Czeski pit

snykwa

Re: Czeski pit

Post autor: snykwa »

Dieta jest w euro. Obliczamy diety w euro a potem przeliczamy na zł. To rozliczenie , które zrobiłeś wcześniej było prawidłowe. Ponieważ nie zarabiałeś w euro tylko koronach to dochód przeliczasz na zł i odejmujesz diety przeliczone na zł.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 19:44 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

sadlo114

Post autor: sadlo114 »

Czy do obliczeń diety bierzemy dni przepracowane czy włączamy w obliczenia soboty, niedziele i święta? Z góry dziękuję za odpowiedź!

snykwa

Liczymy wszystkie dni w czasie pobytu w stosunku pracy. Dni wolne również.

sadlo114

Post autor: sadlo114 »

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy mógłby mnie ktoś poprawić, jeśli źle to rozumiem. Pracując część roku w Polsce i resztę w Czechach, w każdym państwie na umowę o pracę, wypełniam PIT 36, wpisuję tam wszystkie dane z PIT 11 od pracodawcy polskiego (jedyne źródło dochodu w PL), natomiast z dochodu z pracy w Czechach rozliczam się zgodnie z metodą wyłączenia z progresją, czyli wypełniam załącznik PIT/ZG, gdzie w polu 8 wpisuję dochód, obliczony jak wyżej przychód (brutto)-dieta (na zł), i nie muszę już wypełniać żadnych pól w PIT 36 (części E, H I, L)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

snykwa

Jeśli rozliczasz programem PITy2015 to jeśli wpiszesz dane, przychód , podatek i składki krajowe (poz. 153 i 190), oraz wypełnisz PIT/ZG 9 poz. 8) to więcej nie będziesz musiał wpisywać. Program sam wypełni.

amacieja17

Post autor: amacieja17 »

Mam pytanie. Czy dojezdzajac z Polski do Czech(90km w jedną strone) do pracy w systemie 12h praca, wolne. Teoretycznie pracowalo sie 17 dni na caly etat. Czy diety mi sie nalezą? a Jezeli tak to mam liczyc wszystkie dni miesiaca jak jest umowa( 3miesiące pracowalem) czy tylko dni ktore pracowalem.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Diety należą się jeśli przebywasz cały czas za granicą w związku z pracą - stosunek pracy.
Natomiast jak dojeżdżasz z Polski do pracy - diety nie należą się.

amacieja17

Tak ale i tak przwbywa sie po wyzej 12h a do domu tylko zeby sie wyspac i zostaje ledwie 4 h snu i 2 na prywatny czas i znow trzeba do pracy. I jak ma sie do diety i jak to rozumiec bo moim zdaniem nalezy sie bo
Diety zagraniczne - zasady naliczenia
Poniżej zostały przedstawione zasady naliczania diet zagranicznych:

za każdą dobę zagranicznej podróży służbowej przysługuje dieta w pełnej wysokości;

za niepełną dobę podróży:

do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety zagranicznej,

ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety zagranicznej,

ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-diety-zagraniczne

Jak to rozumiec?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jak rozumiem T nie jesteś w delegacji zagranicznej....
Ty dojeżdżasz do pracy w Czechach /na każdy dzień pracy/, .....wtedy diety nie należą się.

Poczytaj tutaj - MF "dochody zagraniczne".

http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655

plik w formacie .pdf

amacieja17

ok

Zablokowany