ulga na dzieci
Re: ulga na dzieci
Ciekawa sytuacja, bo u żadnego nie było składane ;)
co mogę z tym zrobić?
co mogę z tym zrobić?
dziwna1 pisze:
> Ciekawa sytuacja, bo u żadnego nie było składane ;)
można w zakładzie pracy poprosić o udostępnienie PIT-2 na podstawie, którego zakład dokonuje zmniejszenia zaliczki, wówczas okaże się czy faktycznie jest. Często nowy pracodawca daje dokumenty do podpisu, już wypełnione i pracownik podpisuje bez czytania/zastanowienia się.
> co mogę z tym zrobić?
Pracodawcy? Raczej nic, oprócz wytknięcia błędu. Jednak jeśli firma będzie miała kontrolę US po linii płatnika podatku wówczas takie rzeczy mogą zostać ujawnione (to zależy od kontrolujących czy będą wołać o PIT-2). Wtedy mogą ponieść konsekwencje..
> Ciekawa sytuacja, bo u żadnego nie było składane ;)
można w zakładzie pracy poprosić o udostępnienie PIT-2 na podstawie, którego zakład dokonuje zmniejszenia zaliczki, wówczas okaże się czy faktycznie jest. Często nowy pracodawca daje dokumenty do podpisu, już wypełnione i pracownik podpisuje bez czytania/zastanowienia się.
> co mogę z tym zrobić?
Pracodawcy? Raczej nic, oprócz wytknięcia błędu. Jednak jeśli firma będzie miała kontrolę US po linii płatnika podatku wówczas takie rzeczy mogą zostać ujawnione (to zależy od kontrolujących czy będą wołać o PIT-2). Wtedy mogą ponieść konsekwencje..
dodać należy że raz złożony w firmie PIT-2, przed uzyskaniem pierwszej wypłaty, obowiązuje cały czas tj. albo do końca zatrudnienia albo do jego pisemnego odwołania przez pracownika.
Mam pytanie odnośnie ulgi na dzieci.
Moja córka w w 2017 r skończyła licencjat i wyjechała do Niemiec gdzie podjęła pracę, czy w związku z tym mogę sobie odliczyć na nią ulgę z tytułu na naukę? (oczywiście do tylko do końca września )
Moja córka w w 2017 r skończyła licencjat i wyjechała do Niemiec gdzie podjęła pracę, czy w związku z tym mogę sobie odliczyć na nią ulgę z tytułu na naukę? (oczywiście do tylko do końca września )
Mam pytanie odnośnie ulgi na dzieci.
Jeśli była pełnoletnia i jej dochód za 2017 (przychód-kup) >3089 to nie.
Ale ten dochód z Niemiec się liczy? Niestety?
Tak - liczy się także do limitu < 3089 zł.
Moja córka ma 20 lat jest studentką, czy jeśli nasze dochody razem z żoną przekroczyły 112 000 zł, to już nie mogę odliczyć sobie tej ulgi?????
roju19 pisze:
> Moja córka ma 20 lat jest studentką, czy jeśli nasze dochody razem z żoną
> przekroczyły 112 000 zł, to już nie mogę odliczyć sobie tej ulgi?????
limit dochodów 112000,00 jest przy 1 dziecku. Skoro mają Państwo tylko jedno dziecko i przekroczyli limit dochodu - to niestety nie można skorzystać z ulgi prorodzinnej.
> Moja córka ma 20 lat jest studentką, czy jeśli nasze dochody razem z żoną
> przekroczyły 112 000 zł, to już nie mogę odliczyć sobie tej ulgi?????
limit dochodów 112000,00 jest przy 1 dziecku. Skoro mają Państwo tylko jedno dziecko i przekroczyli limit dochodu - to niestety nie można skorzystać z ulgi prorodzinnej.