Wysyłanie do eDeklaracje - PIT-37 + PiT O - bład !

Gość

Re: Wysyłanie do eDeklaracje - PIT-37 + PiT O - bład !

Post autor: Gość »

Ustawiłem w wine metodą prób i błędów te biblioteki o których pisałeś następująco (za pomocą winecfg)
wine w trybie WindowsXP
msxml3 - native, bultin
msxml4 - bultin, native

Wygląda trochę lepiej, udało mi się więcej xsdków przetworzyć, ale potem 100% czasu procesora i na konsoli wine:

err:ole:apartment_getclassobject DllGetClassObject returned error 0x80040111
err:ole:create_server class {88d969c0-f192-11d4-a65f-0040963251e5} not registered
err:ole:CoGetClassObject no class object {88d969c0-f192-11d4-a65f-0040963251e5} could be created for context 0x5

Może dalsze wskazówki co do bibliotek?

Aha - log:
Raport modul/u wysyl/ania danych do systemu e-Deklaracje.
Data i czas operacji: 3/25/2010 10:56:40 PM
Zainicjowano wysyl/anie danych zeznania: PIT-37(14)(za 2009) do systemu
e-Deklaracje.
Trwa tworzenie danych XML".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\PIT-37(14)_v2-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\StrukturyDanych_v2-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\PIT_O(16)_Z3X_v1-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\PIT_D(20)_Z_v1-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\PIT-2K(5)_Z_v1-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\ORD-ZU(2)_v1-0.xsd".
Odczytano
plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\ElementarneTypyDanych_v2-0.xsd".
Odczytano
plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\KodyUrzedowSkarbowych_v2-0.xsd".
Odczytano plik:"C:\Programme\PITy\PITy2009NG\KodyKrajow_v3-0.xsd".

Gość

Post autor: Gość »

Jeszcze coś odkryłem. Dziwne, ale ma sens.
Po naciśnięciu klawisza Wyślij - nie można ruszać myszką - pewnie stąd te błędy ole.
Jak nie ruszałem, to doszedłem do błędów składniowych xmla z zeznaniem. Teraz będę patrzył co naknociłem w zeznaniu.
Ale rada - nie ruszać myszką!!!!

tytus

Post autor: tytus »

Udało mi się prawie wysłać.
Do tego było konieczne:
wine w trybie NT40 lub Win98 (XP ma problem ze stroną kodową)
Dla programu Pity2009NG ustawione biblioteki:
msxml3 - native, bultin
msxml4 - bultin, native

Ale niestety dostałem bład 401:

Zainicjowano odczytywanie statusu dokumentu 97b1428e6bf8c56f6b33000a33d303ff z systemu e-Deklaracje danych zeznania: PIT-37(14)(za 2009)
Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje.

Odczytany status danych:
Data i czas wysłania danych: 3/26/2010 12:38:49 AM
Identyfikator danych: blablabla
Numer statusu: 401
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd (np. brak wypelnienia pozycji obowiazkowych, niewlasciwy format daty) [cvc-enumeration-valid: Value 'W wypadku niewplacenia w obowiazujacym terminie kwoty z poz.122 lub wplacenia jej w niepelnej wysokosci niniejsze zeznanie stanowi podstawe

Pomóżcie. Jestem zdeterminowany, żeby używać Waszego programu (tak jak przez ostatnie 10 lat).
Obawiam się jednak, że to problem z plliterkami.

tytus

Przepraszam za spam.
Biblioteki msxml* nie mają tu nic do gadania.
- Ważne jest nieruszanie myszką dopóki się nie pojawi ekran eDeklaracji.
- Ważne jest rozpakowanie xsdków do jakiegoś znanego programowi katalogu
- Ważde będą prawdopodobnie polskie literki, bo błąd który otrzymuję i opisałem wyżej ma takie szczegóły:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?><soapenv:Envelope xmlns:soapenv="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelop ... POResponse xmlns:ns="https://bramka.e-deklaracje.mf.gov.pl/x ... eryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd (np. brak wypelnienia pozycji obowiazkowych, niewlasciwy format daty) [cvc-enumeration-valid: Value 'W wypadku niewplacenia w obowiazujacym terminie kwoty z poz.122 lub wplacenia jej w niepelnej wysokosci niniejsze zeznanie stanowi podstawe do wystawienia tytulu wykonawczego, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postepowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz.1954, z pózn. zm.).' is not facet-valid with respect to enumeration '[W wypadku niewplacenia w obowiazujacym terminie kwoty z poz.122 lub wplacenia jej w niepelnej wysokosci niniejsze zeznanie stanowi podstawe do wystawienia tytulu wykonawczego, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postepowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 2005 r. Nr 229, poz.1954, z pózn. zm.).]'. It must be a value from the enumeration.]</ns:statusOpis></ns:requestUPOResponse></soapenv:Body></soapenv:Envelope>

Chciałobymi się wierzyć że chodzi o te nawiasy [] ale wtedy problem mieliby wszyscy. Więc raczej myślę, że to plliterki.
i problem się sprowadza do pytania - jak wine powiedzieć, że jest polskim windowsem.

Pozdrawiam.

M.K.

Post autor: M.K. »

To problem przekodowywania polskich znaków na unicode. Przekodowane zostały przez msxml bez ogonków. Te błędy także były tutaj zgłaszane na Windows 7.

Mam już bibliotekę, która zastępuje msxml. Postaram się ją podłączyć, tylko potem muszę potestować znowu wysyłkę i to jest najtrudniejsze...

A co jest z tą myszką? Cuda jakieś ;)
Wysyłka działa jako proces wewnętrzny. Może to WINE powoduje jakiś pomieszanie komunikatów od myszki i zapętlenie. Na razie zagadka.

tytus

Czekam z niecierpliwością na tą nową bibliotekę.

Nawiasem mówiąc jest dla mnie niesłychane, że jakaś biblioteka sobie zamienia ć na c. Wolałbym już żeby zgłaszała błąd odczytu czy cokolwiek. Ale to jest ingerencja w treść komunikatu. Jakby problem nie dotyczył pola enumeracyjnego to co, moje nazwisko by bez plznaczków wyszło? :-D

Co do myszki - być może to jest problem mojego wine, być może ogólnie wine. Jak się wyjedzie poza guzik (chyba guzik - nie sprawdzałem tego dokładnie) - zanim pojawi się okienko eDeklaracji to kicha - 100 % procesora - to faktycznie może wskazywać na jakąś pętlę dotyczącą interfejsu. Póki co - cieszę się z tego, że to odkryłem.

tkoprowski

Post autor: tkoprowski »

Udało mi się wysłać PIT-37 do bramki testowej i dostać status 200. Pod WINE oczywiście. :) U mnie trick polegał na zaemulowanie nie Win98/NT4 tylko Win2k i ustawieniu msxml3 na: "native, bultin".

M.K.

Post autor: M.K. »

Dziękuję za pozytywną informację!

Co do kodowania znaków - program PITy 2009 nie korzysta z unicode. Dopiero przy wysyłce kody "ansiString" są zamieniane na unicode bezpośrednio przez msxml. Niektóre wersje msxml chyba mają problemy z rozpoznaniem odpowiedniej strony kodowej.
A może to jest jakiś mój błąd...

tytus

Ale u mnie nadal nie działa!
Zrobiłem wg. instrukcji tkoprowski i niestety - nie przeszło nawet walidacji przez program. Nie mówiąc o wysylaniu do bramki.

tytus

Jest jeszcze jakaś szansa na inny parser?

Zablokowany