rozliczenie z Holandii (dochód TYLKO w HL)
Re: rozliczenie z Holandii (dochód TYLKO w HL)
Ten program liczy ulgę abolicyjną (w PIT/0 w poz. 43 trzeba zaznaczyć "przez program"):
https://pit.dobry.pl/archiwum-pity
trzeba wybrać 2017
Jeśli są tylko dochody z Holandii to ulga będzie równa kwocie z poz. "obliczony podatek" w tym przypadku za 2017 poz. 191.
https://pit.dobry.pl/archiwum-pity
trzeba wybrać 2017
Jeśli są tylko dochody z Holandii to ulga będzie równa kwocie z poz. "obliczony podatek" w tym przypadku za 2017 poz. 191.
piotrkovski pisze:
Problem w tym, ze Pani która dzwoniła do mnie z US powiedziała mi, że nie powinienem mieć podatku do zapłaty, jednak w tym programie nijak nie mogę sobie poradzić z tym zeby dojść do 0.
Jednak w US pracują też życzliwi ludzie...
Pani z US nie musiała Ci tego mówić - dlatego, że ulga abolicyjna nie jest obowiązkowa - można odliczyć, ale nie musi się
z niej korzystać
.....na przyszłość zachęcamy do korzystania z NASZEGO PROGRAMU /p. Marcina/, jest znakomity i jako
jedyny liczy właśnie ulgę abolicyjną...
Problem w tym, ze Pani która dzwoniła do mnie z US powiedziała mi, że nie powinienem mieć podatku do zapłaty, jednak w tym programie nijak nie mogę sobie poradzić z tym zeby dojść do 0.
Jednak w US pracują też życzliwi ludzie...
Pani z US nie musiała Ci tego mówić - dlatego, że ulga abolicyjna nie jest obowiązkowa - można odliczyć, ale nie musi się
z niej korzystać
.....na przyszłość zachęcamy do korzystania z NASZEGO PROGRAMU /p. Marcina/, jest znakomity i jako
jedyny liczy właśnie ulgę abolicyjną...
-
wla.gle pisze:
> piotrkovski pisze:
> Problem w tym, ze Pani która dzwoniła do mnie z US powiedziała mi, że nie
> powinienem mieć podatku do zapłaty, jednak w tym programie nijak nie mogę
> sobie poradzić z tym zeby dojść do 0.
>
> Jednak w US pracują też życzliwi ludzie...
W ogóle Pani z US zadała sobie trud odnalezienia nr telefonicznego domowego, w książce telefonicznej :D. Co do teraz wywołuje u mnie mocne zdziwienie.
Niemniej jednak, dziękuję Wam za pomoc, Pit wysłany.
Pozdrawiam
> piotrkovski pisze:
> Problem w tym, ze Pani która dzwoniła do mnie z US powiedziała mi, że nie
> powinienem mieć podatku do zapłaty, jednak w tym programie nijak nie mogę
> sobie poradzić z tym zeby dojść do 0.
>
> Jednak w US pracują też życzliwi ludzie...
W ogóle Pani z US zadała sobie trud odnalezienia nr telefonicznego domowego, w książce telefonicznej :D. Co do teraz wywołuje u mnie mocne zdziwienie.
Niemniej jednak, dziękuję Wam za pomoc, Pit wysłany.
Pozdrawiam
Rozliczenie za 2018 rok,4,5 miesiąca w NL,przysługująca tylko ulga abolicyjna,rozliczenie samodzielnie(bez partnera),dochód zerowy w PL.
Czy w PIT 36(oczywiście+ZG+0) powinno się ujmować składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne zapłacone w NL?
W kreatorze PIT 36 mam coś takiego:
Składki na ubezpieczenia społeczne-SKŁADKI TE MIAŁAM OPŁACONE W NL w wysokości 919 EUR za cały okres pracy
*)Kwota zapłaconych składek w Polsce:0,00 zł-NIE MIAŁAM
Wpisz zagraniczne składki tylko wtedy, gdy rozliczasz dochody zagraniczne w polskim Picie.
*)Kwota zapłaconych składek za granicą:0,00 zł
*)Kwota zwróconych Ci składek:0,00 zł
Składki na ubezpieczenia zdrowotne
Prosimy wpisać jedynie tę część składek na ubezpieczenie zdrowotne, która podlega odliczeniu.
