Jak często można kożystać z ulgi termomodernizacyjnej?
Re: Jak często można kożystać z ulgi termomodernizacyjnej?
autor: Letmigo To wyobraź sobie Tolek, że w miejscowym US Panie urzędniczki twierdzą, że termomodernizacja jest jedna i ma się zakończyć w okresie 3 lat.
Ja wydzwaniałem kilka razy do KIS i odpowiedzi miałem takie same. Jak ty. Ocieplenie domu kończyłem w grudniu.
Raz się zdenerwowałem poprosiłem Kierownika KIS i on przyznał mi racje że jako ulga cała nie ma okresu, tylko dana inwestycja .
Ale tego na piśmie nie mam. Upartość moja wynikała z mojej inwestycji i chodziłem też na szkolenia na których tak właśnie
Tłumaczyli .
Pozdrawiam Tolek.
Ja wydzwaniałem kilka razy do KIS i odpowiedzi miałem takie same. Jak ty. Ocieplenie domu kończyłem w grudniu.
Raz się zdenerwowałem poprosiłem Kierownika KIS i on przyznał mi racje że jako ulga cała nie ma okresu, tylko dana inwestycja .
Ale tego na piśmie nie mam. Upartość moja wynikała z mojej inwestycji i chodziłem też na szkolenia na których tak właśnie
Tłumaczyli .
Pozdrawiam Tolek.
A ja chciałam zapytać o rozliczenie dotacji Mój prąd bo spotkałam sie z czymś takim " Dotacje udzielone w ramach programu Mój Prąd korzystają ze zwolnienia z podatku dochodowego. Oznacza to, że otrzymanych środków podatnik nie jest obowiązany wykazać w zeznaniu rocznym PIT.
Z dniem 23 listopada 2019 r. weszły w życie przepisy nowelizujące art. 21 ust. 1 pkt 129a ustawy PIT. Skutkiem wejścia w życie ww. przepisów jest rozszerzenie z dniem 23 listopada 2019 r. zakresu zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych. Zwolnienie to będzie teraz obejmowało wszystkie dotacje i inne świadczenia bezzwrotne (w tym kwoty umorzonych pożyczek) otrzymywane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej na przygotowanie dokumentacji oraz realizację przedsięwzięć."Doliczać czy nie doliczać?
Z dniem 23 listopada 2019 r. weszły w życie przepisy nowelizujące art. 21 ust. 1 pkt 129a ustawy PIT. Skutkiem wejścia w życie ww. przepisów jest rozszerzenie z dniem 23 listopada 2019 r. zakresu zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych. Zwolnienie to będzie teraz obejmowało wszystkie dotacje i inne świadczenia bezzwrotne (w tym kwoty umorzonych pożyczek) otrzymywane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej na przygotowanie dokumentacji oraz realizację przedsięwzięć."Doliczać czy nie doliczać?
-
Dotacje są zwolnione od podatku ale jak odliczyłeś całość a ktoś Ci zwrócił to musisz doliczyć ( kwota zwrócona pomniejsza Ci koszt inwestycji , w rzeczywistości od tej kwoty nie płacisz podatku )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czyli jak rozumie to pomniejszam kwotę wydatków do rozliczenia o dotację,dzięki.
A wiec. Trzeba kierować się logicznym rozumowaniem.
Powracając do moich wypowiedzi. Wychodzi na to że moje wszystkie odpowiedzi są poprawne.
Okres 3 letni dotyczy danej inwestycji a nie wszystkich,
Zrozumiałe przecież jest, że jeżeli rozpocznę odliczenie kilku inwestycji na raz .to okres 3 letni dotyczy tych wszystkich.
Odpowiedz jaką otrzymałem od KIS wynika że co odliczyłem w tym okresie 3 letnim to to uważane jest już za dokonane odliczenie.
Wiec w dalszy ciągu jest to dla mnie niezrozumiałe .
Bo jeżeli odliczę 2020r fotowoltaike a w listopadzie 2022r. kupie styropian. To co okres zakończenia mam miesiąc. a nie 3 lata.
Kierując się logicznym rozumowaniem okres 3 letni powinien być liczony od roku każdej nowej rozpoczętej inwestycji.
Wiec wychodzi na to że wszystkie interpretacje jakie są w Internecie są gó.... warte.
Im więcej wiedzy tym mniej logicznego rozumowania.
2023r. MF będzie musiało wyjaśnić jak US czy podatnicy mają te okresy rozumieć .
Pozdrawiam Tolek.
Powracając do moich wypowiedzi. Wychodzi na to że moje wszystkie odpowiedzi są poprawne.
Okres 3 letni dotyczy danej inwestycji a nie wszystkich,
Zrozumiałe przecież jest, że jeżeli rozpocznę odliczenie kilku inwestycji na raz .to okres 3 letni dotyczy tych wszystkich.
Odpowiedz jaką otrzymałem od KIS wynika że co odliczyłem w tym okresie 3 letnim to to uważane jest już za dokonane odliczenie.
Wiec w dalszy ciągu jest to dla mnie niezrozumiałe .
Bo jeżeli odliczę 2020r fotowoltaike a w listopadzie 2022r. kupie styropian. To co okres zakończenia mam miesiąc. a nie 3 lata.
Kierując się logicznym rozumowaniem okres 3 letni powinien być liczony od roku każdej nowej rozpoczętej inwestycji.
Wiec wychodzi na to że wszystkie interpretacje jakie są w Internecie są gó.... warte.
Im więcej wiedzy tym mniej logicznego rozumowania.
2023r. MF będzie musiało wyjaśnić jak US czy podatnicy mają te okresy rozumieć .
Pozdrawiam Tolek.
Podobna sytuacja jest z kwotą odliczenia nieznajdująca pokrycia w dochodzie, podlega odliczeniu w kolejnych latach.
Ja jak to czytam to zaraz dostaje wysokiego ciśnienia . A zwłaszcza jak nie ma pytania. A otrzymuje prezent.
Jaki to prezent dostaje od ustawodawcy dla tych co nie mają pokrycia dochodzie ,możliwość odliczenia w kolejnych latach
Na dodatek przez 6 lat. Coś wspaniałego.
Pytanie tylko jaki procent podatników może z tego prezentu skorzystać.
Jaki uzyska zwrot z dokonanego odliczenia.
Pozdrawiam Tolek.
Ja jak to czytam to zaraz dostaje wysokiego ciśnienia . A zwłaszcza jak nie ma pytania. A otrzymuje prezent.
Jaki to prezent dostaje od ustawodawcy dla tych co nie mają pokrycia dochodzie ,możliwość odliczenia w kolejnych latach
Na dodatek przez 6 lat. Coś wspaniałego.
Pytanie tylko jaki procent podatników może z tego prezentu skorzystać.
Jaki uzyska zwrot z dokonanego odliczenia.
Pozdrawiam Tolek.
Z moich obserwacji wynika, że mimo pokrycia wydatków na termomodernizację w uzyskanym dochodzie nie skorzysta się z odliczenia w przypadku wspólnego rozliczania z niepracującą żoną lub mężem (oczywiście nie w każdym ).Dochód zostanie pomniejszony ale odprowadzonego podatku jest zbyt mało aby odzyskać ulgę
A na drugi rok tego( wydaje mi się) nie przeniesie jako niewykorzystane.
A na drugi rok tego( wydaje mi się) nie przeniesie jako niewykorzystane.