Programy Asystent i PITY IPS - czy naprawdę musimy???
Re: Programy Asystent i PITY IPS - czy naprawdę musimy???
Marcin_36 pisze:
> A wysyłka z wersji testowej jest już możliwa ? Czy ryzykować czy poczekać
> aż zakończą się testy ?
Powinno działać i można spróbować ale trzeba robić to ostrożnie sprawdzając bo programu tzn. jego funkcjonalności jeszcze nikt nie testował.
> A wysyłka z wersji testowej jest już możliwa ? Czy ryzykować czy poczekać
> aż zakończą się testy ?
Powinno działać i można spróbować ale trzeba robić to ostrożnie sprawdzając bo programu tzn. jego funkcjonalności jeszcze nikt nie testował.
Dzień dobry:) ja tylko chciałem napisać, że w pełni zgadzam się z użytkownikiem bary77. Program PITY201X od zawsze był prosty w obsłudze i intuicyjny, PITY IPS już takie nie są. Tak jak napisał bary77 "Zmienił Pan całkowicie obsługę programu i pasek menu, wszystkiego trzeba szukać i robić na czuja". Mam dokładnie takie same odczucia. Z niecierpliwością czekam więc na PITY2019. Pozdrawiam Pana Marcina i wszystkich użytkowników :)
Ludzie kochani! Czy program jest dobry czy zły zależy od paska menu? W nowym programie pasek menu mogę zmienić. Mogę zrobić kilka wersji do wyboru.
W nowym programie łatwo jest wybierać, dołączać, odłączać pity, przekształcać rozliczenia, zamienić PIT-37 na 36 i odwrotnie. W jednym momencie pokaże podatek z 4 rodzajów rozliczeń itp. Dane są w bazie. Jeden program na wiele lat. Dane można wprowadzać na PIT-11, 40, 8c itd.
Braki dopracujemy. Nie mogłem czekać z wydaniem programu do dopięcia ostatniego "guzika" bo terminy są ustalone z góry.
Myślę, że na początku PITy 20XX też trzeba było poznać i się nauczyć. Miałem co roku pytania "Jak dołączyć albo odłączyć załącznik" itp.
W nowym programie łatwo jest wybierać, dołączać, odłączać pity, przekształcać rozliczenia, zamienić PIT-37 na 36 i odwrotnie. W jednym momencie pokaże podatek z 4 rodzajów rozliczeń itp. Dane są w bazie. Jeden program na wiele lat. Dane można wprowadzać na PIT-11, 40, 8c itd.
Braki dopracujemy. Nie mogłem czekać z wydaniem programu do dopięcia ostatniego "guzika" bo terminy są ustalone z góry.
Myślę, że na początku PITy 20XX też trzeba było poznać i się nauczyć. Miałem co roku pytania "Jak dołączyć albo odłączyć załącznik" itp.
Panie Marcinie. Proszę nie denerwować się na nas użytkowników, że zwracamy uwagę na Pana programy ale to chyba dobrze bo dzięki temu można je udoskonalać. Odwala Pan kawał super pracy i za to ja osobiście jestem Panu wdzięczny. Jednak muszę zgodzić się z przedmówcami jeśli idzie o obsługę PitówIPS. Raczej nie mam problemów z obsługą programów komputerowych i po krótszym czy dłuższym czasie spokojnie każdego się nauczę. Tak jak wyżej zostało napisane moim zdaniem również obecny program zatracił intuicyjność przy użytkowaniu go. Zapewne ma lepsze funkcje itd ale gros użytkowników może z nich nawet nie skorzystać. Dla większości "proste" przepisanie pitu w zupełności wystarczy. Zapewne to czy program jest dobry czy zły nie zależy od paska narzędzi. Ale to co na nim się znajduje i jak szybko można potrzebną funkcję znaleźć wpływa na przyjemność użytkowania programu. Ja np na samym początku użytkowania tej wersji programu miałem problem gdzie znaleźć przycisk do zamknięcia wypełnianego PITa. Teraz już pojawił się krzyżyk do tego służący. Poprzednie wersje Pana programów do rozliczeń, jak dla mnie, cechowała prostota i intuicyjność ich użytkowania. Tego w nowej wersji póki co nie ma. Stąd pewnie te uwagi wieloletnich użytkowników Pana programów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie pozostaje mi nic innego jak przygotować alternatywne okno wzorowane na starych pitach.
