Pit-40 + PIT-11 + dochody USA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
Czarek

Re: Pit-40 + PIT-11 + dochody USA

Post autor: Czarek »

Na formularzu znajdującym się u mnie jest tak:
7056,00 USD brutto
5257,20 USD netto
1798,80 USD podatek
W skali miesiąca kwota brutto i kwota podatku zgadzają się u mnie w wyliczeniach.

Nie wiem więc, dlaczego u Ciebie są takie kwoty. Może osoba ta jest rezydentem S.Z.A.?

Pozdrawiam.

Czarek

Moje przemyślenia:
część świadczenia została zwrócona do SSA,
kwota przychodu z PIT-11 z Banku jakaś nie taka w stosunku do tej z SSA-1042S,
no i ten podatek 961,50 USD....
Jak to wszystko złożyć razem - nie wiem.

Pozdrawiam.

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Czarek pisze:
> Jak to wszystko złożyć razem - nie wiem.
>
> Pozdrawiam.

:) Ok, to będę męczył ten temat dalej. Najwyżej poproszę jeszcze o wyciąg comiesięczny.

Czarek

Do 'wla.gle' lub 'snykwa' lub jeszcze kogoś innego obeznanego:

Jak ktoś dostał z ZUS informację o nienależnie wypłaconych / zwróconych do ZUS świadczeniach, to czy wykazuje się to w zeznaniu rocznym?
Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, dlatego pytam. Może kiedyś Wasza odpowiedź mi się przyda.

Pozdrawiam.

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

Czarek pisze:
> Do 'wla.gle' lub 'snykwa' lub jeszcze kogoś innego obeznanego:
>
> Jak ktoś dostał z ZUS informację o nienależnie wypłaconych / zwróconych do
> ZUS świadczeniach, to czy wykazuje się to w zeznaniu rocznym?
> Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, dlatego pytam. Może kiedyś Wasza
> odpowiedź mi się przyda.
>
> Pozdrawiam

ZWROT NIENALEŻNIE POBRANYCH ŚWIADCZEŃ

Świadczenie jest nienależne, jeżeli ten, kto je spełnił, nie był w ogóle zobowiązany lub nie był zobowiązany względem osoby, której świadczył, albo jeżeli podstawa świadczenia odpadła lub zamierzony cel świadczenia nie został osiągnięty, albo jeżeli czynność prawna zobowiązująca do świadczenia była nieważna i nie stała się ważna po spełnieniu świadczenia.
Podstawa prawna: art. 410 § 2 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2017 r. poz. 459, z późn. zm.).

Kwota zwrotu nienależnie pobranego świadczenia podlegająca odliczeniu powinna obejmować podatek dochodowy, który został pobrany przez płatnika tego świadczenia. Odliczeniu nie podlega natomiast kwota płaconych odsetek za zwłokę, jeśli zwrot następuje z opóźnieniem.

Rozliczenie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń następuje poprzez zastosowanie jednego z dwóch rozwiązań, tzn.:
- rozliczenie dokonane przez płatnika lub
- rozliczenie dokonane przez podatnika samodzielnie.

Rozliczenie dokonane przez płatnika
Zgodnie z art. 34 ust. 10, art. 41b ustawy o PDoF, jeżeli podatnik dokonał zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększyły dochód podlegający opodatkowaniu, przy ustalaniu wysokości podatku (zaliczki) płatnicy, o których mowa w art. 31, 33, 34 ust. 10, 35 i 41 ustawy o PDoF, odejmują od dochodu kwotę dokonanych zwrotów, łącznie z pobranym podatkiem (zaliczką).

Płatnik, któremu podatnik zwrócił na skutek różnych okoliczności kwotę przez niego wcześniej wypłaconą, obowiązany jest pomniejszać miesięczny dochód ustalany dla celów obliczenia zaliczki, o dokonany przez podatnika zwrot począwszy od miesiąca, w którym on nastąpił. Jeżeli kwota dokonanego zwrotu przekracza dochód danego miesiąca, płatnik może o powstałą różnicę pomniejszyć dochód z miesiąca następnego, aż do pełnego pomniejszenia. Wskazane pomniejszenia mogą być stosowane przez płatnika wyłącznie w tym roku podatkowym, w którym podatnik dokonał zwrotu.

Rozliczenie dokonane przez podatnika samodzielnie
Odliczeniu od dochodu podlegają wydatki związane ze zwrotem nienależnie pobranych świadczeń, które:
- zwiększyły dochód podlegający opodatkowaniu i
- nie zostały potrącone przez płatnika.

