Zwrot składki zdrowotnej odliczonej w latach 1999-2005
-
Re: Zwrot składki zdrowotnej odliczonej w latach 1999-2005
Ale logicznie rzecz biorąc, choć logika nie zawsze ma miejsce, jęsli chodzi o nasz system podatkowy, składki zostały kiedys pobrane - czyli o ich wysokość zmniejszył sie przychód (czyt. zostało kiedys pobrane mniej podatku ) to teraz , skoro zostały oddane, powinno sie je opodatkować jako przychód...to tylko moje gdybanie, wartoby sie pokusić o interpretacje jakiegoś US.
Gość napisał(a) :
> Według mnie nie powinniśmy zwracać do US CAŁEJ kwoty składek zdrowotnych,
> którą nam zwrócili. Jakąś część to rozumiem ale nie całość . Nie mogę
> nigdzie znaleźć odpowiedzi na ten temat, wszędzie pisze że kwotę zwróconych
> składek zdrowotnych należy doliczyć do podatku.
Kliknij pole 108 w PIT-37.
Pojawi się znak zapytania. Kliknij. W objaśnieniach są podane podstawy prawne.
Na chłopski rozum, powinno się wykazać składki uprzednio ODLICZONE, czyli magiczne 7.75% podstawy.
Czyli tak jak piszesz, część Ci zostanie, ale w różnych latach były różne procenty podstawy wymiaru.
http://www.zus.pl/files/minimalna_podstawa.pdf
Kolumna 16.
Moim zdaniem dużo liczenia...
> Według mnie nie powinniśmy zwracać do US CAŁEJ kwoty składek zdrowotnych,
> którą nam zwrócili. Jakąś część to rozumiem ale nie całość . Nie mogę
> nigdzie znaleźć odpowiedzi na ten temat, wszędzie pisze że kwotę zwróconych
> składek zdrowotnych należy doliczyć do podatku.
Kliknij pole 108 w PIT-37.
Pojawi się znak zapytania. Kliknij. W objaśnieniach są podane podstawy prawne.
Na chłopski rozum, powinno się wykazać składki uprzednio ODLICZONE, czyli magiczne 7.75% podstawy.
Czyli tak jak piszesz, część Ci zostanie, ale w różnych latach były różne procenty podstawy wymiaru.
http://www.zus.pl/files/minimalna_podstawa.pdf
Kolumna 16.
Moim zdaniem dużo liczenia...
jenny-1975 napisał(a) :
> Ale logicznie rzecz biorąc, choć logika nie zawsze ma miejsce, jęsli chodzi
> o nasz system podatkowy, składki zostały kiedys pobrane - czyli o ich
> wysokość zmniejszył sie przychód (czyt. zostało kiedys pobrane mniej
> podatku ) to teraz , skoro zostały oddane, powinno sie je opodatkować jako
> przychód...to tylko moje gdybanie, wartoby sie pokusić o interpretacje
> jakiegoś US.
To składka zdrowotna. Zmniejszył się nie PRZYCHÓD, ale właśnie PODATEK, bo ona się odejmuje od podatku. Oczywiście magiczne 7.75%, a do roku 2001 nawet 7.5%
Pozostała część, czyli od 0.25% do 1.25% podstawy wymiaru była (wciąż jest) i tak wyciągana z kieszeni podatników już po opodatkowaniu.
> Ale logicznie rzecz biorąc, choć logika nie zawsze ma miejsce, jęsli chodzi
> o nasz system podatkowy, składki zostały kiedys pobrane - czyli o ich
> wysokość zmniejszył sie przychód (czyt. zostało kiedys pobrane mniej
> podatku ) to teraz , skoro zostały oddane, powinno sie je opodatkować jako
> przychód...to tylko moje gdybanie, wartoby sie pokusić o interpretacje
> jakiegoś US.
To składka zdrowotna. Zmniejszył się nie PRZYCHÓD, ale właśnie PODATEK, bo ona się odejmuje od podatku. Oczywiście magiczne 7.75%, a do roku 2001 nawet 7.5%
Pozostała część, czyli od 0.25% do 1.25% podstawy wymiaru była (wciąż jest) i tak wyciągana z kieszeni podatników już po opodatkowaniu.
