ZFŚS - Wczasy pod gruszą problem z dochodem

marbar

Re: ZFŚS - Wczasy pod gruszą problem z dochodem

Post autor: marbar »

"Czy obliczając mój dochód w 2011 mogę od niego odjąć ten zwrot świadczenia? W końcu znacznie zmniejszył on moje zarobki"

Składasz do firmy dokumenty o dochodach.
Czy te świadczenia, które otrzymałeś z ZFSŚ powiększają tenże dochód?
Firma bierze je pod uwagę?

Jeśli nie - to i zwrot nie powinien być ujmowany.
To moje IMHO

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

[quote="marbar"]Składasz do firmy dokumenty o dochodach.
Czy te świadczenia, które otrzymałeś z ZFSŚ powiększają tenże dochód?
Firma bierze je pod uwagę?[/quote]

Nic nie składam do firmy. Firma wierzy mi na słowo wystarczy, że złoże oświadczenie o dochodach.
Dofinansowanie jak najbardziej jest ujęte w pit 11 od pracodawcy.

[quote="Emiska"]W takim razie mam pytanie: w jaki sposób został dokonany zwrot nienależnie pobranego świadczenia? Na podstawie czego?[/quote]

Do końca lutego każdego roku muszę w zusie przedstawić zaświadczenie o wszystkich moich zarobkach za rok poprzedni. Na tej podstawie zus do końca kwietnia wysyła mi tzw. "rozliczenie" i w tym rozliczeniu w kwietniu 2011 poinformował mnie, że kwota moich zarobków przekroczyła kwotę powodującą zmniejszenie świadczenia (podali dokładnie kwoty) w związku z czym wzywaja mnie do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w ciągu 14 dni. Jeżeli nie zwrócę to zostanie mi to rozbite na raty i renta zostanie zmniejszona o te raty. Ja w kwietniu im zwróciłem przelewem i dlatego moja renta nie uległa zmianie. Ten zwrot oczywiście ujmę sobie w pit O jako odliczenie od dochodu.

Mam nadzieję, że już wszystko jasne ;)

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Zbliża się termin złożenia wniosku więc odświeżam troszke temat. Ma ktoś jeszcze jakąś sugestie odnośnie mojego problemu?

Zablokowany