Trudno Ci odpowiedzieć nie widząc tej decyzji - wiadomo ,że każdy US to odrębne państwo.
Wg mnie w tej Decyzji powinien być wykazany oszacowany dochód roczny.
Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.
Re: Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.
Właściwie to Czech wyjaśnił wszystko....
Jeśli prowadzisz kpir to wyliczasz kwotę przychodu/dochodu rocznego.
Jeśli nie prowadzisz to US wylicza kwotę szacunkowo wg rodzaju i wielkości upraw, hodowli itp.
wg Norm szacunkowych i to cała różnica..
Nie ma to wpływu na rozliczenie wspólne małżonków -możecie się razem rozliczyć...
Jeśli prowadzisz kpir to wyliczasz kwotę przychodu/dochodu rocznego.
Jeśli nie prowadzisz to US wylicza kwotę szacunkowo wg rodzaju i wielkości upraw, hodowli itp.
wg Norm szacunkowych i to cała różnica..
Nie ma to wpływu na rozliczenie wspólne małżonków -możecie się razem rozliczyć...
Re: Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.
Witam: Dodam jeszcze że można odliczyć składki zdrowotne opłacane od działów specjalnych jeżeli nie zostały odliczone
wcześniej , ja tak zrobiłem korekty za5 lat i otrzymałem zwrot ok.10 tyś zł ale tylko zdrowotne bo społeczne już nie można
odliczyć . na pytanie w US czy podatnik przy składaniu zeznania pit 36 ma sie posługiwać NIP czy peselem odpowiedz była że jak
chce gdyż nie wiadomo czy działy specjale są działalnością gospodarczą czy nie.
pozdrawiam: janek
wcześniej , ja tak zrobiłem korekty za5 lat i otrzymałem zwrot ok.10 tyś zł ale tylko zdrowotne bo społeczne już nie można
odliczyć . na pytanie w US czy podatnik przy składaniu zeznania pit 36 ma sie posługiwać NIP czy peselem odpowiedz była że jak
chce gdyż nie wiadomo czy działy specjale są działalnością gospodarczą czy nie.
pozdrawiam: janek