl/media/4541/u ... _2019s.pdf
Metodę wyłączenia z progresją przewidują m.in. umowy zawarte z: Albanią, Belgią, Chinami, Chorwacją, Cyprem, Czechami, Danią,
Estonią, Finlandią, Francją, Grecją, Hiszpanią, Indonezją, Irlandią, Japonią, Kanadą, Kuwejtem, Litwą, Łotwą, Niemcami, Norwegią,
Portugalią, Republiką Południowej Afryki, Rumunią, Słowacją, Szwecją, Tunezją, Turcją, Ukrainą, Wielką Brytanią oraz Włochami.
https://www.podatki.gov.pl/podatkowa-ws ... atkowania/
https://www.podatki.gov.pl/media/4541/u ... _2019s.pdf
Metodę wyłączenia z progresją przewidują m.in. umowy zawarte z: Albanią, Belgią, Chinami, Chorwacją, Cyprem, Czechami, Danią,
Estonią, Finlandią, Francją, Grecją, Hiszpanią, Indonezją, Irlandią, Japonią, Kanadą, Kuwejtem, Litwą, Łotwą, Niemcami, Norwegią,
Portugalią, Republiką Południowej Afryki, Rumunią, Słowacją, Szwecją, Tunezją, Turcją, Ukrainą, Wielką Brytanią oraz Włochami.
Witam, nie otrzymalam rocznego pit-a z Belgii za 2021 r. tylko miesięczne paski LOONBON, gdzie na nim widoczna jest zaliczka?
Moze jej nie być? Praca była przez 4 miesiące .
Widzę przychód brutto total brutto oraz total belastbaar to jakby podstawa opodatkowania ? Dobrze rozumie?
Wynagrodzenie miesięczne total brutto wychodziło koło 1500 euro.
Moze jej nie być? Praca była przez 4 miesiące .
Widzę przychód brutto total brutto oraz total belastbaar to jakby podstawa opodatkowania ? Dobrze rozumie?
Wynagrodzenie miesięczne total brutto wychodziło koło 1500 euro.