---> PIT-11 z dochodem zwolnionym 92187,77 - tak duża kwota dochodu sugeruje, że podatek i składki były
opłacane w DE - nie można ich odliczyć.
Dochód zagraniczny plus 11A
Re: Dochód zagraniczny plus 11A
@ Enia...
Przegapiłem ten wpis, a Ty sama tam sobie odpowiedziałaś:
---> ...ok już wiem że firma która wystawiła informację o składkach odprowadza je do polskiego ZUS dokładnie to raporty IMIR (ZUS- informacja dla osoby ubezpieczonej - roczna) i tam jest zestwienie ponoszonych składek społecznych i zdrowotnych. Kwota składek społecznych to 19069,76 zł a zdrowotne 4 491,89 zł . Więc co mam zrobić czy przenieś te składki społeczne i zdrowotne odpowiednio do pit-36 ? czy nie?
przypominam że pit-11 poz.32 dochód zwolniony od podatku 92187,77
i pit-11A zasiłki pieniężne z u.s poz.40 = 6620,88 i poz.41 = 1193
co z tym zrobić?
Wrzuciłam te składki do programu i poz.153 automatycznie skła.społ. zmniejszyło do 6620,80 zł
zdrowotne wyliczyło na zero bo nie ma podatku.
Natomiast jest dwójka dzieci i przy tych ulgach wyliczyło różnicę do wszystkich składek czyli 23 561,65 zł co dało zwrot 3 417,08 zł
hmmmmmmm.......
Tak masz to wyliczyć.......
Nie mogę sprawdzić matematycznie, ale sposób wyliczenia jest dobry...
Przegapiłem ten wpis, a Ty sama tam sobie odpowiedziałaś:
---> ...ok już wiem że firma która wystawiła informację o składkach odprowadza je do polskiego ZUS dokładnie to raporty IMIR (ZUS- informacja dla osoby ubezpieczonej - roczna) i tam jest zestwienie ponoszonych składek społecznych i zdrowotnych. Kwota składek społecznych to 19069,76 zł a zdrowotne 4 491,89 zł . Więc co mam zrobić czy przenieś te składki społeczne i zdrowotne odpowiednio do pit-36 ? czy nie?
przypominam że pit-11 poz.32 dochód zwolniony od podatku 92187,77
i pit-11A zasiłki pieniężne z u.s poz.40 = 6620,88 i poz.41 = 1193
co z tym zrobić?
Wrzuciłam te składki do programu i poz.153 automatycznie skła.społ. zmniejszyło do 6620,80 zł
zdrowotne wyliczyło na zero bo nie ma podatku.
Natomiast jest dwójka dzieci i przy tych ulgach wyliczyło różnicę do wszystkich składek czyli 23 561,65 zł co dało zwrot 3 417,08 zł
hmmmmmmm.......
Tak masz to wyliczyć.......
Nie mogę sprawdzić matematycznie, ale sposób wyliczenia jest dobry...
Re: Dochód zagraniczny plus 11A
no tak by może i było ok.... ale wiem że US będzie wzywał do wyjaśnienia bo nie ma tych składek na PIT-11 od pracodawcy (bynajmniej tak mi w drodze rozmowy telefonicznej powiedział gość z US) nawet sprawdził u siebie ten pit-11 przesłany od pracodawcy że tam nie ma tych składek wiec będzie wnikał... sama już nie wiem co robić.... przecież to dochód zwolniony z opodatkowania ...to może nie będę nadgorliwa ...