Ulga dla młodych a zwrot podatku z Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
marzenam117

Re: Ulga dla młodych a zwrot podatku z Holandii

Post autor: marzenam117 »

dzięki, zadzwoniłam jeszcze raz i trafiłam na inną osobę która już mi dała całkiem inną odpowiedź.... więc myślałam do tej pory że osoby które tam siedzą i udzielają informacji wiedzą co robią ale chyba nie do końca ;)
Tak w efekcie podobno taka osoba ze względu na zwolnienie nie musi się w ogóle rozliczać ale nie wiem jak jest potem z tym zwrotem podatku w holandii czy jednak nie bedzie potrzebne to rozliczenie.... A tak przy okazji jaki adres zamieszkania wpisać na rozliczeniu bo też nie potrafiła mi do końca odpowiedzieć, podajecie adres zamieszkania aktualny czyli za granicą czy ten Polski ? Oczywiście chodzi o osobę która na ten moment cały czas przebywa za granicą.

katarzyna_borys

Post autor: katarzyna_borys »

Witam, ja uzyskałam informację, że dochody z umowy o pracę do wysokości 85528 w poz. 61. Jeśli dodaje PIT ZG to tylko wpisać nazwę kraju, ale nie wpisywać żadnej kwoty, bo przeniesie do przychodów do opodatkowania. Czy ktoś może to potwierdzić? (nie wiem czy dobrze zrozumiałam).

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak to zrobi asystent-kwotę z PIT/ZG poz. 9 przeniesie do PIT-36 poz. 67( ewentualnie w poz. 67b można wstawić 0 i zablokować a kwotę ręcznie wpisać do poz 61 (jeśli nie większa niż 85 528).
E-pity tego nie robią i można tam wpisać pełną kwotę a program sam rozdzieli na poz 61 i ewentualnie jeśli przychód powyżej 85 528 nadwyżkę ponad 85 528 do poz. 67.
https://www.e-pity.pl/

Zablokowany