PITy IPS
Re: PITy IPS
aniaa183 pisze:
> I pobiera już te PITY z roku ubiegłego??
To jeszcze czeka na rozwiązanie.
> I pobiera już te PITY z roku ubiegłego??
To jeszcze czeka na rozwiązanie.
Ok, to proszę o info jak będzie coś wiadomo
Czy w zeszłym roku korzystała Pani z PITy IPS? Pytanie jest zasadne ponieważ istniała wtedy możliwość usunięcia formularzy i zapisania pustego rozliczenia. Wtedy otwarcie rozliczenie skutkowało by właśnie pustą kartką.
Jest aktualizacja rozwiązujące problem błędu przy starcie w Windows 7.
Miałam ten program IPS, ale z tego co pamiętam był to dostęp ograniczony, ponieważ mogłam zrobić tylko 3 zeznania (chodziło o 1%), normalnie korzystałam tylko z programu PITY2019
Proszę o kontakt z pomocą techniczną. Można próbować telefonować ale lepiej umówić się e-mailem na telefon.
-
Zapraszam pomoc@ips-infor.com.pl lub lepiej 25 63 116 10 wew. 3.
Wcześniej proponuje zrobić tak.
1. Otwieramy PITy 2019 i wybieramy "Otwórz zapisane", pojawi się okno, w którym sprawdzamy i naciskamy:
a) przy "Folder" powinna być lokalizacja lokalna, gdzie mamy dane za 2019 rok a nie sieciowa, np. C:\Users\Anna\Dokuments\DokumentyAFi\
b) naciskamy na przycisk z dwoma strzałkami - "Odśwież zawartość".
2. Otwieramy jakieś zeznanie i zamykamy razem z programem PITy 2019.
3. Otwieramy program PITy IPS - w menu powinna pojawić się opcja "Import". Jeśli nie ma to zaznaczamy opcję "Sprawdzaj import ze starszych programów przy starcie". Film przedstawiający - https://www.youtube.com/watch?v=uExQbyH ... hnicznaIPS
4. Jak mamy przycisk "Import" , to proponuje aby był zaznaczony kwadrat tylko z 2019 roku.
5. Naciskamy "Import\Importuj" tak jak na filmie - https://www.youtube.com/watch?v=kwrAPXP ... hnicznaIPS
Wcześniej proponuje zrobić tak.
1. Otwieramy PITy 2019 i wybieramy "Otwórz zapisane", pojawi się okno, w którym sprawdzamy i naciskamy:
a) przy "Folder" powinna być lokalizacja lokalna, gdzie mamy dane za 2019 rok a nie sieciowa, np. C:\Users\Anna\Dokuments\DokumentyAFi\
b) naciskamy na przycisk z dwoma strzałkami - "Odśwież zawartość".
2. Otwieramy jakieś zeznanie i zamykamy razem z programem PITy 2019.
3. Otwieramy program PITy IPS - w menu powinna pojawić się opcja "Import". Jeśli nie ma to zaznaczamy opcję "Sprawdzaj import ze starszych programów przy starcie". Film przedstawiający - https://www.youtube.com/watch?v=uExQbyH ... hnicznaIPS
4. Jak mamy przycisk "Import" , to proponuje aby był zaznaczony kwadrat tylko z 2019 roku.
5. Naciskamy "Import\Importuj" tak jak na filmie - https://www.youtube.com/watch?v=kwrAPXP ... hnicznaIPS
M.K. pisze:
> M.K. pisze:
> > Pomyślę o tym - zapis z pominięciem bazy danych. Wydaje się w miarę łatwe
> > do zrobienia.
>
> Zrobiłem i będzie w najnowszej wersji - folder wymiany plików rozliczeń.
Krótka notka w kwestii działania folderu wymiany.Ogólnie rozwiązanie działa.Można używać pendrive i edytować (drukować) zeznanie na innym komputerze posiadającym program PITY IPS.
Było by jeszcze lepiej gdyby:
-wraz z zapisem danego zeznania można zapis do folderu wymiany byl automatyczny lub była by taka opcja w ustawieniach programu (np.zapisz automatycznie w folderze wymiany).Po prostu czasem można zapomnieć dodatkowo zapisać.
-pewnie łatwiej było by zrobić "zapisz jako" ale....
-Przy eksporcie do folderu poza baze SQL plik nie otwiera się na innym komputerze.Pojawia sie komunikat o błędzie zapisu w rożnych lokalizacjach.Więc ten eksport nie jest przydatny jeśli chcemy kliknąć w okienku Windowsa i otworzyć plik do edycji (szkoda)
W innych kwestiach których trochę brak w PITY IPS to:
-brak możliwości zmiany czcionki na wydruku (chyba że ja nie znalazłem). Funkcja ta była w PITA-ach NG.
-dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy rozliczeniach na PIT ZG
-Konstrukcja sumatora dużo gorsza niż w PIT NG.Przy dużej ilości faktur np.za leki w miesiącu lepiej używać kalkulatora bo ewentualna pomylka lub brak plusa praktycznie wyklucza poprawkę i trzeba zaczynać wpisywanie od początku.
...ALE JEST JUŻ ZNACZNIE LEPIEJ.. :) CHOCIAŻ DO WYCOFANEJ SERII PITY NG I FUNKCJONALNOŚCI W SWEJ PROSTOCIE JESZCZE DALEKA DROGA...:)
> M.K. pisze:
> > Pomyślę o tym - zapis z pominięciem bazy danych. Wydaje się w miarę łatwe
> > do zrobienia.
>
> Zrobiłem i będzie w najnowszej wersji - folder wymiany plików rozliczeń.
Krótka notka w kwestii działania folderu wymiany.Ogólnie rozwiązanie działa.Można używać pendrive i edytować (drukować) zeznanie na innym komputerze posiadającym program PITY IPS.
Było by jeszcze lepiej gdyby:
-wraz z zapisem danego zeznania można zapis do folderu wymiany byl automatyczny lub była by taka opcja w ustawieniach programu (np.zapisz automatycznie w folderze wymiany).Po prostu czasem można zapomnieć dodatkowo zapisać.
-pewnie łatwiej było by zrobić "zapisz jako" ale....
-Przy eksporcie do folderu poza baze SQL plik nie otwiera się na innym komputerze.Pojawia sie komunikat o błędzie zapisu w rożnych lokalizacjach.Więc ten eksport nie jest przydatny jeśli chcemy kliknąć w okienku Windowsa i otworzyć plik do edycji (szkoda)
W innych kwestiach których trochę brak w PITY IPS to:
-brak możliwości zmiany czcionki na wydruku (chyba że ja nie znalazłem). Funkcja ta była w PITA-ach NG.
-dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy rozliczeniach na PIT ZG
-Konstrukcja sumatora dużo gorsza niż w PIT NG.Przy dużej ilości faktur np.za leki w miesiącu lepiej używać kalkulatora bo ewentualna pomylka lub brak plusa praktycznie wyklucza poprawkę i trzeba zaczynać wpisywanie od początku.
...ALE JEST JUŻ ZNACZNIE LEPIEJ.. :) CHOCIAŻ DO WYCOFANEJ SERII PITY NG I FUNKCJONALNOŚCI W SWEJ PROSTOCIE JESZCZE DALEKA DROGA...:)
"Pojawia sie komunikat o błędzie zapisu w rożnych lokalizacjach"
Jaka treść błędu? Plik nie powstaje?
"dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy rozliczeniach na PIT ZG"
Proszę mi przypomnieć, z którego miejsca miałby być dostęp?
Jaka treść błędu? Plik nie powstaje?
"dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy rozliczeniach na PIT ZG"
Proszę mi przypomnieć, z którego miejsca miałby być dostęp?
M.K. pisze:
> "Pojawia sie komunikat o błędzie zapisu w rożnych lokalizacjach"
>
> Jaka treść błędu? Plik nie powstaje?
bład połączenia z bazą danych.Przejdz do ustawien etc.
Z okienka windows nie da sie w prosty sposób otworzyć tak zapisanego zeznania-w PITY NG nie było z tym problemu
>
> "dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy
> rozliczeniach na PIT ZG"
>
> Proszę mi przypomnieć, z którego miejsca miałby być dostęp?
w meny pomoc,tabela diet zagranicznych np.Kiedys tak było w PITY NG.
Jest szansa na automatyczny zapis do folderu wymiany? Było by to ułatwieniem tak jak pogrubiona czcionka wiekszego wymiaru dla osób starszych które chcą wiedzieć ile dostana zwrotu z US przegladając kopie zeznania.
> "Pojawia sie komunikat o błędzie zapisu w rożnych lokalizacjach"
>
> Jaka treść błędu? Plik nie powstaje?
bład połączenia z bazą danych.Przejdz do ustawien etc.
Z okienka windows nie da sie w prosty sposób otworzyć tak zapisanego zeznania-w PITY NG nie było z tym problemu
>
> "dość trudny dostęp do tabeli diet zagranicznych przydatnych przy
> rozliczeniach na PIT ZG"
>
> Proszę mi przypomnieć, z którego miejsca miałby być dostęp?
w meny pomoc,tabela diet zagranicznych np.Kiedys tak było w PITY NG.
Jest szansa na automatyczny zapis do folderu wymiany? Było by to ułatwieniem tak jak pogrubiona czcionka wiekszego wymiaru dla osób starszych które chcą wiedzieć ile dostana zwrotu z US przegladając kopie zeznania.