witam ja dzisiaj bylam w urzedzie i Pani mi powiedzila ze nie musze wplacac 1 zł bo do 3 zł ani oni ani my nie zwracaja /wpłacaja
wiec chyba tak jest
pozdrawiam
ps. jezeli jednak ktos chce niech placi :))
niedopłata 1zł
Re: niedopłata 1zł
wielokrotnie przekonalismy się, że "pani z okienka" mówi jedno, a przepisy drugie.
Nad tą panią z okienka stoi ustawa pod tytułem "Ordynacja podatkowa"
Chwalebne, że USy "odpuszcają" śmiertelnikom. Oby konsekwentnie.
Ps.wystąpi potem podatnik o zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem, a tu ku-ku, bo złotóweczka "wisi"
Nad tą panią z okienka stoi ustawa pod tytułem "Ordynacja podatkowa"
Chwalebne, że USy "odpuszcają" śmiertelnikom. Oby konsekwentnie.
Ps.wystąpi potem podatnik o zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem, a tu ku-ku, bo złotóweczka "wisi"
-
DarKo
Witam
Ja mam niedopłatę z poprzedniego roku w wysokości około 2zł (teraz dokładnie nie pamiętam i nie mam dostępu do dokumentów) której jeszcze nie zapłaciłem. Dowiedziałem się tylko w internecie (ze stron US) że moja zaległość nie będzie powiększana o odsetki.
Ale US nic mnie o tym nie informuje, nie przesłali żadnych upomnień, nie dzwonili ani nie podejmował żadnych innych działań.
Niedługo złożę PITa za 2010 rok i zobaczę co się stanie (domyślam się że jak będę miał zwrot to ten zaległy podatek sobie odciągną z tej zwracanej kwoty, lub jak będę miał niedopłatę to będę musiał zapłacić bo już będą pobierali odsetki).
Pozdrawiam
Ja mam niedopłatę z poprzedniego roku w wysokości około 2zł (teraz dokładnie nie pamiętam i nie mam dostępu do dokumentów) której jeszcze nie zapłaciłem. Dowiedziałem się tylko w internecie (ze stron US) że moja zaległość nie będzie powiększana o odsetki.
Ale US nic mnie o tym nie informuje, nie przesłali żadnych upomnień, nie dzwonili ani nie podejmował żadnych innych działań.
Niedługo złożę PITa za 2010 rok i zobaczę co się stanie (domyślam się że jak będę miał zwrot to ten zaległy podatek sobie odciągną z tej zwracanej kwoty, lub jak będę miał niedopłatę to będę musiał zapłacić bo już będą pobierali odsetki).
Pozdrawiam
"Dowiedziałem się tylko w internecie (ze stron US) że moja zaległość nie będzie powiększana o odsetki."
za mała kwota.
Od 2 zł przez rok, odsetek jest 0,19
(limit dolny obowiązku płatności odsetek - 6,60)
"Ale US nic mnie o tym nie informuje, nie przesłali żadnych upomnień, nie dzwonili ani nie podejmował żadnych innych działań."
Zaliczają na pewno na poczet następnych rozliczeń.
Możesz teraz te 2 zł rozliczyć przy ewentualnej wpłacie.
Ps. ciekawi mnie, jak postępuje US w przypadku takim jak Twój.
Np. w zeszłym roku niedopłata 2 zł, teraz np. do zwrotu 50 zł - czy wypłacą różnicę (pomniejszając zeszłoroczną niedopłatę).
za mała kwota.
Od 2 zł przez rok, odsetek jest 0,19
(limit dolny obowiązku płatności odsetek - 6,60)
"Ale US nic mnie o tym nie informuje, nie przesłali żadnych upomnień, nie dzwonili ani nie podejmował żadnych innych działań."
Zaliczają na pewno na poczet następnych rozliczeń.
Możesz teraz te 2 zł rozliczyć przy ewentualnej wpłacie.
Ps. ciekawi mnie, jak postępuje US w przypadku takim jak Twój.
Np. w zeszłym roku niedopłata 2 zł, teraz np. do zwrotu 50 zł - czy wypłacą różnicę (pomniejszając zeszłoroczną niedopłatę).
moim zdaniem wypłacą różnicę, "swojego" nie podarują :)
w takim razie, nasze zaufanie do USu zwyżkuje
:)))
:)))