Dochody zagraniczne Wielka Brytania i Polska

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
adrianan

Re: Dochody zagraniczne Wielka Brytania i Polska

Post autor: adrianan »

Juz chyba wiem, czy zaliczkę w pozycji L wpsuje się ręcznie? przenosząc kwotę z poz.47? bo mam tam puste pole a jak wpiszę zaliczke PL to wtedy wychodzi kwotą wskazana 37 zł

snykwa

Post autor: snykwa »

W poz. 215 zaznacz "TAK". Kwota faktycznie zapłaconych zaliczek z poz. 93.

adrianan

Dziękuje! już się przerazilam że aż tyle przyjdzie mi zapłacić :)

snykwa

Pozdrawiam.

adrianan

Chciałabym jeszcze zasięgnać iformacji odnośnie diety i KUP

Wyczytałam

"Osoby mieszkające w Polsce, a przebywające czasowo za granicą i uzyskujące tam dochody ze stosunku pracy, mogą pomniejszyć ten dochód o równowartość 30% diety za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku pracy.

Aby ustalić kwotę przysługującego odliczenia, należy ustalić liczbę dni, w których przebywaliśmy za granicą i podlegaliśmy tam stosunkowi pracy. Następnie ustalamy 30% diety – w zależności od kraju, w którym pracowaliśmy. Kwota przysługującego odliczenia stanowi iloczyn dni i 30% diety."

Czy jeżeli moja umowa o pracę to tzw. kontrakt, czyli bardziej umowa zlecenie a nie tak jak u nas umowa o pracę czas okreslony, nieokreślony. To można uznać iż:

"Osoby osiągające przychody z umów zleceń lub o dzieło do przychodów mogą zastosować koszty w wysokości 20% przychodu (jeżeli przedmiotem umowy są prawa autorskie koszty uzyskania przychodu wynoszą 50%)."

wla.gle

Post autor: wla.gle »

--->"Osoby osiągające przychody z umów zleceń lub o dzieło do przychodów mogą zastosować koszty w wysokości 20% przychodu (jeżeli przedmiotem umowy są prawa autorskie koszty uzyskania przychodu wynoszą 50%)."

Dokładnie tak-od przychodu odejmujesz 20% i przeliczasz na złote.

W PIT/ZG wpisujesz w wiersz dla zlecenia " działalność wyk. osobiście" poz. 14.

adrianan

Dziękuje bardzo za pomoc :)

A czy czasem to całe odliczanie diety jest możliwe tylko jeśli to polski pracodawca odsyła do pracy za granicę...? Czy nie ma to znaczenia?

snykwa

Nie ma znaczenia.

<Dieta to zwolniona z opodatkowania część przychodów osób przebywających czasowo za
granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej
oraz spółdzielczego stosunku pracy, która odpowiada wysokości 30% diety określonej
w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie
należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej
jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz.U. z 2013 poz. 167) za każdy dzień
pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy
nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy; do wyliczenia dni pobytu za granicą uwzględnia
się również soboty, niedziele, święta, dni delegacji służbowej oraz dni urlopu wypoczynkowego
odbywanych w trakcie czasowego pobytu za granicą. Diety odlicza się niezależnie od stosowanej
metody unikania podwójnego opodatkowania..

adrianan

Jesteście wielcy na tym forum i super pomocni! Rozliczenie z US jest o niebo łatwiejsze :)

Mam jeszcze jeden kłopot...
nie posiadam odcinków z którch wynikało by moje co tygodniowe wynagrodzenie, kilka zaledwie...
mam natomiast tzw. P-45 w którym zawarta jest informacja ile zarobiłam w czasie ich roku podatkowego, od kiedy i do kiedy pracowałam. Tylko jest to łączna suma przychodu... więc chyba będę miała problem z US jeśli przyjmę ten przychód i przeliczę średni kurs waluty

co tak na prawde powinnam mieć żeby przedstawić moje przychody z UK? tam pracodawca nie wydaje czegoś takiego jak u nas pit11

rety...

wla.gle

Post autor: wla.gle »

W przypadku pracy w Anglii trzeba koniecznie przechowywać tzw. payslipy, na ich podstawie można wszystko spokojnie policzyć dokładnie-jest trochę liczenia, ale możńa.
Zrobiłem kiedyś znajomemu /za jego zgodą/ takie rozliczenie na podstawie P45, w ten sposób, że proporcjonalnie wyliczyłem przychód przypadający na okres do 31 grudnia.
US przyjął bez problemu to rozliczenie.

Prawdopodobnie na koniec roku podatkowego w Anglii dostaniesz jeszcze P60-rozliczenie całorocznych dochodów w UK wtedy złożysz ew. korektę.

Tak zresztą sugerują US-y w przypadku, gdy rok podatkowy w państwie uzyskiwania dochodu zagranicznego, nie pokrywa się z rokiem podatkowym w PL.

Przeliczenie przychodu średnim kursem z całego roku kalendarzowego.

Zablokowany