Uczennica zły pit

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
snykwa

Re: Uczennica zły pit

Post autor: snykwa »

Kwotę z poz. 29 wpisujemy do poz. 40 (PIT-37).
Gdyby było w poz. 36 lub 87 to wtedy wpisujemy do poz. 36 (PIT-37).

Elka74

Post autor: Elka74 »

Oki wszystko jasne :) Myślałam że skoro PIT źle zrobiony i te kwoty powinny być właśnie w póz 87 to wykaże już prawidłowo. Ale okej:) Dziękuje bardzo raz jeszcze

Optima

Post autor: Optima »

snykwa pisze:
> Kwotę z poz. 29 wpisujemy do poz. 40 (PIT-37).
> Gdyby było w poz. 36 lub 87 to wtedy wpisujemy do poz. 36 (PIT-37).

A ja się nie zgadzam.
To, że pracodawca ŹLE wypełnij PIT-11 nie oznacza, że przepisujemy na ślepo.

To podatnik (tutaj: rodzic) podpisuje pod odpowiedzialnością (!) i powinien się prawidłowo rozliczyć, tj. odpowiednio rozpoznać źródło przychodu (umowa o pracę) i prawidłowo ująć w PIT-37 w części C - dochody zwolnione dla osób <26r. życia.

Tiaaaa już widzę te tłumaczenie - bo tak było w PIT-11.
PIT-11 to tylko "pomoc" do wypełnienia swojego PIT, a nie wyrocznia.

Oczywiście należy poprosić pracodawcę o korektę PIT-11

snykwa

Wolny kraj-wolno Ci się nie zgadzać.
Skąd wiesz, że nie wystawił tak PIT-11 bo tak rozliczał.
Rozliczenie tego PIT-11 nie zmieni w żaden sposób wyniku rozliczenia w PIT-37.

Optima

snykwa pisze:
> Wolny kraj-wolno Ci się nie zgadzać.
> Skąd wiesz, że nie wystawił tak PIT-11 bo tak rozliczał.
> Rozliczenie tego PIT-11 nie zmieni w żaden sposób wyniku rozliczenia w
> PIT-37.

W tym konkretnym przypadku matematycznie rzecz ujmując: nie.
Ale dyskutowałem tu z jednym bałwankiem - który radził przepisywanie danych z pól 29-33 PIT-11 - UWAGA!! - do części D - czyli pól 40-44 w PIT-37...
... czyli tak jak Ty w tym temacie.
Przychody zwolnione z opodatkowania chcesz opodatkować.
I znów: tu matematycznie i przypadkowo także FORMALNIE dla rodziców skutku negatywnego nie będzie.
Ale za rok i w latach następnych - gdy dziecko będzie pełnoletnie - TAK.
Bo odliczą (nieprzysługująca) ulga na dziecko, które osiągnęło przychód zwolniony >3089.

Wpisując tak jak radzisz przychód zwolniony dla osób <26 r. życia w pola 40-44 PIT-37 narażasz na ryzyko odliczenia na nie ulgi (bo dochód - pole 42 PIT-37 dziecka niby <3089) może wprowadzić w błąd.

Zwolnienie dla osób <26 roku życia - to obowiązek - a nie wybór.

EDIT:
Musisz się zdecydować. Bo w tym wątku:
viewtopic.php?f=66&t=21378&p=77362#p77362

mimo wpisania zarobku do części E zamiast G w PIT-11 - uznajesz je za zwolnione.

snykwa

Merytorycznie dyskutował nie będę bo sprawa jest jasna.
Tutaj pod uwagę brałem zaistniałą sytuację (podatnik jest niepełnoletni i dochód zerowy)
Pewnie gdybyśmy weszli w Twój e-pit to pewnie jest to rozliczone zgodnie z PIT-11.

A tak na marginesie. Próbowałem gdzieś znaleźć odpowiedź na sytuację, którą zasugerowałeś. Podatnik zwolniony z podatku (poz. 87) ma przychód 3250. To taki przykład. W sytuacji gdy ma jeszcze dochody opodatkowane ,ma prawo za ten okres uzyskania przychodu zwolnionego policzyć sobie KUP.
Ciekawe jak jest przy uldze prorodzinnej. Może gdzieś coś czytałeś? Czy od kwoty dochodu zwolnionego może do wyliczenia limitu 3089 odjąć KUP za ten okres?

Optima

snykwa pisze:
> A tak na marginesie. Próbowałem gdzieś znaleźć odpowiedź na sytuację, którą
> zasugerowałeś. Podatnik zwolniony z podatku (poz. 87) ma przychód 3250. To
> taki przykład. W sytuacji gdy ma jeszcze dochody opodatkowane ,ma prawo za
> ten okres uzyskania przychodu zwolnionego policzyć sobie KUP.
> Ciekawe jak jest przy uldze prorodzinnej. Może gdzieś coś czytałeś? Czy od
> kwoty dochodu zwolnionego może do wyliczenia limitu 3089 odjąć KUP za ten
> okres?

Nie bardzo rozumiem.
>> Podatnik zwolniony z podatku (poz. 87) ma przychód 3250
czyli już przekroczył limit, już rodzice nie mogą skorzystać z ulgi - a w przykładzie podajesz jeszcze jakieś inne dochody, oprócz zwolnionych - czyli dziecko jeszcze więcej zarobi... ?

Nie rozumiem - jakbyś mógł jeszcze raz opisać przykład.

