Emerytura zagraniczna USA
Re: Emerytura zagraniczna USA
Tak, ponieważ pieniądze przychodzą na jedno konto.
Bank wystawił na żonę PIT-11 ale tylko na kwotę 2735,83 zł i zaliczka 281, ale w pozycji pit-11 10. INNE ŹRÓDŁA, a w pozycji emerytury-renty zagraniczne PI-11 są same zera - nie wiem w sumie za co ta kwota, ale nie jest to ta emerytura, bo z PIT-11 męża z banku, wychodzi z kwoty, że to nie tylko jego emerytura
Bank wystawił na żonę PIT-11 ale tylko na kwotę 2735,83 zł i zaliczka 281, ale w pozycji pit-11 10. INNE ŹRÓDŁA, a w pozycji emerytury-renty zagraniczne PI-11 są same zera - nie wiem w sumie za co ta kwota, ale nie jest to ta emerytura, bo z PIT-11 męża z banku, wychodzi z kwoty, że to nie tylko jego emerytura
Wydaje mi się, że pomimo wpływu pieniędzy na jedno wspólne konto to bank powinien wystawić każdemu z osobna PIT-11. Przecież emerytura przychodzi imiennie na każdego z małżonków.
Masz rację, ale tak wystawili, a dowiedzieć się czegoś w banku graniczy z cudem ... :/a PIT jakoś rozliczyć trzeba
To dziwne. W takim razie skłaniałbym się do tego aby ich kwoty z PIT-11 rozliczyć proporcjonalnie tak jak napisałem wcześniej. Dowiedziałbym się najpierw w US-ie bo jednak PIT-11 jest wystawiony na męża. Bo jeśli na tym PIT-11 jest suma kwot, dochód, zaliczka i zdrowotna to mozna to proporcjonalnie rozdzielić obliczając proporcję z ich przychodów na tym druku z USA.
Zadzwonię jutro do US, i zapytam jak oni to widzą, żeby potem nie było zamieszania, że kwoty z PIT-11 nie zgadzają się u męża, ale Twój pomysł z proporcjonalnym rozliczeniem wydaje mi się być najrozsądniejszy w tym przypadku.
Rozliczając tak te dochody zapewne też wyjdzie dość spory zwrot, czy jest to realne , tak jak wcześniej liczyłam obliczając wg dokumentów z USA ?
Rozliczając tak te dochody zapewne też wyjdzie dość spory zwrot, czy jest to realne , tak jak wcześniej liczyłam obliczając wg dokumentów z USA ?
Jest realne bo przecież od tych samych dochodów dwa razy płacili podatek, jeden w USA (oczywiście całego nie odliczą ale proporcjonalnie) a drugi w Polsce i mają prawo go sobie odliczyć a ponadto mają odliczenia rehabilitacyjne z których jest zwrotu prawie 1100 zł.
ania50_89 pisze:
> Tak, przeliczając ten podatek , wychodzi 30% od 85% kwoty brutto.
>
> Zatem Czarku jakbyś odniósł się do sytuacji przedstawione powyżej, gdy bank
> wystawił PIT-11 dla jednego z małżonków, i pobierał zaliczkę? Czy kwotę z
> PIT-11 wykazać w załącznikach PIT/ZG rozliczając kwotę proporcjonalnie, tak
> jak wyżej było napisane, wpisując w PIT ZG podatek z SSA1042S, a podatek z
> PIT-11 w PIT-36 ?
1. W moim przypadku jest chyba inaczej - tak myślę - gdyż emerytury tego małżeństwa wpisuję jako "nieubruttowione". Na formularzach PIT-11 małżonków nie ma/nie było kwot zaliczek na podatek. W Twojej sytuacji Ci nie pomogę, gdyż mam małą wiedzę. Jest mi przykro.
2. Proponuję przeliczyć w skali miesiąca na złotówki podatek z USA i porównać całość z zaliczką wpisaną przez Bank w PIT-11.
3. Proponuję, żeby małżonka podała swój numer konta bankowego do SSA.
Pozdrawiam.
> Tak, przeliczając ten podatek , wychodzi 30% od 85% kwoty brutto.
