koszty uzyskania przychodu

krzysiek.k120

Re: koszty uzyskania przychodu

Post autor: krzysiek.k120 »

Pracowałem cały rok nie licząc urlopu wypoczynkowego

marbar

Post autor: marbar »

tak, masz prawo do kosztów uzyskania za pełny rok

Adam^

Post autor: Adam^ »

Mam podobny przypadek:
umowa była od 17 lutego do końca roku.

W pit-11 policzone zostały koszty jedynie za 10 miesięcy (wypłata 10 dnia miesiąca).
Czy w pit-37 mogę uwzględnić koszty za pełne 11 miesięcy, czy tylko za te 10, które zostały obliczone w pit-11?

marbar

tak, masz prawo do 11 sztuk kosztów uzyskania

marbar

nie wiem, czy zbytnio nie namieszam w głowach, ale prawidłowe postępowanie winno być następujące:
koszty uzyskania związane są z miesiącami zatrudniania.

Zatem jeśli teraz (na podstawie Adama danych) odliczymy za 11 miesięcy (łącznie z grudniem 2010, wypłacanym w styczniu 2011) i umowa skończy się np. 31 marca (wypłata w kwietniu) - od pracodawcy dostaniemy PIT 11 z kosztami uzyskania w ilości 4 (prawidłowo), a ująć w zeznaniu rocznym powinniśmy jedynie za 3 m-ce, bo za grudzien już odliczyliśmy w zeznaniu za 2010.

Czy ktoś tego pilnuje?
Wątpię.
Nawet pewnie US nie.
Byś może gdzieś, kiedyś.....

Adam^

@marbar
Jestem tego świadom.

Mam jeszcze inne pytanie, odnośnie zarobków mojej dziewczyny.

Staż z urzędu pracy:
-okres 1 styczeń do 31 grudzień (tak jest napisane na PIT-11)
-na prawdę pracowała tylko do 15 lutego

Umowa o pracę:
okres 17 luty do końca roku (z tym że do sierpnia cały etat a potem pół etatu)

Umowa o pracę (druga):
okres sierpień do końca roku (na pół etatu)

Wszystkie umowy u tego samego pracodawcy (ale różne miejsca pracy).

Jak obliczyć koszty? Praca jest poza miejscem zamieszkania.

Ja policzyłem tak:
Staż z urzędu pracy: brak kosztów
Umowa o pracę nr 1: 11 miesięcy x 139 zł 06 gr
Umowa o pracę nr 2: 5 miesięcy x 139 zł 06 gr
Maksymalna kwota kosztów w trakcie wielu stosunków pracy, poza miejscem zamieszkania: 2502 zł 56 gr
Koszty obliczone: (11+5)*139,06 = 2224,96
Czyli przyjmuję, że mogę wykazać 2224 zł 96 gr kosztów w zeznaniu PIT-37. Dobrze liczę?

Druga kwestia taka:
Pracodawca płacił mojej dziewczynie na rękę stałą kwotę. Ze względu na podwyższone koszty (płacone 2 razy od sierpnia do końca roku) wychodzi na to, że musi dopłacić podatek dochodowy. Czy w takim wypadku może się ubiegać u pracodawcy o zwrot tej kwoty? Gdyby jej wypłata netto była obliczana tak jak to powinno się robić, a nie na zasadzie "masz 6 zł/godz i tyle", to by przecież dostawała więcej (przy tych samych kosztach pracodawcy).

marbar

z kosztami uzyskania poradziłeś sobie wyśmienicie.

drugiego problemu całkiem nie rozumiem.
Co to znaczy, że "(płacone 2 razy od sierpnia do końca roku)"
Co jest z tym płaceniem, dopłacaniem itd?

Prawidłowe postępowanie pracodawcy:

1) spisana umowa o pracę z wyszczególnieniem wysokości wynagrodzenia - to wynagrodzenie jest kwotą brutto
2) sporządzenie listy płac, z uwzględnieniem kosztów uzyskania, potrąceniem składek społecznych, wyliczeniem zaliczki na podatek dochodowy (wg skali), potrąceniem składki zdrowotnej = kwota do wypłaty
3) wypłacenie "kwoty do wypłaty" albo na rękę, albo przelewem

nie rozumiem skąd rozbieżności

możesz zapodac kwoty?