Przychody uzyskane z tytułu zwrotu w 2009 r. składek na ubezpieczenie społeczne stanowią przychód z innych źródeł i podlegają opodatkowaniu z innymi dochodami w zeznaniu podatkowym składanym za rok 2009. Zwrócone składki na ubezpieczenie zdrowotne, które uprzednio były odliczone od podatku dochodowego, podlegają doliczeniu do podatku obliczonego w zeznaniu podatkowym składanym za rok 2009.
...
Na podstawie art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne w zeznaniu podatkowym, o którym mowa w ust. 1, składanym za rok podatkowy, w którym wystąpiły te okoliczności, podatnik jest obowiązany doliczyć do podatku, obliczonego zgodnie z art. 27 tej ustawy kwoty uprzednio odliczone.
...
Na innej stronie ekspert podatkowy wypowiada się tak :"Jeśli chodzi o zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne wykazanych w rozliczeniu rocznym PIT złożonym za rok podatkowy, w którym otrzymano zwrot, podatnik ma obowiązek doliczyć do podatku kwoty, które zostały wcześniej odliczone."
Z tego wynika, że chyba musimy całą te kwotę doliczyć do podatku i zapłacić do US.
Choć wolałbym nie, bo to niemałe pieniądze!
...
Na podstawie art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne w zeznaniu podatkowym, o którym mowa w ust. 1, składanym za rok podatkowy, w którym wystąpiły te okoliczności, podatnik jest obowiązany doliczyć do podatku, obliczonego zgodnie z art. 27 tej ustawy kwoty uprzednio odliczone.
...
Na innej stronie ekspert podatkowy wypowiada się tak :"Jeśli chodzi o zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne wykazanych w rozliczeniu rocznym PIT złożonym za rok podatkowy, w którym otrzymano zwrot, podatnik ma obowiązek doliczyć do podatku kwoty, które zostały wcześniej odliczone."
Z tego wynika, że chyba musimy całą te kwotę doliczyć do podatku i zapłacić do US.
Choć wolałbym nie, bo to niemałe pieniądze!
Na e-podatniku czytamy: "W przypadku natomiast uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne podatnik po otrzymaniu zwrotu takich składek jest obowiązany doliczyć do podatku równowartość otrzymanego świadczenia zdrowotnego."
Gość napisał(a) :
> ...
> Na podstawie art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób
> fizycznych, w przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconych i
> odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne w zeznaniu podatkowym, o
> którym mowa w ust. 1, składanym za rok podatkowy, w którym wystąpiły te
> okoliczności, podatnik jest obowiązany doliczyć do podatku, obliczonego
> zgodnie z art. 27 tej ustawy kwoty uprzednio odliczone.
> ...
> Na innej stronie ekspert podatkowy wypowiada się tak :"Jeśli chodzi o
> zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie
> zdrowotne wykazanych w rozliczeniu rocznym PIT złożonym za rok podatkowy, w
> którym otrzymano zwrot, podatnik ma obowiązek doliczyć do podatku kwoty,
> które zostały wcześniej odliczone."
I tego bym się trzymał.
Jest napisane "doliczyć do podatku kwoty, KTÓRE ZOSTAŁY WCZEŚNIEJ ODLICZONE".
Czyli dopisujesz tylko to, co zostało wcześniej odliczone, a nie to co zostało Ci zwrócone.
Zwróconą masz składkę ZAPŁACONĄ DO ZUS, ale nie równa się ona uprzednio ODLICZONEJ OD PODATKU.
> ...
> Na podstawie art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób
> fizycznych, w przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconych i
> odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne w zeznaniu podatkowym, o
> którym mowa w ust. 1, składanym za rok podatkowy, w którym wystąpiły te
> okoliczności, podatnik jest obowiązany doliczyć do podatku, obliczonego
> zgodnie z art. 27 tej ustawy kwoty uprzednio odliczone.
> ...
