Importuj i otwórz
Re: Importuj i otwórz
Dotyczy otwierania zapisanego oraz importu.
W obu przypadkach pojawia się okno ze spisem podatników i formularzy.
W prawym, górnym narożniku jest przycisk [Aktualizuj listę].
Myślę że pliki *.index zawierające spis podatników i formularzy zostały jakoś zablokowane lub uszkodzone.
Ich usunięcie powinno rozwiązać problem.
M.K.
W obu przypadkach pojawia się okno ze spisem podatników i formularzy.
W prawym, górnym narożniku jest przycisk [Aktualizuj listę].
Myślę że pliki *.index zawierające spis podatników i formularzy zostały jakoś zablokowane lub uszkodzone.
Ich usunięcie powinno rozwiązać problem.
M.K.
Do Janusz M;
Pan Marcin sugeruje abyś wszedł do katalogu w którym masz zeznania Pity-2014 i tam usunął plik z rozszerzeniem *.index, konkretnie plik ma nazwę - PITY2014.index.
Ja sugeruję jeszcze żebyś otworzył któreś zeznanie za rok 2014 i zapisał go z pliku "zapisz jako" /zmienić mu trzeba nazwę/ i wtedy utworzy się nowy plik PITY2014.index - oczywiście plik musisz zapisać w tym katalogu gdzie masz zeznania za 2014r.
to samo zrób w katalogu z zeznaniami 2015.
Mnie pomagało - ciekawe czy u Ciebie też ?.
Pan Marcin sugeruje abyś wszedł do katalogu w którym masz zeznania Pity-2014 i tam usunął plik z rozszerzeniem *.index, konkretnie plik ma nazwę - PITY2014.index.
Ja sugeruję jeszcze żebyś otworzył któreś zeznanie za rok 2014 i zapisał go z pliku "zapisz jako" /zmienić mu trzeba nazwę/ i wtedy utworzy się nowy plik PITY2014.index - oczywiście plik musisz zapisać w tym katalogu gdzie masz zeznania za 2014r.
to samo zrób w katalogu z zeznaniami 2015.
Mnie pomagało - ciekawe czy u Ciebie też ?.
"....żebyś otworzył któreś zeznanie za rok 2014 i zapisał go z pliku "zapisz jako"...."
Czy najpierw z AFi usunąć znajdujący się tam PIT2014 indeks ?
Nie mogę zrozumieć gdzie tkwi błąd. Program mi doskonale wylicza, szybko presyła do US. Na to nie narzekam.
Kłopot zaczyna się wraz z żądaniem importu z PIT2014, oraz z "pokaż zapisane"
Wprawdzie bez tych ułatwień można pracować, bo można wprowadzić dane ręcznie, ale nigdy przez tyle lat takiego kłopotu nie miałem.
Samo usunięcie PITY2014.index. i PITY2015.indeks nic nie daje. Po jakimś czasie "indeksy" w AFi pojawiają się znowu. Czy to wina mego win.8.1 ? Czy ja coś robię nie tak? Win 8 nie jest najwygodniejszy do użytkowania.
Czy najpierw z AFi usunąć znajdujący się tam PIT2014 indeks ?
Nie mogę zrozumieć gdzie tkwi błąd. Program mi doskonale wylicza, szybko presyła do US. Na to nie narzekam.
Kłopot zaczyna się wraz z żądaniem importu z PIT2014, oraz z "pokaż zapisane"
Wprawdzie bez tych ułatwień można pracować, bo można wprowadzić dane ręcznie, ale nigdy przez tyle lat takiego kłopotu nie miałem.
Samo usunięcie PITY2014.index. i PITY2015.indeks nic nie daje. Po jakimś czasie "indeksy" w AFi pojawiają się znowu. Czy to wina mego win.8.1 ? Czy ja coś robię nie tak? Win 8 nie jest najwygodniejszy do użytkowania.
pliki *.index zawierają spis dokumentów. Potrafią się odtworzyć po użyciu przycisku [Aktualizuj...] na podstawie plików danych znajdujących się w katalogu.
Czy może Pan wysłać taki plik na adres pomocy technicznej? Oczywiście w momencie, gdy nie można otworzyć spisu.
Czy może Pan wysłać taki plik na adres pomocy technicznej? Oczywiście w momencie, gdy nie można otworzyć spisu.
Wobec wypowiadających się tu fachowców nie chcę się wymądrzać, ale na podstawie własnych doświadczeń podejrzewam, że problem może tkwić w różnym umiejscowieniu katalogów (niekoniecznie domyślnym), w których poszczególne pliki osób (ich deklaracje) zostały zapisane zarówno w programie tegorocznym, jak i ubiegłorocznym, i dlatego nie mogą być odnalezione.
Aby to ustalić proponuję dodatkowo:
1) sprawdzić, choćby przy pomocy wyszukiwarki, gdzie zostały zapisane deklaracje, i te z 2014 roku, i te zrobione w programie PITy 2015 oraz zapamiętać ich lokalizację;
2) następnie uruchomić PITy 2015, - wejść z górnej belki w Plik>Właściwości programu - w otwierającym się oknie, w zakładce Foldery sprawdzić czy w polach: Folder dokumentów i Folder zeszłorocznych dokumentów wpisane są właściwe lokalizacje tych deklaracji (które powinny być identyczne z tymi ustalonymi w pkt 1) - w razie potrzeby dokonać odpowiednich zmian posługując się rozwijalnymi listami folderów;
3) w taki sam sposób sprawdzić program PITy 2014;
4) ponownie uruchomić PITy 2015 i sprawdzić, czy proponowana operacja dała jakiś skutek.
Aby to ustalić proponuję dodatkowo:
1) sprawdzić, choćby przy pomocy wyszukiwarki, gdzie zostały zapisane deklaracje, i te z 2014 roku, i te zrobione w programie PITy 2015 oraz zapamiętać ich lokalizację;
2) następnie uruchomić PITy 2015, - wejść z górnej belki w Plik>Właściwości programu - w otwierającym się oknie, w zakładce Foldery sprawdzić czy w polach: Folder dokumentów i Folder zeszłorocznych dokumentów wpisane są właściwe lokalizacje tych deklaracji (które powinny być identyczne z tymi ustalonymi w pkt 1) - w razie potrzeby dokonać odpowiednich zmian posługując się rozwijalnymi listami folderów;
3) w taki sam sposób sprawdzić program PITy 2014;
4) ponownie uruchomić PITy 2015 i sprawdzić, czy proponowana operacja dała jakiś skutek.
Tylko że problem pojawił się nagle, a wcześniej wszystko działało.
W dokumentach AFi są wszystkie PITy od kilku lat, a problem pojawia się gdy chcę pobrać dane z 2014 i otworzyć z 2015 i obecnie także z 2014.
Czy *.index wysłał Pan może do Pomocy technicznej?
Tak, wysłałem za rok 2014 i 2015