markus napisał(a) :
> Ja mam taki zgryz, na początek zaznaczę że wysyłkę e-deklaracji realizuję
> od 2010 roku, początkowo jako identyfikator był NIP, a od 2012 pesel, za
> każdym razem nie było problemu z wysyłką, aż do dzisiaj.
>
> Nadmienię że nic u mnie się po za wiekiem :) nie zmieniło, dane
> identyfikacyjne jak w latach poprzednich.
>
> Próbowałem wysłać zeznanie (PIT-28) za pomocą tego programu i kicha, myślę
> sobie jest w fazie testów, spróbuję innym i jeszcze innym i za każdym razem
> ten sam rezultat, komunikat następującej treści:
>
> Status 414 ("Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących (np.
> błąd w nazwisku, pierwszym imieniu, dacie urodzenia, NIP, numerze PESEL,
> kwocie przychodu)") informuje że wystąpiły błędy! Dokument
> "PIT-28 - 2015, Nazwisko i Imię [PIT-28(19)(za 2015 e-dek)]" nie
> został przyjęty przez system e-Deklaracje.
>
> Po tysiąckroć wszystkie dane sprawdzone, kwota weryfikacyjna prawidłowa, a
> mimo to przy wysyłce jest zonk.
>
> Albo mają coś z serwerem przyjmującym, albo namieszali w moich danych, albo
> już nie wiem co, pewnie pozostanie mi niezaplanowana wycieczka do US, chyba
> że ktoś ma jakiś pomysł, wytłumaczenie, sposób, obojętnie co, byle by
> zadziałało :).
Drogi Kolego - miałem dwukrotnie ten sam problem i chyba wiem jak go rozwiązać
- nie szukaj błędów w NIP/PESEL adres imię i nazwisko - bo nic się nie zmieniło problem jest z autoryzacją tzn wpisałeś kwotę z zeznania z roku poprzedniego np PIT 28 - w bazie z niewiadomych przyczyn (pomimo UPO z roku poprzedniego) nie mają zarejestrowanych tych kwot i wyświetla problem 414 z autoryzacją:
ROZWIĄZANIE
wpisz kwotę z innych złożonych zeznań z roku poprzedniego (np PIT 37 lub cokolwiek innego) i w moim przypadku PRZESZŁO
jeżeli nie złożyłeś nic innego poza tym co się nieautoryzuję - to pozostaje Ci wersja papierowa i wizyta w US
mam nadzieję że pomogłem
Nie mozna wysłać PIT28
Re: Nie mozna wysłać PIT28
No i u mnie się wyjaśniło (dot. statusu 414 - weryfikacja negatywna), ale nie obyło się bez wizyty w US, okazało się że moje wszystkie dane są ok, PIT i UPO za 2014 rok w systemie są obecne.
Tylko nie wiadomo z jakich przyczyn zamiast faktycznej kwoty przychodu za 2014 rok jest 0, dlatego PIT nie przechodził weryfikacji, będąc w US miałem ze sobą laptop i tam na miejscu jako kwotę weryfikującą wpisałem owe 0 i PIT przeszedł za pierwszym strzałem.
Teraz urzędnicy będą szukać przyczyny zaistniałej sytuacji, dlaczego system zmienił faktyczną kwotę przychodu na 0.
Tylko nie wiadomo z jakich przyczyn zamiast faktycznej kwoty przychodu za 2014 rok jest 0, dlatego PIT nie przechodził weryfikacji, będąc w US miałem ze sobą laptop i tam na miejscu jako kwotę weryfikującą wpisałem owe 0 i PIT przeszedł za pierwszym strzałem.
Teraz urzędnicy będą szukać przyczyny zaistniałej sytuacji, dlaczego system zmienił faktyczną kwotę przychodu na 0.