> Na innej stronie ekspert podatkowy wypowiada się tak :"Jeśli chodzi o
> zwrot uprzednio zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie
> zdrowotne wykazanych w rozliczeniu rocznym PIT złożonym za rok podatkowy, w
> którym otrzymano zwrot, podatnik ma obowiązek doliczyć do podatku kwoty,
> które zostały wcześniej odliczone."
I tego bym się trzymał.
Jest napisane "doliczyć do podatku kwoty, KTÓRE ZOSTAŁY WCZEŚNIEJ ODLICZONE".
Czyli dopisujesz tylko to, co zostało wcześniej odliczone, a nie to co zostało Ci zwrócone.
Zwróconą masz składkę ZAPŁACONĄ DO ZUS, ale nie równa się ona uprzednio ODLICZONEJ OD PODATKU.
Przykład:
Podstawa składki ubezpieczenia zdrowotnego za styczeń 2005r powiedzmy że = 1000zł (dla naszych łatwych obliczeń).
Zapłacona do ZUS za styczeń 2005r składka to 8.5% czyli 85zł.
Od podatku można było odliczyć 7.75% czyli 77.50zł.
Zwrot składki dostałeś w kwocie 85zł (bo taka była zapłacona) w tym 77.50zł UPRZEDNIO ODLICZONE OD PODATKU.
Do obliczonego za 2009r podatku dodajesz 77.50zł pozostałe 7.50zł zostaje Ci w kieszeni.
Jeśli źle myślę, to niech mnie ktoś poprawi.
Podstawa składki ubezpieczenia zdrowotnego za styczeń 2005r powiedzmy że = 1000zł (dla naszych łatwych obliczeń).
Zapłacona do ZUS za styczeń 2005r składka to 8.5% czyli 85zł.
Od podatku można było odliczyć 7.75% czyli 77.50zł.
Zwrot składki dostałeś w kwocie 85zł (bo taka była zapłacona) w tym 77.50zł UPRZEDNIO ODLICZONE OD PODATKU.
Do obliczonego za 2009r podatku dodajesz 77.50zł pozostałe 7.50zł zostaje Ci w kieszeni.
Jeśli źle myślę, to niech mnie ktoś poprawi.
Pracodawca przysłał pismo, w którym podaje do wiadomości wysokość kwoty składki zdrowotnej oraz informuje iż zwrócona składka powinna być doliczona jako kwota uprzednio odliczona. Dalej podaje informację , że tą kwotę należy wykazać lub dodać do kwoty w pozycji 108 "doliczenia do podatku" w pit-37.
Gość napisał(a) :
> Pracodawca przysłał pismo, w którym podaje do wiadomości wysokość kwoty
> składki zdrowotnej oraz informuje iż zwrócona składka powinna być doliczona
> jako kwota uprzednio odliczona.
No dobrze. Czy kwota, która podaje w tym piśmie jest zgodna z tą, którą zwrócił?
Jeśli tak, to albo składka jest za okres przed 1 stycznia 2003r (wówczas ZAPŁACONE równało się ODLICZONE), albo
jeśli zwrot obejmuje okres po 1 stycznia 2003r - wystąp do pracodawcy z pismem o określenie kwoty UPRZEDNIO ODLICZONEJ od podatku.
Tak ja myślę.
> Pracodawca przysłał pismo, w którym podaje do wiadomości wysokość kwoty
> składki zdrowotnej oraz informuje iż zwrócona składka powinna być doliczona
> jako kwota uprzednio odliczona.
No dobrze. Czy kwota, która podaje w tym piśmie jest zgodna z tą, którą zwrócił?
Jeśli tak, to albo składka jest za okres przed 1 stycznia 2003r (wówczas ZAPŁACONE równało się ODLICZONE), albo
jeśli zwrot obejmuje okres po 1 stycznia 2003r - wystąp do pracodawcy z pismem o określenie kwoty UPRZEDNIO ODLICZONEJ od podatku.
Tak ja myślę.
W pit-11 pracodawca rozliczył zwrócone składki rentowe, emerytalne i chorobowe (przychód, dochód, zaliczka pobrana). A w tym piśmie wykazał kwotę za składki na ubezpieczenie zdrowotne. Suma przychodu z pit-11 i tej kwoty w sumie dają kwotę jaka została zwrócona.