Holandia
Re: Holandia
Wpisałaś dobrze.
Ja miałem taki PIT-11 i też było wyjaśnienie ale tam z kolei w wyjaśnieniu było napisane, że można sobie odjąć tyle a tyle diety i tyle a tyle KUP. I dopiero tą kwotę wpisywało się w PIT-36. Też nie była to kwota z PIT-11.
Ja miałem taki PIT-11 i też było wyjaśnienie ale tam z kolei w wyjaśnieniu było napisane, że można sobie odjąć tyle a tyle diety i tyle a tyle KUP. I dopiero tą kwotę wpisywało się w PIT-36. Też nie była to kwota z PIT-11.
Rozumiem, w takim razie ufam ze będzie dobrze. Olśnij mnie proszę jeszcze "snykwa" bo tu jest spraw prosta bo jest informacja przełożenia na złotówki. To kiedy stosujemy wyliczenia w sposób proporcjonalny i progresywny? wówczas gdy mamy wyłącznie dokument zagraniczny do wyliczenia?? coś się pogubiłam...
Przy rozliczeniu z którch krajów stosuje się sposób rozliczenia z progresją a z których proporcją to możesz poczytać na wujku Google. Oczywiście chodzi tu o dochody z zagranicy.
Myślę, że Twoje pytanie dotyczy sposobu wyliczenia ulgi abolicyjnej. Otóż „nasz program” robi to automatycznie po zaznaczeniu w PIT-0 w poz. 43 (43a) wyboru „przez program”.
Natomiast ręcznie tą ulgę wylicza się w następujący sposób:
-wykonuje się jedno rozliczenie metodą proporcjonalną gdzie dochód z zagranicy wpisuje się w PIT/ZG w poz. 9 a podatek poz. 10 . Oczywiście dochody krajowe –jeśli są- w PIT-36
-robi się drugie pomocnicze rozliczenie metodą wyłączenia z progresją i tam dochód zagraniczny wpisuje się w PIT/ZG w poz. 8 a podatku się nie wpisuje. Dochody krajowe jak wyżej.
Po wykonaniu tych dwóch zestawów rozliczeń porównuje się poz. 189 w PIT-36.
Od wyniku poz. 189 metodą pierwszą odejmuje się wynik poz. 189 metodą drugą i to jest ulga abolicyjna, którą wpisuje się w PIT-0 poz. 43.
Nie wiem czy o to Ci chodziło.
Myślę, że Twoje pytanie dotyczy sposobu wyliczenia ulgi abolicyjnej. Otóż „nasz program” robi to automatycznie po zaznaczeniu w PIT-0 w poz. 43 (43a) wyboru „przez program”.
Natomiast ręcznie tą ulgę wylicza się w następujący sposób:
-wykonuje się jedno rozliczenie metodą proporcjonalną gdzie dochód z zagranicy wpisuje się w PIT/ZG w poz. 9 a podatek poz. 10 . Oczywiście dochody krajowe –jeśli są- w PIT-36
-robi się drugie pomocnicze rozliczenie metodą wyłączenia z progresją i tam dochód zagraniczny wpisuje się w PIT/ZG w poz. 8 a podatku się nie wpisuje. Dochody krajowe jak wyżej.
Po wykonaniu tych dwóch zestawów rozliczeń porównuje się poz. 189 w PIT-36.
Od wyniku poz. 189 metodą pierwszą odejmuje się wynik poz. 189 metodą drugą i to jest ulga abolicyjna, którą wpisuje się w PIT-0 poz. 43.
Nie wiem czy o to Ci chodziło.
tak właśnie o to! Jesteś trafny w odpowiedziach należy się medal! dziekuje
Witam.... przepraszam Was że wracam do tematu ale rozważam , szukam ...czy w tym wyliczeniu właściwym było wpisanie do pit36 z pit-11 składek społecznych i zdrowotnych? Zawsze tak należy zrobić. Dziękuję
Jeżeli masz pit-11 od pracodawcy, to tam wszystkie ulgi, odliczenia powinny być uwzględnione /jak w wyjaśnieniu/, składki były płacone do polskiego ZUS i dlatego należy je odliczyć.
Jeśli ktoś pracuje prywatnie w Holandii i będzie się starał o zwrot podatku z NL, to składek nie odliczamy bo przy zwrocie podatku /w podatku są także społeczne/ byłyby dwa razy odliczone.
Ale jak się ktoś uprze to może odliczać ..... ja bym nie odliczał.
Jeśli ktoś pracuje prywatnie w Holandii i będzie się starał o zwrot podatku z NL, to składek nie odliczamy bo przy zwrocie podatku /w podatku są także społeczne/ byłyby dwa razy odliczone.
Ale jak się ktoś uprze to może odliczać ..... ja bym nie odliczał.
Dziękuje, zatem odliczyłam składki społeczne i zdrowotne i nie przeszkadza to w przypadku gdy dana osoba zwróci się o zwrot podatku z Holandii? Dobrze rozumię?
Wg mnie - podatnik był zatrudniony przez polskiego pracodawcę i otrzymał PIT-11.
Podatek był płacony w Polsce jak również składki - więc nie ma czego odzyskiwać.
Jaaropgaf otrzymał pracodawca i na jego podstawie sporządził PIT-11.
Chyba, że się mylę to proszę o sprostowanie ......
Podatek był płacony w Polsce jak również składki - więc nie ma czego odzyskiwać.
Jaaropgaf otrzymał pracodawca i na jego podstawie sporządził PIT-11.
Chyba, że się mylę to proszę o sprostowanie ......
hmmm... tak Polski pracodawca "Contrain" , tylko firma która z nimi współpracuje proponuje rozliczenie w ramach zwrotu podatku z Holandii i wiem że ludzie tam zatrudnieni odzyskiwali zwrot, więc teraz myślę czy dobrze zrobiłam odliczajać składki społeczne i zdrowotne ale skoro te z tak wla.gle uważasz że otrzymano pit-11 to chyba ok? Proszę daj mi jeszcze odpowiedź w tej sprawie bo sie niepokoję....
Wcześniej napisałaś-z wyjaśnienia do PIT-11:
"Podatek dochodowy zapłacony w Holandii 658,37 euro, równowartość tej kwoty w pln 2 746,17 zł i wykazać ją należy w poz. 10 PIT ZG."
Podatek został zapłacony w Holandii i można go odzyskać. Jeśli się go teraz odliczy to przy zwrocie podatku z Holandii należy go doliczyć przy rozliczeniu za rok w którym się go odzyskało. Składki były zapłacone do naszego ZUS i myślę, że nie ma się nimi co przejmować.
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... landie.php
Należy zwrócić uwagę na następujący zwrot:
"Ważne jest jednak to, że nie chodzi tu o cały zwrócony podatek, ale o tą jego część, która uprzednio pomniejszyła polski podatek, kiedy podatnik rozliczał się z zagranicznych dochodów."
"Podatek dochodowy zapłacony w Holandii 658,37 euro, równowartość tej kwoty w pln 2 746,17 zł i wykazać ją należy w poz. 10 PIT ZG."
Podatek został zapłacony w Holandii i można go odzyskać. Jeśli się go teraz odliczy to przy zwrocie podatku z Holandii należy go doliczyć przy rozliczeniu za rok w którym się go odzyskało. Składki były zapłacone do naszego ZUS i myślę, że nie ma się nimi co przejmować.
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... landie.php
Należy zwrócić uwagę na następujący zwrot:
"Ważne jest jednak to, że nie chodzi tu o cały zwrócony podatek, ale o tą jego część, która uprzednio pomniejszyła polski podatek, kiedy podatnik rozliczał się z zagranicznych dochodów."