korekta

wla.gle

Re: korekta

Post autor: wla.gle »

...a ja chuda, blada i mizerna;) - oj tam, oj tam
Odnośnie wzoru to:
wpisz w google - wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku wzór - jest tam ich, że hoho...

Yankee

Post autor: Yankee »

Witajcie cieplutko:)
Nie chcę rozwijać nowego tematu, bo moje pytanie dotyczy owych korekt, o których rozmawialiśmy wcześniej, a problem jest taki:
-zeznania, które chcę korygować są małżeńskie, ulgę odlicza podatnik, bo małżonek mało miał pobranych zaliczek na podatek;
czy korekta też musi być małżeńska? i co za tym idzie wyjaśnienie przyczyny korekty też wspólne? no i wniosek o stwierdzenie nadpłaty też?

wla.gle

Jeśli pierwotne zeznanie podatkowe było preferencyjne - czyli rozliczenie wspólne ze współmałżonkiem, teraz zrób tak samo.
Co do ulgi prorodzinnej to nieważne jest jakie kto miał dochody /przy wielu dzieciach/, o ile oboje małżonkowie mają uprawnienia do ulgi prorodzinnej na wszystkie dzieci - gdyby jedno dziecko było np. tylko żony, a mąż nie miał praw rodzicielskich do tego dziecka, to wtedy trzeba by było ulgę wpisać po stronie żony.
Ulga prorodzinna jest odliczana od WSPÓLNEGO PODATKU.
Uzasadnienie korekty jedno - do każdej korekty /za dany rok/
Wniosek o stwierdzenie nadpłaty jeden - do każdej korekty /za dany rok/ lub wspólny z wyszczególnieniem kwot za dany rok podatkowy, za który składana jest korekta /suma zwrotu/.

Twoje rozliczenie wyglądać powinno tak:
PIT-37+PIT/O+PIT/UZ /jeśli trzeba/
-zaznaczasz kwadracik wspólne rozliczenie
-zaznaczasz kwadracik korekta
wypełniasz wszystkimi danymi, tak jak w zeznaniu pierwotnym plus dodatkowo ulgi

Wniosek o stwierdzenie nadpłaty i tak musisz wysłać pocztą lub osobiście do US więc najlepiej wydrukuj wszystko i wyślij lub zanieść /to będzie lepiej/ do US.

Złożysz na dziennik podawczy i czekasz na zwroty.

Tak wg mnie to będzie najlepiej ..jeśli ktoś ma lepszy sposób to proszę poprawić..

Uwaga: jeśli rozliczenie pierwotne /którekolwiek/ było jako indywidualne, to nie można tego już zmienić, trzeba nadal rozliczyć go jako indywidualne.

Yankee

Rozumiem. Powiedz mi jeszcze, proszę, czy wniosek o nadpłatę musi być podpisany przez oboje małżonków, dane we wniosku(łącznie z PESEL) też mają być obojga, korekty też podpisane przez oboje? Resztę ogarniam:)

wla.gle

Przy wspólnym rozliczeniu /chyba już od trzech lat/ wystarczy jeśli jeden współmałżonek podpisze /kiedyś było takie rozliczenie nieważne/, bierze on w tym momencie odpowiedzialność za prawidłowość/prawdziwość dany zawartych w zeznaniu.
Jeśli oboje to ja wypełniam dane obojga, jeśli jedno to jego dane.
Jednak jak jest możliwość, to niech podpiszą oboje i wtedy dane oczywiście obojga.

Yankee

...diabeł tkwi w szczegółach... wnioskuję czy wnioskujemy?

wla.gle

A co tam na podhalu, mocno dmucha?, bo jak tak jak u mnie /góral nizinny/ to strach się bać .....

Wnioskujemy/wnioskuję - tak napisz i będzie uniwersalnie/jak będą chcieli, tak przeczytają/ .. ☼☼☼.

snykwa

Post autor: snykwa »

Znalazłem jeszcze coś takiego i nie wiem czy dobrze rozumiem, że podatnik może nie złożyć wniosku o stwierdzenie nadpłaty (wyszczególniłem znakami " "):

Korekta a zwrot nadpłaty

Jeżeli w związku ze złożeniem korekty zeznania rocznego powstanie nadpłata lub też zwiększy się kwota nadpłaty w stosunku do złożonego zeznania, " a podatnik nie złoży też wniosku o stwierdzenie nadpłaty, wówczas kwota ta zostanie mu zwrócona w ciągu 3 miesięcy od daty złożenia korekty" . Jeśli zaś złoży on taki wniosek, wtedy zwrot nastąpi w ciągu:
•2 miesięcy od dnia złożenia wniosku o stwierdzenie nadpłaty wraz ze skorygowanym zeznaniem, lecz nie wcześniej niż w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia zeznania korygowanego, pod warunkiem, że organ podatkowy nie będzie miał wątpliwości co do prawidłowości złożonej korekty,
•30 dni od dnia wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę lub określającej wysokość nadpłaty (decyzja jest wydawana w postępowaniu podatkowym wszczętym w sytuacji, gdy organ podatkowy ma wątpliwości co do prawidłowości złożonej korekty).

Yankee

...czyli z wnioskiem szybciej. Można się nieźle zakręcić.
Jak już jesteśmy w temacie to pytanko - korekta jest na niepełnosprawne, DOROSŁE, dziecko, które pobiera rente socjalną - czy powinnam w uzasadnieniu korekty gdzieś to napisać? Napisałam ...nieodliczenie ulgi prorodzinnej...mam nadzieję, że jakoś to sobie sprawdzą bez konieczności składania dodatkowych wyjaśnień...

koleżanka

Post autor: koleżanka »

w wyjaśnieniu do korekty nie trzeba się aż tak szczegółowo rozpisywać

Zablokowany