JAAROPGAFF z pracy w Niemczech j
Re: JAAROPGAFF z pracy w Niemczech j
ok na razie bardzo dziękuje, wezmę się dziś ale pewnie wieczorem za liczenie i wypełnianie... ale jak to wyjdzie.... ummm..sama jestem ciekawa jak to mi się uda...oj pierwszy i ostatni raz to robie.... oby było ok...ale z Waszą pomocą a zwłaszcza snykwa ....coś musi wyjśc . Odezwe się na pewno z pytaniami....
W zeszłym roku robiłem to pierwszy raz ale przy pomocy "wia.gle" i "czecha" dałem radę. Dasz i Ty. Zrób po kolei tak jak Ci napisałem i powinno być O.K.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
och... zaskoczyła mnie koleżanka pytaniem z innej bajki... pomóżcie odpowiedzieć
" czy mając rozliczenie z niemiec i jest tam tylko podany dochód a w miejscu skł.zdrowotnych czy społecznych nie ma nic.... to czy też nalezy rozliczyć , czy przysługuje jakaś ulga? skoro nie ma podatku zapłaconego"??
wow jeszcze swojego nie ogarnęłam a już pytanie kolejne...wybaczcie
" czy mając rozliczenie z niemiec i jest tam tylko podany dochód a w miejscu skł.zdrowotnych czy społecznych nie ma nic.... to czy też nalezy rozliczyć , czy przysługuje jakaś ulga? skoro nie ma podatku zapłaconego"??
wow jeszcze swojego nie ogarnęłam a już pytanie kolejne...wybaczcie
Dochody z Niemiec rozlicza się metoda wyłączenia z progresją. PIT-36+PIT/ZG.
Wpisuje się tylko dochód w poz.8 na PIT/Z. Dochody z kraju wpisuje się w PIT-36.
Jeśli nie ma się dochodów z kraju nie ma obowiązku rozliczać się z dochodów z Niemiec.
Wpisuje się tylko dochód w poz.8 na PIT/Z. Dochody z kraju wpisuje się w PIT-36.
Jeśli nie ma się dochodów z kraju nie ma obowiązku rozliczać się z dochodów z Niemiec.
Ratunku...i już poległam na samym początku... zaczęłam od liczenia jak sugerujesz snykwa czyli:
1. Liczę dietę (ilość dni pracy * 50 * 0,3 ) czyli tak przyjmuje 250 dni * 50 * 0,3 = 3750
2. od przychodu czyli 13193 odejmuje dietę 3750 = 9443 i to mam przeliczyć na zlotówki i.......... jaki ja mam tu kurs przyjąć patrzę na tabele NBP archiwum z 2014 i co? z grudnia średnią czy jak? jak wezmę z ostatniego dnia grudnia to mam 4,26 euro kurcze ratunku....
1. Liczę dietę (ilość dni pracy * 50 * 0,3 ) czyli tak przyjmuje 250 dni * 50 * 0,3 = 3750
2. od przychodu czyli 13193 odejmuje dietę 3750 = 9443 i to mam przeliczyć na zlotówki i.......... jaki ja mam tu kurs przyjąć patrzę na tabele NBP archiwum z 2014 i co? z grudnia średnią czy jak? jak wezmę z ostatniego dnia grudnia to mam 4,26 euro kurcze ratunku....
wla.gle napisał(a) :
> Do Enia:
> snykwa pisze:>>> Podaj Jaaropgaff i kwoty bez tłumaczenia.
> Chodzi o to aby podać oryginalne opisy do tych kwot - z JAAROPGAFF-u
Enia:
podaje jak jest w JAAROPGAFF
1. Loon loonbelasting/volksverzekeringen 13193
2. Ingehouuden loonbelasting/premie volksverzekeringen 220
3. Verrekende arbeidskorting 180
i tyle....
> Do Enia:
> snykwa pisze:>>> Podaj Jaaropgaff i kwoty bez tłumaczenia.
> Chodzi o to aby podać oryginalne opisy do tych kwot - z JAAROPGAFF-u
Enia:
podaje jak jest w JAAROPGAFF
1. Loon loonbelasting/volksverzekeringen 13193
2. Ingehouuden loonbelasting/premie volksverzekeringen 220
3. Verrekende arbeidskorting 180
i tyle....
Ja się bawiłem w obliczanie kursu w ten sposób ( to było 3 m-ce) zsumowałem kursy z tych 3 m-cy dzień po dniu i podzieliłem przez tyle dni w których był podany kurs. Ty masz za dużo liczenia. Najlepiej zapytaj w którym dniu miesiąca brał wypłatę i weź kurs z tych dni i policz średnią. A jeśli nie to ja bym zsumował kursy z jednego dnia z każdego miesiąca w którym pracował a potem podzielił przez ilość tych miesięcy.
Wątpię aby to ktoś sprawdzał. Chyba, że gdzieś znajdziesz kurs średni euro za cały 2014 r. Tu masz link do artykułu tłumaczenia JAAROPGAFF.
http://www.brz.com.pl/jaaropgaaf-jaarop ... zenie.html
i
https://holandia.org/pl/porady/item/123 ... -po-polsku
Wątpię aby to ktoś sprawdzał. Chyba, że gdzieś znajdziesz kurs średni euro za cały 2014 r. Tu masz link do artykułu tłumaczenia JAAROPGAFF.
http://www.brz.com.pl/jaaropgaaf-jaarop ... zenie.html
i
https://holandia.org/pl/porady/item/123 ... -po-polsku
mam informacje że pieniądze były otrzymywane na "rękę" róznie w miesiącu. Ale znalazłam na stronie NBP tabele excel "Kursy średnie miesięczne, na koniec miesiąca, średnie roczne " i tam mam w każdym miesiącu 2014 roku wykazane średnie na "koniec miesiaca" lub "srednia miesięczna" i tak:
według "koniec miesiąca" jak wyciągłam średnią z tych wszystkich miesięcy dało mi 4,189 euro
a według "średnia miesiaca" i tu również zliczyłam każdy miesiąc i wyszla srednia 4,185 euro to jak to wziąć pod uwagę??? które?? i czy tak możę być?
według "koniec miesiąca" jak wyciągłam średnią z tych wszystkich miesięcy dało mi 4,189 euro
a według "średnia miesiaca" i tu również zliczyłam każdy miesiąc i wyszla srednia 4,185 euro to jak to wziąć pod uwagę??? które?? i czy tak możę być?
jeśli nawet którąś średnią przyjąć , to czy zaokrąglić np. 4,1852 euro na 4,19 i tak liczyć?
to link skąd wzięłam kurs NBP http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/statystyka/kursy.html na dole UWAGA pierwszy plik excel