A do poprzedniego wątku jeszcze wrzucam:

Ustawa stanowi:
Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
148) przychody:
a) ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy,
b) z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
(...)
– otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł.

Czy widzisz tutaj jakiś warunek, co do sposobu wypełnienia PIT-11 - aby przychód był zwolniony?
PIT-11 to nie wyrocznia.
Jak masz koszty podstawowe, a mieszkasz w innej miejscowości niż pracujesz to co? Przepisujesz z PIT-11 czy jednak wpisujesz przysługujące podwyższone?
Czy jeżeli pracodawca wpisałby by ci do PIT-11 np. wypłacone diety (do ustawowej wysokości z rozporządzenia - czyli zwolnione) tez byś je wpisał i opodatkował?

Czech

Post autor: Czech »

Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie co to znaczy , że pracodawca źle wypełnił PIT-11 ?
Z taka sytuacją NIE mamy do czynienia jeżeli pracodawca źle pod względem przepisów rozliczał podatek , ale odzwierciedlił to "uchybienie" w PIT-11.
Można wtedy powiedzieć, że pracodawca źle zastosował przepisy podatkowe - i wszystko wyprostować w rozliczeniu rocznym.
PIT-11 to po prostu "sprawozdanie" w jaki sposób były przez czas zatrudnienia potrącane koszty i podatek - nie ma znaczenia dla rozliczenia rocznego czy było to robione prawidłowo czy tez nie.
Zwrócenie się wtedy do pracodawcy o korektę PIT-11 jest (powinno być) bezskuteczne.

snykwa

..Nie bardzo rozumiem.
>> Podatnik zwolniony z podatku (poz. 87) ma przychód 3250
czyli już przekroczył limit, już rodzice nie mogą skorzystać z ulgi - a w przykładzie podajesz jeszcze jakieś inne dochody, oprócz zwolnionych - czyli dziecko jeszcze więcej zarobi... ?

No źle to trochę opisałem.
Chodzi mi o to, że dochód do limitu do ulgi prorodzinnej to 3089 i jest to przychód-KUP.
Moje pytanie było o to czy obliczając ten limit można od tego 3250 (przychód zwolniony) odjąć koszty.

Bo w sytuacji gdy podatnik ma przychody opodatkowane i zwolnione (np. w połowie roku osiągnął wiek 26 lat) to może odliczyć koszty od przychodów opodatkowanych i zwolnionych. Za cały rok może odpisać np. 3 000 z czego połowa jest od przychodu zwolnionego.

Optima

@Czech

Ogólnie masz rację.
Ja jednak odnoszę się wprost do wątków uczniów/pracowników małoletnich.
W ich sytuacji - czyli roczny przychód w granicach 3000zł
Podatek zawsze zero złotych.
Nie da się liczyć listy płac źle, tzn. nie da się liczyć:
- jak dla osoby zwolnionej z podatku
- jak dla osoby nie zwolnionej
Bo lista płac i wszystkie w niej naliczenia przy takich przychodach - zawsze będą takie same. Więc nie da się ich dwojako liczyc w trakcie roku- by później musieć wpisać dane w nieprawidłowych polach PIT-11 (czyli części E zamiast G).

Wobec czego nie ma żadnych przesłanek by tego nie wykazać w polu 87 PIT-11 - więc uważam to za błąd wypełnienia PIT-11. I najczęściej jest to wg mnie tylko błąd użytkownika programu płacowego (nie zaznaczenie właściwej opcji).

Co zaś do sytuacji ogólnej - czyli np. osoba <26 r. życia, ale osiągająca większe przychody generujące zaliczkę.
To, to co świadczy o błędnym JEDNAK wypełnieniu PIT-11: to umieszczenie tych przychodów wierszu 1 (polach 29-33),
Bo nawet jeżeli pracodawca nie stosował ulgi dla osób <26 r życia - czy to w następstwie otrzymanego oświadczenia (choć nie mogę sobie wyobrazić by jakieś dziecko takie coś składało, ale już dwudziestokilkulatek tak) czy w następstwie błędu (czyli nie uwzględnianiu w obliczeniach zwolnienia w trakcie roku) to takie przychody powinny być wpisane w wierszu 2 (pola 36-40). Więc wg mnie przychody do których nie zastosowano ulgi wpisane w wierszu 1. informacji PIT-11 to jest jej błędne wypełnienie - bo powinny być w wierszu 2.

Czyli tak jak piszesz PIT-11 to "sprawozdanie" w jaki sposób były przez czas zatrudnienia potrącane koszty i podatek" i OK. Nie stosował pracodawca mimo obowiązku zwolnienia - to wg mnie powinien je wykazać w wierszu 2.

Jeżeli robisz PITy ludziom i trochę Ci się ich przez ręce przewinęło - to musisz przyznać, że NAGMINNIE są błędnie wypełnione i typowa ("normalna") umowa zlecenie (przychód z niej) jest wpisywana w wierszu 4 - zamiast specjalnie wyodrębnionym wierszu 5.

I z moich obserwacji wszystkie takie błędy dotyczą PIT-11 od malutkich działalności gospodarczych i jest tego sporo.
PIT-11 z błędami także są wypełnianie jakimiś darmowymi programami typu DRUKI - stąd kolejne źródło pomyłek. Całe życie rzemieślnik wpisywał do wiersza 1. - to dalej tak robi.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, o 20:32 przez Optima, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany