wla.gle napisał(a) :
> Z drugiej strony to chyba nikt w US nie sprawdza wyciągów bankowych tylko
> sam jaaropgaaf :)
>
> Ahoj !!.
Dzięki za komentarz.
Czyli co te moje obliczenia wyrzucić w kosz i przeliczyć Jaaropgaaf wg kursu średniorocznego i będzie tez prawidłowo?:)
To nic, że przeliczałem te tygodniówki, jak bardziej prawidłowym byłoby przeliczyć kwoty z Jaaropgaaf to wolę tak to zrobić:)
Rozliczenie Polska-Holandia 2015
Re: Rozliczenie Polska-Holandia 2015
Też bym tak zrobił. Podanie tych 2 tygodniówek za 2015 w 2016 nie do końca będzie prawidłowe bo trzeba będzie wykazać podatek za ten okres a w 2016 roku w Holandii będzie inna skala podatku i jak wtedy podać podatek z 2015?
Potraktuj to jaaropgaaf -em, odejmij diety, przelicz na zł najlepiej kursem średniorocznym albo z 31.12.2015 = 4,2615 i odejmij KUP.
Potraktuj to jaaropgaaf -em, odejmij diety, przelicz na zł najlepiej kursem średniorocznym albo z 31.12.2015 = 4,2615 i odejmij KUP.
snykwa napisał(a) :
> Przy rozliczeniu pracy o umowę tylko z Holandii ulga abolicyjna będzie
> zawsze równa poz. 189 z PIT-36.
Czyli w moim przypadku też mogę z tej ulgi abolicyjnej skorzystać ?
U mnie po wpisaniu sposobu obliczenia ulgi "przez program" pokazuje inną kwotę niż z poz.189, czy może mieć na to wpływ że są jeszcze jakieś dochodu polskie?
> Przy rozliczeniu pracy o umowę tylko z Holandii ulga abolicyjna będzie
> zawsze równa poz. 189 z PIT-36.
Czyli w moim przypadku też mogę z tej ulgi abolicyjnej skorzystać ?
U mnie po wpisaniu sposobu obliczenia ulgi "przez program" pokazuje inną kwotę niż z poz.189, czy może mieć na to wpływ że są jeszcze jakieś dochodu polskie?
Tak-jeśli to była umowa o pracę, lub zlecenie-możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej.
Tak, dochody krajowe spowodują, że będzie się ta ulga różnić z kwotą z poz. 189. I zapewne wyjdzie Ci niedopłata.
Tak, dochody krajowe spowodują, że będzie się ta ulga różnić z kwotą z poz. 189. I zapewne wyjdzie Ci niedopłata.
snykwa napisał(a) :
> Tak-jeśli to była umowa o pracę, lub zlecenie-możesz skorzystać z ulgi
> abolicyjnej.
> Tak, dochody krajowe spowodują, że będzie się ta ulga różnić z kwotą z poz.
> 189. I zapewne wyjdzie Ci niedopłata.
Tak umowa zlecenie (niewielka kwota dochodu), na szczęście zmniejszyła się nadpłata (było do zwrotu 129 zł z samej umowy zlecenie, jest do zwrotu 19 zł po połączeniu dochodów).
> Tak-jeśli to była umowa o pracę, lub zlecenie-możesz skorzystać z ulgi
> abolicyjnej.
> Tak, dochody krajowe spowodują, że będzie się ta ulga różnić z kwotą z poz.
> 189. I zapewne wyjdzie Ci niedopłata.
Tak umowa zlecenie (niewielka kwota dochodu), na szczęście zmniejszyła się nadpłata (było do zwrotu 129 zł z samej umowy zlecenie, jest do zwrotu 19 zł po połączeniu dochodów).
Witam,
Pierwszy raz robię zeznanie ( dokładnie korektę) opierając się na PIT-11 i Jarropgave.
Nie mam zielonego pojęcia jak zamienic kwotę (Loon loonbelasting ( z EURo na PLN. Jaki kurs zastosować?
Proszę o pomoc, czas na złożenie mam do jutra.
Pierwszy raz robię zeznanie ( dokładnie korektę) opierając się na PIT-11 i Jarropgave.
Nie mam zielonego pojęcia jak zamienic kwotę (Loon loonbelasting ( z EURo na PLN. Jaki kurs zastosować?
Proszę o pomoc, czas na złożenie mam do jutra.
Jeśli to umowa o pracę to od przychodu możesz odjąć dietę.
Dieta to: ilość dni pozostawania w stosunku pracy * 50e * 30%.
Po odliczeniu diety od przychodu przeliczasz na zł po kursie (no właśnie nie wiem jaki był okres pracy) np. z 31.12.2015 = 4,2615.
Od tego wyniku możesz odjąć koszty = ilość miesięcy * 111,25.
Tak obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG poz. 9 i PIT-36 poz. 43
Podatek wyodrębniasz: LOONHEFFING *8,35/36,50. Wynik przeliczasz po takim samym kursie jak dochód i wpisujesz w PIT/ZG poz. 10 i PIT-36 poz. 187.
Stosujesz również ulgę abolicyjną w PIT/0 poz. 43 (zaznacz "przez program").
Polecam program (wpisujesz tylko dane a resztę wykona za Ciebie):
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
Dieta to: ilość dni pozostawania w stosunku pracy * 50e * 30%.
Po odliczeniu diety od przychodu przeliczasz na zł po kursie (no właśnie nie wiem jaki był okres pracy) np. z 31.12.2015 = 4,2615.
Od tego wyniku możesz odjąć koszty = ilość miesięcy * 111,25.
Tak obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG poz. 9 i PIT-36 poz. 43
Podatek wyodrębniasz: LOONHEFFING *8,35/36,50. Wynik przeliczasz po takim samym kursie jak dochód i wpisujesz w PIT/ZG poz. 10 i PIT-36 poz. 187.
Stosujesz również ulgę abolicyjną w PIT/0 poz. 43 (zaznacz "przez program").
Polecam program (wpisujesz tylko dane a resztę wykona za Ciebie):
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity