Niepełnoletni przewodnik osoby niewidomej.
Re: Niepełnoletni przewodnik osoby niewidomej.
Czech napisał(a) :
> Moim zdaniem nie jest to dochód z pracy - dochody z pracy to dochody
> uzyskane m.in. na podstawie stosunku pracy, umów cywilnoprawnych (zlecenie,
> o dzieło), praktyk uczniowskich
Tak, wszystko nam się rozbija o właściwe zdefiniowanie określenia "praca"
Ustawa o PDOF nie zawiera pojęcia "praca". W internetowym słowniku języka polskiego (http://sjp.pwn.pl) pojęcie to jest rozumiane jako: celowa działalność człowieka zmierzająca do wytworzenia określonych dóbr materialnych lub kulturalnych; wytwór takiej działalności, zwłaszcza w dziedzinie nauki lub kultury; zajęcie, zatrudnienie jako źródło zarobku; też: instytucja, w której się pracuje zarobkowo.
Z powyższej definicji wynika, że pracą mogą być wszelkie czynności, których celem jest wytworzenie dobra materialnego lub kulturalnego i to niezależnie od tego, czy są wykonywane w ramach stosunku pracy, czy np. w ramach działalności wykonywanej osobiście (umowa zlecenia, o dzieło, itp.).
Ciężko nam będzie to uzgodnić:)
Uważam, że młodociany wkłada wysiłek, poświęca swój czas - w zamian za to otrzymuje wynagrodzenie.
Dla mnie jest to praca własna.
IMHO - PIT 11 nie jest wykładnią pracy
> Moim zdaniem nie jest to dochód z pracy - dochody z pracy to dochody
> uzyskane m.in. na podstawie stosunku pracy, umów cywilnoprawnych (zlecenie,
> o dzieło), praktyk uczniowskich
Tak, wszystko nam się rozbija o właściwe zdefiniowanie określenia "praca"
Ustawa o PDOF nie zawiera pojęcia "praca". W internetowym słowniku języka polskiego (http://sjp.pwn.pl) pojęcie to jest rozumiane jako: celowa działalność człowieka zmierzająca do wytworzenia określonych dóbr materialnych lub kulturalnych; wytwór takiej działalności, zwłaszcza w dziedzinie nauki lub kultury; zajęcie, zatrudnienie jako źródło zarobku; też: instytucja, w której się pracuje zarobkowo.
Z powyższej definicji wynika, że pracą mogą być wszelkie czynności, których celem jest wytworzenie dobra materialnego lub kulturalnego i to niezależnie od tego, czy są wykonywane w ramach stosunku pracy, czy np. w ramach działalności wykonywanej osobiście (umowa zlecenia, o dzieło, itp.).
Ciężko nam będzie to uzgodnić:)
Uważam, że młodociany wkłada wysiłek, poświęca swój czas - w zamian za to otrzymuje wynagrodzenie.
Dla mnie jest to praca własna.
IMHO - PIT 11 nie jest wykładnią pracy
ze strony pit.pl (http://www.pit.pl/print/dochody_dzieci_ ... 9_6395.php)
"Jeżeli osoba niepełnoletnia sprzedaje na aukcji internetowej płytę, którą rodzice oddali mu do swobodnego użytku, wówczas osoba taka rozlicza swoje podatki na własne nazwisko. Również dalszy handel internetowy w oparciu o:
•zyski ze sprzedaży takich przedmiotów oddanym niepełnoletniemu do swobodnego użytku;
•zyski z programu partnerskiego, jeżeli dotyczą sprzedaży przedmiotów oddanych niepełnoletniemu do swobodnego użytku, albo za zgodą rodziców;
•pieniądze oddane niepełnoletniemu do swobodnego użytku;
•zyski ze sprzedaży oprogramowania czy praw autorskich i licencji (np. projekty stron www), stworzonych przez dziecko (bo to jego praca),
opodatkowany jest u niepełnoletniego. Szczególnie, gdy jest to indywidualna dzialalność gospodarcza w rozumieniu ustawy o PIT."