(Całą kwotę zapłaconą dzielimy przez 9 i mnożymy przez 7.75)-Z CZEGO TO WYNIKA???
Kwota zapłaconych stawek w Polsce 0,00 zł-BRAK
Wpisz zagraniczne składki tylko wtedy, gdy rozliczasz dochody zagraniczne w polskim Picie.
Kwota zapłaconych stawek za granicą 0,00 zł-SKŁADKI TE MIAŁAM OPŁACONE W NL w wysokości 22,01 EUR/tydzień
Kwota zwróconych Ci stawek 0,00 zł-OTRZYMAŁAM ZORGTOESLAG(DODATEK DO UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO)-CZY MA TO COŚ WSPÓLNEGO Z TYM?
Jak w praktyce liczy się podatek z NL,nie posiadając dochodu w PL-dochody tylko z pracy tymczasowej w NL(4,5 miesiąca)?
Czy na pewno wystarczy tylko odliczyć diety,przeliczyć po kursie średnim i wpisać do kreatora? Pamiętam o uldze abolicyjnej.
Czy w tym przypadku przysługują podwyższone koszty uzyskania przychodu? Pracodawca zapewnił służbowy transport do pracy,ale nie jest to udokumentowane w salarisach,czyli nie doliczane jako wynagrodzenie. Zakład pracy nie znajdował się w tej samej miejscowości co moje miejsce zamieszkania.
Czy w PIT 36(oczywiście+ZG+0) powinno się ujmować składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne zapłacone w NL?
W kreatorze PIT 36 mam coś takiego:
Składki na ubezpieczenia społeczne-SKŁADKI TE MIAŁAM OPŁACONE W NL w wysokości 919 EUR za cały okres pracy
*)Kwota zapłaconych składek w Polsce:0,00 zł-NIE MIAŁAM
*)Kwota zapłaconych składek za granicą:0,00 zł
*)Kwota zwróconych Ci składek:0,00 zł
Składki na ubezpieczenia zdrowotne
Prosimy wpisać jedynie tę część składek na ubezpieczenie zdrowotne, która podlega odliczeniu.
(Całą kwotę zapłaconą dzielimy przez 9 i mnożymy przez 7.75)-Z CZEGO TO WYNIKA???
Kwota zapłaconych stawek w Polsce 0,00 zł-BRAK
Kwota zapłaconych stawek za granicą 0,00 zł-SKŁADKI TE MIAŁAM OPŁACONE W NL w wysokości 22,01 EUR/tydzień
Kwota zwróconych Ci stawek 0,00 zł-OTRZYMAŁAM ZORGTOESLAG(DODATEK DO UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO)-CZY MA TO COŚ WSPÓLNEGO Z TYM?
Jak w praktyce liczy się podatek z NL,nie posiadając dochodu w PL-dochody tylko z pracy tymczasowej w NL(4,5 miesiąca)?
Czy na pewno wystarczy tylko odliczyć diety,przeliczyć po kursie średnim i wpisać do kreatora? Pamiętam o uldze abolicyjnej.
Czy w tym przypadku przysługują podwyższone koszty uzyskania przychodu? Pracodawca zapewnił służbowy transport do pracy,ale nie jest to udokumentowane w salarisach,czyli nie doliczane jako wynagrodzenie. Zakład pracy nie znajdował się w tej samej miejscowości co moje miejsce zamieszkania.
Holandia ogólnie:
Rozliczenie na PIT-36+PIT/ZG+PIT/0
Zmień program na:
https://pit.dobry.pl/programy/pity
dane z jaaropgavu potrzebne do rozliczenia:
Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen - przychód
Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) - podatek
Od przychodu ...... możesz odliczyć diety.
Diety to : ilość dni*50 e*30%.= ilość dni*15 euro
Wyliczony dochód przeliczasz na zł
Powinno się przeliczać każdą wypłatę po kursie z dnia poprzedzającego wpływ na konto /roboczego/,
może być także po kursie średnim za rok, kwartał, miesiąc.
Tak obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG poz. 9a.
KUP .....*111,25 wpisujesz w ZG w poz. 9b.
