koszty uzyskania przychodów do lat 26

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
wla.gle

Re: koszty uzyskania przychodów do lat 26

Post autor: wla.gle »

Dzięki @staszek...skoro tak to sumujemy.

gabi04

Post autor: gabi04 »

A ja właśnie wróciłam z Urzędu Skarbowego i pani powiedziała, że kup od dochodu zwolnionego nie mogą być doliczane bo w ustawie jest wyraźnie napisane, że nie uwzględnia się kosztów od dochodów zwolnionych od podatku!!!
Pani była bardzo zdziwiona, że na e-pit kup są zsumowane.
Tak więc ... co dalej?

staszek

Post autor: staszek »

no ja już nie wiem co otym myslec ale tak na ludzki rozum
przychód minus koszty dają dochód więc nie odliczamy od dochodów
DOCHÓD POWSTAJE DOPIERO PO ODLICZENIU KOSZTÓW

Radoko1987626

Post autor: Radoko1987626 »

No i co zrobic ? Czekac az wysla o korekte samemu zlozyc korekte czekac na potwierdzone info ktora wersja jest prawidłowa ?

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

gabi04 pisze:
> A ja właśnie wróciłam z Urzędu Skarbowego i pani powiedziała, że kup od
> dochodu zwolnionego nie mogą być doliczane bo w ustawie jest wyraźnie
> napisane, że nie uwzględnia się kosztów od dochodów zwolnionych od
> podatku!!!
> Pani była bardzo zdziwiona, że na e-pit kup są zsumowane.
> Tak więc ... co dalej?

Gabi otrzymałam taką samą informację!
Oczywiście KIP ma niedostępne numery telefonów.

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

broszurka informacyjna mf do pit-37:
w kol. c należy wykazać przysługujące koszty uzyskania przychodów(do wysokości limitów–patrz Ramki). W poz. 41 podatnik (odpowiednio w poz. 74 małżonek) wykazuje zryczałtowane koszty kwotowe albo koszty faktycznie poniesione, natomiast w poz. 46 podatnik (odpowiednio w poz. 79 małżonek) koszty uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 9 pkt 3 ustawy, tj. ustalone według 50% normy(kwota zryczałtowanych kosztów kwotowych uwzględniona przez płatnika jest wykazywana w poz. 30i 37 informacji PIT-11(25),odpowiednio kosztów, o których mowa w art. 22 ust. 9 pkt 3 ustawy -w poz. 35i 42informacji PIT-11(25)).

i

W przypadku zastosowania zwolnienia, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy (część C zeznania PIT-37), roczne zryczałtowane koszty kwotowe oraz faktycznie poniesione stosuje się wwysokości nieprzekraczającej kwoty przychodów ze stosunku pracy i stosunków pokrewnych, która podlega opodatkowaniu.
???????????????

https://www.podatki.gov.pl/media/5838/b ... -pit37.pdf

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Właśnie logowałem się na Twój e-PIT za pomocą profilu zaufanego....

KUP są sumowane z doch. opodatkowanych i zwolnionych do lat<26.

Radoko1987626

Post autor: Radoko1987626 »

Tak sa zsumowane u wszystkich osob ponizej 26 r.ż , to znaczy ze trzeba zlozyc korekte i usunac podatek nieopodatkowany czy jak to ugryzc ?

Czech

Post autor: Czech »

Pozwólcie,że podejmę się próby i podsumuje ten burdel wywołany przez "dobrą zmianę" - za co z góry przepraszam i nie biorę odpowiedzialności

1. Z broszury objaśniającej Ministerstwa :
"W przypadku zastosowania zwolnienia, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy (część C zeznania PIT-37), roczne zryczałtowane koszty kwotowe oraz faktycznie poniesione stosuje się w wysokości nieprzekraczającej kwoty przychodów ze stosunku pracy i stosunków pokrewnych, która podlega opodatkowaniu."

Abstrahując od poprawności gramatycznej tych wypocin domyślam się , że : koszty sprzed 1sierpnia i po sumujemy , ale nie więcej niż przychody ze stosunku pracy sprzed 1 sierpnia.

2. Z ustawy PDOF
art.22 ust 3b) W przypadku zastosowania zwolnienia, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 148, koszty uzyskania przychodów z tytułu stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy oraz z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8, stosuje się w wysokości nieprzekraczającej tej części przychodów z danego źródła, która podlega opodatkowaniu

Z tego artykułu wnioskuję, że kosztów sprzed 1 sierpnia nie sumujemy z tymi po 1 sierpnia - koszty które uznajemy to tylko te sprzed 1 sierpnia

Co ważniejsze ? ustawa czy broszura ?

Ostatni zapis w broszurze MF :
"Broszura zawiera informacje podstawowe. W celu uzyskania szerszych informacji można zwrócić się do Krajowej Informacji Skarbowej wybierając z telefonu stacjonarnego numer 0801055055 lub z telefonu komórkowego numer 22 330 0330lub za pośrednictwem strony www.kis.gov.pl.Natomiast w przypadku wątpliwości dotyczących indywidualnych sytuacji podatnika należy zwrócić się do właściwego urzędu skarbowego."

zadzwoniłem przed chwilką do KIS - 17:38 "jesteś 114 w kolejce... brawo "dobra zmiana" - takiego czegoś nie było jak rozliczam Pity - a robie to juz od ponad 20 lat

snykwa

Post autor: snykwa »

....Abstrahując od poprawności gramatycznej tych wypocin domyślam się , że : koszty sprzed 1sierpnia i po sumujemy , ale nie więcej niż przychody ze stosunku pracy sprzed 1 sierpnia.....
@Czech dokładnie tak to zrozumiałem.

Zablokowany