----
zwróćcie uwage na ostatnie "wykropkowanie": oprogramowanie, stworzenie strony internetowej - to PRACA małoletniego.
Bez PIT 11
"Jeżeli osoba niepełnoletnia sprzedaje na aukcji internetowej płytę, którą rodzice oddali mu do swobodnego użytku, wówczas osoba taka rozlicza swoje podatki na własne nazwisko. Również dalszy handel internetowy w oparciu o:
•zyski ze sprzedaży takich przedmiotów oddanym niepełnoletniemu do swobodnego użytku;
•zyski z programu partnerskiego, jeżeli dotyczą sprzedaży przedmiotów oddanych niepełnoletniemu do swobodnego użytku, albo za zgodą rodziców;
•pieniądze oddane niepełnoletniemu do swobodnego użytku;
•zyski ze sprzedaży oprogramowania czy praw autorskich i licencji (np. projekty stron www), stworzonych przez dziecko (bo to jego praca),
opodatkowany jest u niepełnoletniego. Szczególnie, gdy jest to indywidualna dzialalność gospodarcza w rozumieniu ustawy o PIT."
----
zwróćcie uwage na ostatnie "wykropkowanie": oprogramowanie, stworzenie strony internetowej - to PRACA małoletniego.
Bez PIT 11
Zaraz zaraz stworzenie strony to raczej będzie umowa o dzieło/zlecenie = pit11 :)
Na czyjeś zlecenie - owszem
Ale skoro sam sobie tworzysz?
A potem sprzedajesz jednemu, drugiemu i setnemu?
Ale skoro sam sobie tworzysz?
A potem sprzedajesz jednemu, drugiemu i setnemu?
Informowałem się dzisiaj w KIP - potwierdzają wersję "marbar-y" - wg nich jest to umowa cywilno-prawna czyli : dziecko wypełnia PIT 37 ze swoimi danymi a rodzic się podpisuje.
Zwracam honor.
Zwracam honor.
Spoko wodza
ja poszłam na intuicję po prostu.
A Tobie wyrazy uznania za zaangażowanie, łącznie z fatygą (kosztem) telefonu do KIPu
cieplutko
ja poszłam na intuicję po prostu.
A Tobie wyrazy uznania za zaangażowanie, łącznie z fatygą (kosztem) telefonu do KIPu
cieplutko
Czech napisał(a) :
> Informowałem się dzisiaj w KIP - potwierdzają wersję "marbar-y" -
> wg nich jest to umowa cywilno-prawna czyli : dziecko wypełnia PIT 37 ze
> swoimi danymi a rodzic się podpisuje.
> Zwracam honor.
Podsumowując:
- 2280 wpisuje w PIT 37 / części C/ wiersz - "inne źródła nie wymienione w wierszach od 1do 4"?
- Zeznanie zostaje złożone bez NIP?
- Rodzice małolata mogą odpisać ulgę na dziecko.
> Informowałem się dzisiaj w KIP - potwierdzają wersję "marbar-y" -
> wg nich jest to umowa cywilno-prawna czyli : dziecko wypełnia PIT 37 ze
> swoimi danymi a rodzic się podpisuje.
> Zwracam honor.
Podsumowując:
- 2280 wpisuje w PIT 37 / części C/ wiersz - "inne źródła nie wymienione w wierszach od 1do 4"?
- Zeznanie zostaje złożone bez NIP?
- Rodzice małolata mogą odpisać ulgę na dziecko.
"Inne źródła", ale PIT-36 dlatego,że od tego dochodu nie byłą pobrana zaliczka,a takie dochody rozlicza się na PIT-36 :)
Tak,rodzice mają prawo do ulgi na dziecko,
Tak,zeznanie składa się bez NIPu,
Zeznanie podpisuje za małolata któryś z rodziców.
Tak,rodzice mają prawo do ulgi na dziecko,
Tak,zeznanie składa się bez NIPu,
Zeznanie podpisuje za małolata któryś z rodziców.