Podatek przeliczony na zł tym samym kursem wpisujesz w ZG poz. 10
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36.
W PIT/0 w poz. 41 zaznacz "przez program"- zostanie obliczona ulga abolicyjna.
Kwoty z PIT/ZG przeniosą się do PIT-36 do poz. 43, 44 i 45 a podatek do poz. 204 (niekoniecznie taka sama kwota jak w PIT/ZG
-zostanie wyliczona proporcjonalnie).
Rozliczenie na PIT-36+PIT/ZG+PIT/0
Zmień program na:
https://pit.dobry.pl/programy/pity
dane z jaaropgavu potrzebne do rozliczenia:
Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen - przychód
Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) - podatek
Od przychodu ...... możesz odliczyć diety.
Diety to : ilość dni*50 e*30%.= ilość dni*15 euro
Wyliczony dochód przeliczasz na zł
Powinno się przeliczać każdą wypłatę po kursie z dnia poprzedzającego wpływ na konto /roboczego/,
może być także po kursie średnim za rok, kwartał, miesiąc.
Tak obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG poz. 9a.
KUP .....*111,25 wpisujesz w ZG w poz. 9b.
Podatek przeliczony na zł tym samym kursem wpisujesz w ZG poz. 10
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36.
W PIT/0 w poz. 41 zaznacz "przez program"- zostanie obliczona ulga abolicyjna.
Kwoty z PIT/ZG przeniosą się do PIT-36 do poz. 43, 44 i 45 a podatek do poz. 204 (niekoniecznie taka sama kwota jak w PIT/ZG
-zostanie wyliczona proporcjonalnie).
Kiedy chcesz odliczyć ulgę abolicyjną. Jeśli ulga wyniesie 0 to wtedy PIT/0 jest niepotrzebny.
Witajcie :)
Mam do was pytanie, czy jeśli mam tylko dochód w HL to jak sie rozlicze w polsce będę musiała dopłacac jakies pieniądze ?
Dodam, że pracowałam tam dwa miesiące, aktualnie się uczę. Nie wiem jak mam się rozliczyć, wiem że porzebny jest mi pit 36 i ZG ale co pit 0? kiedy jest nam potrzebny i co to jest ta ulga abolicyjna ?
Mam do was pytanie, czy jeśli mam tylko dochód w HL to jak sie rozlicze w polsce będę musiała dopłacac jakies pieniądze ?
Dodam, że pracowałam tam dwa miesiące, aktualnie się uczę. Nie wiem jak mam się rozliczyć, wiem że porzebny jest mi pit 36 i ZG ale co pit 0? kiedy jest nam potrzebny i co to jest ta ulga abolicyjna ?
Jeśli był tylko dochód z Holandii to masz obowiązek się rozliczyć w Polsce.
Rozliczenie będzie na 0.
Jeśli rozliczenie na PIT-36 i PIT/ZG nie wyjdzie na 0 to wtedy składasz jeszcze PIT/0 i w poz. 41 (jeśli to będzie "nasz " program to zaznaczasz w tej pozycji kwadracik "przez program") odlicza się ulgę abolicyjną.
Ulga abolicyjna to jest przywilej i masz prawo sobie odliczyć. Ulga jest po to aby wyrównać rozliczenie z krajów z którymi rozliczamy się metodą proporcjonalną (min. Holandia) a krajami z którymi rozliczamy się metodą wyłączenia z progresją (min. Niemcy).
Rozliczenie proporcjonalne jest mniej korzystne niż rozliczenie z progresją i ulga to wyrównuje.
Rozliczenie będzie na 0.
Jeśli rozliczenie na PIT-36 i PIT/ZG nie wyjdzie na 0 to wtedy składasz jeszcze PIT/0 i w poz. 41 (jeśli to będzie "nasz " program to zaznaczasz w tej pozycji kwadracik "przez program") odlicza się ulgę abolicyjną.
Ulga abolicyjna to jest przywilej i masz prawo sobie odliczyć. Ulga jest po to aby wyrównać rozliczenie z krajów z którymi rozliczamy się metodą proporcjonalną (min. Holandia) a krajami z którymi rozliczamy się metodą wyłączenia z progresją (min. Niemcy).