Jednak muszę trochę uszczypliwości dodać bo cyt.
"na samym początku użytkowania tej wersji programu miałem problem gdzie znaleźć przycisk do zamknięcia wypełnianego PITa"
No właśnie w tym programie jest już przycisk do zamykania rozliczenia, a przecież w starych pitach go nie ma! Aby zamknąć rozliczenie trzeba wybrać "Plik / zamknij formularze". W nowym oprócz przycisku [X] też jest takie polecenie tylko nazwane trochę inaczej "Program / Zamknij rozliczenie""
Ale niech będzie. Postaram się zrobić alternatywny wygląd.
Jednak muszę trochę uszczypliwości dodać bo cyt.
"na samym początku użytkowania tej wersji programu miałem problem gdzie znaleźć przycisk do zamknięcia wypełnianego PITa"
No właśnie w tym programie jest już przycisk do zamykania rozliczenia, a przecież w starych pitach go nie ma! Aby zamknąć rozliczenie trzeba wybrać "Plik / zamknij formularze". W nowym oprócz przycisku [X] też jest takie polecenie tylko nazwane trochę inaczej "Program / Zamknij rozliczenie""
Ale niech będzie. Postaram się zrobić alternatywny wygląd.
Odpowiadając na Pana uszczypliwość :) Stare Pity bazowały na pojedyńczych plikach do każdego rozliczenia więc zamknięcie okna jak dla mnie było naturalną formą zamknięcie rozliczenia. Oczywiście można było z menu wybrać "nowe zeznanie" i programu nie zamykać. Poprzednie wersje działały na tyle szybko, że to nie miało jak dla mnie większego znaczenia. W tej wersji poszedł Pan w bazy danych. Otworzenie bazy danych (MSSQL) u mnie chwilę trwa (do 1min) więc ten sposób zamykania rozliczenia jest mało efektywny. Teraz już mogę zamknąć rozliczenie jednym kliknięciem co w pierwszych wersjach ukryte było pod zębatką. Wiem, że to są drobne szczegóły i zapewne ma Pan dużo większe problemy do rozwiązania ale jak widać choćby z toku tej rozmowy na starych Pitach pracowało nam się ciut lepiej :)
Pozdrawiam bez uszczypliwości bo odwala Pan kawał dobrej pracy i lepszego programu do rozliczeń nie znalazłem póki co :)
Pozdrawiam bez uszczypliwości bo odwala Pan kawał dobrej pracy i lepszego programu do rozliczeń nie znalazłem póki co :)
Dzień dobry.
Panie Marcinie, ja też napiszę, że w pełni popieram słowa tu napisane przez osobę 'bary77''.
Panie Marcinie, ja też napiszę, że w pełni popieram słowa tu napisane przez osobę 'bary77''.
M.K. pisze:
> "na samym początku użytkowania tej wersji programu miałem problem
> gdzie znaleźć przycisk do zamknięcia wypełnianego PITa"
>
> No właśnie w tym programie jest już przycisk do zamykania rozliczenia, a
> przecież w starych pitach go nie ma!
Hahahaha no p. Marcinie - hahahah fajna riposta - dałbym łapkę w górę jakby się dało.
Co do wyglądu programu - dla każdego jest to zmiana. Ale czy rewolucyjna? Wg mnie nie. Nie jest to program, który używa się cały rok - a tylko przez 2-3 miesiące i właściwie się o nim zapomina. Więc... można się znów trochę do pouczyć od nowa.
Zresztą każda kolejna wersja różniła się od poprzedniej - czy same formularze były inne - i nie można było z marszu zrobić PITa.
U mnie w biurze oprócz mnie - PITy robią także koleżanki.... to byście musieli słyszeć tę panikę... co to jest... to one wolą ręcznie...