Adam^

Z tym "płacone" miałem na myśli, że były odejmowane od przychodu podczas obliczania podstawy dochod do wyliczenia zaliczki na podatek dochodowy. Ponieważ od sierpnia moja dziewczyna pracowała na dwóch umowach (każda po 1/2 etatu), to z tytułu każdej z nich naliczane były koszty 139,06 miesięcznie (tzn powinny być, tak na prawdę bałagan w księgowości sprawił, że z jednej umowy naliczane były koszty standardowe 111,25, a tylko z drugiej podwyższone 139,06). Efektem podwójnego naliczania kosztów była niesamowicie niska zaliczka na podatek dochodowy, co objawiło się tym, że na koniec roku trzeba ten podatek dopłacić z własnej kieszeni.

Co do wyliczania płacy, w tym przypadku łamane było prawo, bo pracodawca płacił właściwie na czarno. Proceder wyglądał następująco:
- pierwotnie umowa na pełen etat była na minimalną krajową co po przeliczeniu na godziny dawało jakieś 5,5 zł/godz na rękę (przy standardowych kosztach)
- umowa ustna z pracownikiem była taka, że będzie dostawał realnie 6zł na rękę (ale formalnie umowa była tylko na minimalną krajową, składki, podatki itp też na bazie tej minimalnej krajowej), innymi słowy pracodawca skubał państwo nie płacąc należnych (wyższych) składek... pracownik w sumie też, ale to akurat było narzucone przez pracodawcę
- przez cały ten okres moja dziewczyna dostawała 6zł na rękę, lecz patrząc teraz na te koszty które były odliczane, to powinna dostawać więcej, bo wychodzi na to, że musi teraz dopłacać. Nie przeliczałem tego jeszcze, ale gdyby to formalnie podliczyć, to wychodzi na to, że tą "pensję pracownika", która podwyższyła się ze względu na koszty zabierał sobie do kieszeni pracodawca

W dodatku za nadgodziny nie było naliczane 50% więcej (bo pracodawca twierdzi, że on nie ma zamiaru płacić więcej, jeżeli nadgodziny robi pracownik "bo chce"). A w miesiącu nadgodzin było jakieś 30-60 godzin. Wiem, że to wszystko jest pokręcone strasznie, ale moja dziewczyna boi się cokolwiek powiedzieć, żeby nie stracić pracy...

marbar

"z jednej umowy naliczane były koszty standardowe 111,25, a tylko z drugiej podwyższone 139,06"

to nie szkodzi
w rocznym się wyrówna

"Efektem podwójnego naliczania kosztów była niesamowicie niska zaliczka na podatek dochodowy, co objawiło się tym, że na koniec roku trzeba ten podatek dopłacić z własnej kieszeni."

nie
jeśli ujmował za niskie koszty (111,25 zamiast 139,06), to podstawa była zawyżana.
A co za tym idzie - wyższe zaliczki na podatek.
Efektem powinna być nadpłata. Niewielka, ale jednak.

co do reszty - obie strony są jednakowo winne
Zarówno "dający" jak i "przyjmujący" takie warunki.

Powiedz, jaka wychodzi niedopłata teraz?
Bo cos mi się po głowie szwendoli, że może z obu umów odliczana była kwota wolna

Adam^

No właśnie... to całkiem możliwe. Poproszę dziewczynę, żeby skombinowała jakiś wydruk płacowy (choć pewnie nigdy się go nie doczeka...).

Jakaś tam pani od liczenia pitów wyliczyła 94 zł dopłaty, ja wyliczyłem 44 zł.

Możliwe też, że jakieś nieścisłości wynikają z naliczania wynagrodzenia chorobowego. Słyszałem, że dostała jakieś śmiesznie małe pieniądze. Mam takie pytanie: jej umowa o pracę jest na zasadzie:
"zatrudniamy panią X zamieszkału w mieście Y. Wynagrodzenie miesięczne wynosi 1317 zł". Moja dziewczyna pobiera wynagrodzenie za przepracowane godziny, ale w umowie nie jest napisane jaki jest standardowy wymiar pracy. Z tego co wiem powinno być 7 godz dziennie od poniedziałku do piątku i 2 soboty w miesiącu. Jak w tym przypadku naliczać chorobowe? Od godzin przypadających za dany dzień, czy od dni? Co jeśli akurat wypada sobota w pracy? Wliczać ją jako dzień pracujący czy jako wolny? Czy w rozliczeniu godzinowym liczy się normalnie dni wolne np. soboty i niedziele do chorobowego (tak jak w miesięcznym rozliczeniu)?

Zablokowany