>
> Zatem Czarku jakbyś odniósł się do sytuacji przedstawione powyżej, gdy bank
> wystawił PIT-11 dla jednego z małżonków, i pobierał zaliczkę? Czy kwotę z
> PIT-11 wykazać w załącznikach PIT/ZG rozliczając kwotę proporcjonalnie, tak
> jak wyżej było napisane, wpisując w PIT ZG podatek z SSA1042S, a podatek z
> PIT-11 w PIT-36 ?
1. W moim przypadku jest chyba inaczej - tak myślę - gdyż emerytury tego małżeństwa wpisuję jako "nieubruttowione". Na formularzach PIT-11 małżonków nie ma/nie było kwot zaliczek na podatek. W Twojej sytuacji Ci nie pomogę, gdyż mam małą wiedzę. Jest mi przykro.
2. Proponuję przeliczyć w skali miesiąca na złotówki podatek z USA i porównać całość z zaliczką wpisaną przez Bank w PIT-11.
3. Proponuję, żeby małżonka podała swój numer konta bankowego do SSA.
Pozdrawiam.
Witam.
Dziś opowiem więcej o moich przemyśleniach. Dotyczyć to będzie punktu 2 w moim wczorajszym poście.
Jeżeli różnica między przeliczoną kwotą a kwotą z Bankowego PIT-11 jest w kilku dziesiątkach lub kilku setkach złotych, to - myślę - można by do PIT-ZG wpisać kwotę zaliczki z tego PIT-11.
Ale to jest tylko moje "słabe" przypuszczenie. Byłoby dobrze, gdyby ktoś bardziej obeznany w temacie wypowiedział się tu.
Pozdrawiam.
Dziś opowiem więcej o moich przemyśleniach. Dotyczyć to będzie punktu 2 w moim wczorajszym poście.
Jeżeli różnica między przeliczoną kwotą a kwotą z Bankowego PIT-11 jest w kilku dziesiątkach lub kilku setkach złotych, to - myślę - można by do PIT-ZG wpisać kwotę zaliczki z tego PIT-11.
Ale to jest tylko moje "słabe" przypuszczenie. Byłoby dobrze, gdyby ktoś bardziej obeznany w temacie wypowiedział się tu.
Pozdrawiam.
Nawet trzeba. Problem w tym, że został wystawiony PIT-11 tylko na męża a na żonę już nie. Obydwoje mieli emeryturę z USA a bank wystawił tylko jeden PIT-11 (jeśli jest tak jak napisała @ania50_89 , że jest to suma dochodów, składek i zaliczki obojga małżonków) . Gdyby były dwa na każdego małżonka osobno to nie byłoby problemu. Dochód z PIT-11 wpisują do PIT/ZG poz. 24, zaliczkę i składki z PIT-11 do PIT-36 odpowiednio poz. 89 i 196 oraz 140 i 197 a przeliczony podatek z dokumentu z USA do PIT/ZG w poz. 25.
Tu jest jeden PIT-11 i teraz trzeba by wydzielić z niego osobno kwoty dla męża i żony proporcjonalnie według ich dochodów z dokumentu z USA. Tylko czy tak można jesli PIT-11 jest wystawiony tylko na jedną osobę.
Tu jest jeden PIT-11 i teraz trzeba by wydzielić z niego osobno kwoty dla męża i żony proporcjonalnie według ich dochodów z dokumentu z USA. Tylko czy tak można jesli PIT-11 jest wystawiony tylko na jedną osobę.
Dzwoniłam dziś do US, i Pani, która teoretycznie rozlicza zagraniczne dochody, kazała wykazać dochody po stornie męża, żeby zgadzało się z PIT-11
W Banku została wyjaśniona kwestia podatku, mają go już nie pobierać, natomiast twierdzą, że wystawili łączny PIT i odprowadzają zdrowotne i zaliczkę na poczet męża, ponieważ zrobili jakieś coś rodzinnego ;)
Chyba wpiszę, dochody tak jak jest na PIT-11 z zaliczkami i zdrowotnym, natomiast podatek przeliczę z dokumentów z USA...
W Banku została wyjaśniona kwestia podatku, mają go już nie pobierać, natomiast twierdzą, że wystawili łączny PIT i odprowadzają zdrowotne i zaliczkę na poczet męża, ponieważ zrobili jakieś coś rodzinnego ;)
Chyba wpiszę, dochody tak jak jest na PIT-11 z zaliczkami i zdrowotnym, natomiast podatek przeliczę z dokumentów z USA...