Rozliczenie proporcjonalne jest mniej korzystne niż rozliczenie z progresją i ulga to wyrównuje.
Dzień dobry.
Zgodziłam się pomóc w rozliczeniu dochodu z Holandii i uprzejmie proszę o sprawdzenie poprawności obliczeń.
Umowa o pracę na czas określony 24.08-21.09.2018 r., brak dochodów w Polsce.
Dane z Jaaropgaaf:
Loon loonbelasting: 1688 euro
ingehouden loonbelasting: 185 euro
Do obliczeń przyjęłam średnioroczny kurs euro - 4,2617.
Diety: 15 euro x 29 dni = 435 euro
Przychód - diety: 1688-435=1253 euro
1253 euro x 4,2617 = 5339,91 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 9a).
KUP: 111,25 x 2 mies. = 222,5 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 9b).
W pozycji 9 PIT-ZG mam kwotę 5117,41 zł.
Podatek: 185 euro x 4,2617 = 788,41 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 10).
Korzystam z programu poleconego na forum.
Do PIT-36 program przeniósł mi kwoty następująco:
- poz. 43 - 5339,91 zł
- poz. 44 - 222,50 zł
- poz. 45 - 5117,41 zł.
Czy wszystko jest w porządku? Czy podatek z pozycji 10 PIT-ZG powinien być wykazany w PIT-36 (program nie przeniósł)?
Mam jeszcze pytanie o zwrot podatku z Holandii - osoba, której rozliczenie dotyczy otrzymała zwrot 95 euro w kwietniu 2019 r. Czy ma to wpływ na rozliczenie roku 2018 czy 2019?
Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam!
Zgodziłam się pomóc w rozliczeniu dochodu z Holandii i uprzejmie proszę o sprawdzenie poprawności obliczeń.
Umowa o pracę na czas określony 24.08-21.09.2018 r., brak dochodów w Polsce.
Dane z Jaaropgaaf:
Loon loonbelasting: 1688 euro
ingehouden loonbelasting: 185 euro
Do obliczeń przyjęłam średnioroczny kurs euro - 4,2617.
Diety: 15 euro x 29 dni = 435 euro
Przychód - diety: 1688-435=1253 euro
1253 euro x 4,2617 = 5339,91 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 9a).
KUP: 111,25 x 2 mies. = 222,5 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 9b).
W pozycji 9 PIT-ZG mam kwotę 5117,41 zł.
Podatek: 185 euro x 4,2617 = 788,41 zł (wpisuję do PIT-ZG w pozycji 10).
Korzystam z programu poleconego na forum.
Do PIT-36 program przeniósł mi kwoty następująco:
- poz. 43 - 5339,91 zł
- poz. 44 - 222,50 zł
- poz. 45 - 5117,41 zł.
Czy wszystko jest w porządku? Czy podatek z pozycji 10 PIT-ZG powinien być wykazany w PIT-36 (program nie przeniósł)?
Mam jeszcze pytanie o zwrot podatku z Holandii - osoba, której rozliczenie dotyczy otrzymała zwrot 95 euro w kwietniu 2019 r. Czy ma to wpływ na rozliczenie roku 2018 czy 2019?
Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam!
...Czy wszystko jest w porządku? Czy podatek z pozycji 10 PIT-ZG powinien być wykazany w PIT-36 (program nie przeniósł)?
Mam jeszcze pytanie o zwrot podatku z Holandii - osoba, której rozliczenie dotyczy otrzymała zwrot 95 euro w kwietniu 2019 r. Czy ma to wpływ na rozliczenie roku 2018 czy 2019?....
Jest w porządku.
Podatek nie jest wykazany bo podatek wychodzi 0 więc nie ma od czego odliczyć dlatego w poz. 204 będzie 0.
Ma wpływ na rozliczenia za 2019.
Mam jeszcze pytanie o zwrot podatku z Holandii - osoba, której rozliczenie dotyczy otrzymała zwrot 95 euro w kwietniu 2019 r. Czy ma to wpływ na rozliczenie roku 2018 czy 2019?....
Jest w porządku.
Podatek nie jest wykazany bo podatek wychodzi 0 więc nie ma od czego odliczyć dlatego w poz. 204 będzie 0.
Ma wpływ na rozliczenia za 2019.