A ja już trochę bawiąc się nowa wersją zapowiedziałem im, że za chwilę nie będą chciały myśleć o innym - niech tylko dadzą mu trochę czasu..
I co?
I już spróbuj im to zabrać... to po tobie (znaczy po mnie). Jedynie wkurzają je te błędy, które mnie (znikające UPO) - ale mówię, że to wersja testowa - więc dają programowi taryfę ulgową... oby wersja ostateczna była OK.
Ja już takie rzeczy przechodziłem z przesiadkami na kolejne Windowsy, na zmianę szaty graficznej mBanku czy aplikacji ING itd... rozumiem wieloletnie przyzwyczajenia - ale to jest tylko chwila niewygody - by później mieć lepiej (jeżeli mowa o programie o PITach - to większą automatyzację, czasami jak ktoś przyjdzie to tak mu szybko zrobię PIT, że wstyd za to brać pieniądze ;-o)
> "na samym początku użytkowania tej wersji programu miałem problem
> gdzie znaleźć przycisk do zamknięcia wypełnianego PITa"
>
> No właśnie w tym programie jest już przycisk do zamykania rozliczenia, a
> przecież w starych pitach go nie ma!
Hahahaha no p. Marcinie - hahahah fajna riposta - dałbym łapkę w górę jakby się dało.
Co do wyglądu programu - dla każdego jest to zmiana. Ale czy rewolucyjna? Wg mnie nie. Nie jest to program, który używa się cały rok - a tylko przez 2-3 miesiące i właściwie się o nim zapomina. Więc... można się znów trochę do pouczyć od nowa.
Zresztą każda kolejna wersja różniła się od poprzedniej - czy same formularze były inne - i nie można było z marszu zrobić PITa.
U mnie w biurze oprócz mnie - PITy robią także koleżanki.... to byście musieli słyszeć tę panikę... co to jest... to one wolą ręcznie...
A ja już trochę bawiąc się nowa wersją zapowiedziałem im, że za chwilę nie będą chciały myśleć o innym - niech tylko dadzą mu trochę czasu..
I co?
I już spróbuj im to zabrać... to po tobie (znaczy po mnie). Jedynie wkurzają je te błędy, które mnie (znikające UPO) - ale mówię, że to wersja testowa - więc dają programowi taryfę ulgową... oby wersja ostateczna była OK.
Ja już takie rzeczy przechodziłem z przesiadkami na kolejne Windowsy, na zmianę szaty graficznej mBanku czy aplikacji ING itd... rozumiem wieloletnie przyzwyczajenia - ale to jest tylko chwila niewygody - by później mieć lepiej (jeżeli mowa o programie o PITach - to większą automatyzację, czasami jak ktoś przyjdzie to tak mu szybko zrobię PIT, że wstyd za to brać pieniądze ;-o)
Coś jest nie tak skoro otwarcie MSSQL trwa tyle czasu. Gdzie jest zlokalizowana baza? Czy jest zainstalowany Native Client Serwer?
Czy dużo jest zeznań?
Łączenie przez internet po IP trwało pojedyńcze sekundy.
Czy dużo jest zeznań?
Łączenie przez internet po IP trwało pojedyńcze sekundy.
@Optima - dziękuję!
Dziękuję także wszystkim tutaj piszącym. Zapewniam, że czytam z życzliwością.
Sam nie lubię zmian ale zmiany same do nas przychodzą. Obawiam się że za niedługo Windowsy będą działały tylko on-line i wtedy pozostanie wyłącznie wersja w przeglądarce, a my zejdziemy do podziemia informatycznego.
"Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Jeśli do czegoś przywykniemy, to trudno nam się od tego odzwyczaić"
( https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=8218 )
Dziękuję także wszystkim tutaj piszącym. Zapewniam, że czytam z życzliwością.
Sam nie lubię zmian ale zmiany same do nas przychodzą. Obawiam się że za niedługo Windowsy będą działały tylko on-line i wtedy pozostanie wyłącznie wersja w przeglądarce, a my zejdziemy do podziemia informatycznego.
"Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Jeśli do czegoś przywykniemy, to trudno nam się od tego odzwyczaić"
( https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=8218 )