Błędy w PIT 0
Re: Błędy w PIT 0
Mam problem z PIT/O jak generuje nowy załącznik nr 2 to już w polach przy odliczeniach na dzieci nie mogę wpisać wyliczonej sumy samodzielnie, choć w pierwszym załączniku jest poprawnie, proszę o pomoc i podpowiedz
Rozliczenie wspólne z małżonkiem czy indywidualne....
Co to oznacza....to już w polach przy odliczeniach na dzieci nie mogę wpisać wyliczonej sumy samodzielnie,
.....które pole masz konkretnie na myśli /nr pola/
Co to oznacza....to już w polach przy odliczeniach na dzieci nie mogę wpisać wyliczonej sumy samodzielnie,
.....które pole masz konkretnie na myśli /nr pola/
rozliczanie indywidualne , muszę rozliczyć 10-cioro dzieci :) jestem RZ i w pierwszym PIT/O poz 41 otwieram okna i wybieram że podatnik sam oblicza kwotę / bo mam nie pełne miesiące i muszę przeliczać dni wg poszczególnych dzieci/ i wszystko jest OK a korzystam już pd kilku lat z Waszego programu i jestem bardzo wdzięczna/ następnie dodaje załącznik nr 2 --PIT/O i wpisuje dane dziecka i w bloku E pozycja 7 nie mogę wprowadzić wyliczonej prze ze mnie sumy /tak jak by w nowym załączniku program pamiętał że ma sam wyliczać automatycznie i nie mogę wybrać innej opcji.
Mój sposób, może to coś pomoże:
Ulga dzielona:
Przy dzielonej uldze miedzy osoby sprawujące w tym samym czasie opiekę nad dzieckiem
w skali miesiąca trzeba ją podzielić między rodziców.
Proponuję to zrobić inaczej niż Ty robisz.
Dlatego pytałem jak rozliczenie czy indywidualne, bo tu można tak zrobić jak podam:
Kwoty ulgi na dziecko:
1, 2 .
dziennie 3,09
m-c 92,67
rok 1112,04
3.
dziennie 5,56
m-c 166,67
rok 2000,04
4. i każde następne
dziennie 7,50
m-c 166,67
rok 2000,04
Propozycja rozliczenia:
Nie zaznaczaj w PIT/O w poz. 41a opcji samodzielnie, zaznacz "Automatycznie......"
Przy każdym dziecku :
zaznacz w poz. 5 "cały rok"
kliknij w poz.7 otworzy się podpole np. E.1.7a i tam wpisz ulgę kwoty którą odlicza druga osoba uprawniona do odliczenia – program automatycznie wpisze do poz. 7 kwotę odlicznia należną Tobie /pokaże się po wyjściu z edycji pola - kliknij "Dalej"/.
Przy każdy dziecku ponawiaj sposób wpisywania uwzględniając podane wyżej kwoty odliczeń na kolejne dzieci,
uwzględniając ulgę pół/pół lub w każdej innej proporcji.
/przy innych dzieciach zmieni się tylko oznaczenie pola – nie będzie to już E.1 lecz odpowiednio na E.2..3..4..5 itd
Sprawdzałem z różnymi kombinacjami i program liczy to super.
Mam nadzieję, że pomogłem...
______
Ahoj !
Ulga dzielona:
Przy dzielonej uldze miedzy osoby sprawujące w tym samym czasie opiekę nad dzieckiem
w skali miesiąca trzeba ją podzielić między rodziców.
Proponuję to zrobić inaczej niż Ty robisz.
Dlatego pytałem jak rozliczenie czy indywidualne, bo tu można tak zrobić jak podam:
Kwoty ulgi na dziecko:
1, 2 .
dziennie 3,09
m-c 92,67
rok 1112,04
3.
dziennie 5,56
m-c 166,67
rok 2000,04
4. i każde następne
dziennie 7,50
m-c 166,67
rok 2000,04
Propozycja rozliczenia:
Nie zaznaczaj w PIT/O w poz. 41a opcji samodzielnie, zaznacz "Automatycznie......"
Przy każdym dziecku :
zaznacz w poz. 5 "cały rok"
kliknij w poz.7 otworzy się podpole np. E.1.7a i tam wpisz ulgę kwoty którą odlicza druga osoba uprawniona do odliczenia – program automatycznie wpisze do poz. 7 kwotę odlicznia należną Tobie /pokaże się po wyjściu z edycji pola - kliknij "Dalej"/.
Przy każdy dziecku ponawiaj sposób wpisywania uwzględniając podane wyżej kwoty odliczeń na kolejne dzieci,
uwzględniając ulgę pół/pół lub w każdej innej proporcji.
/przy innych dzieciach zmieni się tylko oznaczenie pola – nie będzie to już E.1 lecz odpowiednio na E.2..3..4..5 itd
Sprawdzałem z różnymi kombinacjami i program liczy to super.
Mam nadzieję, że pomogłem...
______
Ahoj !
Bardzo bardzo dziękuje , Twój sposób okazał się bardzo pomocny i całkowicie rozwiązał mój problem. Program jest wspaniały i już wszystko policzyłam jak należny i wysłałam PITa do US. Jeszcze raz bardzo dziękuję za szybkie wsparcie. :)
Nie ma sprawy - proszę zaglądać na forum w razie problemów...
______
Ahoj !
______
Ahoj !