koszty uzyskania
Re: koszty uzyskania
to ja wymiękam. Czy coś takiego jest wogóle możliwe i zgodne z prawem?
Musi to wyjaśnić ktoś bardziej kompetentny ;)
Może podaj jakie kwoty masz w PIT-11 i czy dostałeś PIT-11A z ZUSU?
Musi to wyjaśnić ktoś bardziej kompetentny ;)
Może podaj jakie kwoty masz w PIT-11 i czy dostałeś PIT-11A z ZUSU?
Mam Pit 11 z zakładu i wszystko jest ujęte w należnościach ze stosunku pracy przychód rubryka 25 koszty 26 kwota 55,24 czyli za 4 miesiące z podwyżką za dojazd z innej miejscowości. innego Pitu nie ma czyli w Picie ujęte że wszystko ze stosunku pracy nawet urlop macierzyński.
Te koszty z PIT-11 to chyba za: styczeń, październik, listopad i grudzień.
Na zwolnieniu była przecież od lutego do września, czyli 8 miesięcy, a nie 4.
Pozdrawiam.
Na zwolnieniu była przecież od lutego do września, czyli 8 miesięcy, a nie 4.
Pozdrawiam.
Jeżeli ktoś jest zatrudniony w zakładzie pracy zatrudniającym ponad 20 osób to wtedy zakład pełni rolę PŁATNIKA i to zarówno zasiłków chorobowych jak i macierzyńskich. Zasiłki te są wykazywane na PIT-11 jako stosunek z pracy.
aha. Dopytam jeszcze Czecha dla uzupełnienia wiedzy.
Czy zakład pracy musi być wtedy takim płatnikiem czy ma po prostu taką możliwość?
Pytam bo pracuję w zakładzie zatrudniającym ok. 60 osób i zwolnienia lekarskie powyżej miesiąca są normalnie płacone przez zus. Stąd moje zdziwienie.
Czy zakład pracy musi być wtedy takim płatnikiem czy ma po prostu taką możliwość?
Pytam bo pracuję w zakładzie zatrudniającym ok. 60 osób i zwolnienia lekarskie powyżej miesiąca są normalnie płacone przez zus. Stąd moje zdziwienie.
to może ja odpowiem
Zakład pracy musi być wtedy płatnikiem zasiłków, a ten obowiązek ustala się na dzień 30 listopada poprzedniego roku i bierze się pod uwagę ilość osób zgłoszonych do ubezpieczenia chorobowego.
Duży zakład pracy wypłaca zasiłki ale są one finansowane przez ZUS. A odbywa się to przez potrącenie wypłaconych zasiłków z przekazywanych składek społecznych i wykazanie ich w DRA.
Zakład pracy musi być wtedy płatnikiem zasiłków, a ten obowiązek ustala się na dzień 30 listopada poprzedniego roku i bierze się pod uwagę ilość osób zgłoszonych do ubezpieczenia chorobowego.
Duży zakład pracy wypłaca zasiłki ale są one finansowane przez ZUS. A odbywa się to przez potrącenie wypłaconych zasiłków z przekazywanych składek społecznych i wykazanie ich w DRA.
No to się przyłączę do tematu
w 2014 były 4 miesiące ciągłego chorobowego od 1.09 do 31.12 na PIT 11 zakład pracy dał pełny rok z KUP powiększonym o dojazd innej miejscowości .
Jak to rozliczyć ?? odjąć te 4 miesiące !?
w 2014 były 4 miesiące ciągłego chorobowego od 1.09 do 31.12 na PIT 11 zakład pracy dał pełny rok z KUP powiększonym o dojazd innej miejscowości .
Jak to rozliczyć ?? odjąć te 4 miesiące !?
Miałem parę takich przypadków - wpisz to co masz na PIT-11 / cały rok /.
no problem jest ciężki - w necie są skrajnie różne odpowiedzi - od 2 tyg wstrzymuję się z rozliczeniem :)