W sytuacji, gdy rozliczenia kwoty zwrotu nienależnie pobranego świadczenia (w całości lub części) nie dokona płatnik - na podstawie 34 ust. 10 lub art. 41b ustawy o PDoF, prawo do jej rozliczenia przysługuje podatnikowi w zeznaniu rocznym. Wskazana sytuacja może wystąpić, gdy:
- w momencie dokonywania zwrotu płatnik nie jest już zobowiązany do poboru zaliczek na podatek (tzn. podatnik dokonał zwrotu świadczenia po upływie roku, w którym świadczenie otrzymał),
- płatnik nie odliczy dokonanego przez podatnika zwrotu w związku z osiąganiem przez podatnika niewielkich dochodów, ustania źródła przychodów.
Kwota zwrotu nienależenie pobranego świadczenia, nieodliczona przez płatnika, podlega odliczeniu od:
- dochodu opodatkowanego wg skali,
- przychodu ewidencjonowanego opodatkowanego w formie ryczałtu.
Odliczenie od dochodu opodatkowanego wg skali stosuje się, jeśli kwoty zwrotu nienależnych świadczeń nie zostały odliczone od przychodu ewidencjonowanego opodatkowanego ryczałtem (i odwrotnie); ważne aby ta sama kwota (część) ulgi nie została odliczona dwukrotnie tzn. raz od przychodu opodatkowanego ryczałtem i drugi raz od dochodu opodatkowanego wg skali.
Odliczenia można dokonać na podstawie dowodu potwierdzającego wpłatę (przelew, przekaz), ewentualnie na podstawie wystawionego przez płatnika zaświadczenia.
Może wystąpić sytuacja, w której wielkość kwoty zwrotu przekroczy kwotę osiągniętego dochodu w danym roku podatkowym. W takiej sytuacji podatnik, na podstawie art. 26 ust. 7h ustawy o PDoF, kwotę zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, przekraczającą kwotę dochodu, może odliczyć od dochodu uzyskanego w najbliższych kolejno po sobie następujących 5 latach podatkowych.

Czarek

Bardzo dziękuję 'Aga K-S' za obszerną odpowiedź.

A w których polach/którym wierszu jakiego formularza/załącznika do formularza wykazuje się zwrot nienależnie pobranych świadczeń, jeśli to podatnik musiałby takie rozliczenie wykonać?

Pozdrawiam.

Aga K-S

PIT-O poz. 21 (lub 22 małzonek)

Czarek

Aga K-S pisze:
> PIT-O poz. 21 (lub 22 małzonek)

Dziękuję.

Pozdrawiam.

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Aga K-S pisze:
> Czarek pisze:
> > Do 'wla.gle' lub 'snykwa' lub jeszcze kogoś innego obeznanego:
> >
> > Jak ktoś dostał z ZUS informację o nienależnie wypłaconych / zwróconych do
> > ZUS świadczeniach, to czy wykazuje się to w zeznaniu rocznym?
> > Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, dlatego pytam. Może kiedyś Wasza
> > odpowiedź mi się przyda.
> >
> > Pozdrawiam
>
> ZWROT NIENALEŻNIE POBRANYCH ŚWIADCZEŃ

Ja również dziękuje za odpowiedź.

A czy ten sposób także mogę użyć w stosunku do zwrotu świadczenia do USA , jeżeli będzie taki przelew ?

Na SSA-1042S jest pozycja : Benefits Repaid to SSA in 2017 : $927,50 , co po tłumaczeniu "Świadczenia wypłacone na rzecz SSA w 2017 r" czyli ewidentnie coś zostało zwrócone.

Jeżeli przyjmę $927,50 x kurs 3,7777 =3 503,82 zł x 18% , 630 zł podatku

Aczkolwiek w objaśnieniach na formularzu jest :
"Podatnicy, którzy w latach: 2012, 2013, 2014, 2015 lub 2016 dokonali zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i kwota tych zwrotów nie znalazła pokrycia w dochodzie za te lata, mają prawo w 2017 r. dokonać odliczenia. Odliczeniu podlegają także zwroty dokonane w roku podatkowym."

A to świadczenie zostało zwrócone w 2017 roku

Aga K-S

marceli_tar pisze:
> Aczkolwiek w objaśnieniach na formularzu jest :
> "Podatnicy, którzy w latach: 2012, 2013, 2014, 2015 lub 2016 dokonali zwrotu
> nienależnie pobranych świadczeń i kwota tych zwrotów nie znalazła pokrycia w
> dochodzie za te lata, mają prawo w 2017 r. dokonać odliczenia. Odliczeniu podlegają
> także zwroty dokonane w roku podatkowym."
>
> A to świadczenie zostało zwrócone w 2017 roku
pytanie podstawowe: czy zwrot na rzecz SSA miała pokrycie w dochodzie od nich? TZN. czy mieli oni od czego potrącić ten zwrot czy kasa była wpłacane przez świadczeniobiorcę ekstra na wskazane konto?
Jeśli organ wypłacający sam pobrał sobie zwrot i o tę kwotę pomniejszył wypłacane świadczenie to nie wystąpi tutaj zwrot nienależnie pobranych świadczeń, gdyż o ten zwrot płatnik jest zobowiązany pomniejszyć rozliczenie za rok 2017.

jesli kasa była wpłacona ekstra przez świadczeniobiorcę to wówczas ma prawo do wykazania tej kwoty na PIT-o i rozliczeniu jej za rok podatkowy w którym to nastapiło.

Zablokowany