samotny ojciec?
Re: samotny ojciec?
Też mam wątpliwości, bo nie zawsze małżonkowie rozliczają się razem. Co wtedy z dochodem, jak jest podzielony, ale i tak razem pewnie przekraczamy 112 tyś zł., choć ja bez zdrowotnej mam 105 tyś. Jutro będę dzwonił do US
Przy więcej jak jedno dziecko nie ma limitu dochodu. Limit jest tylko dla jednego dziecka. Więc dla Was nie ma limitu. Możecie zarobić ile chcecie.
O, a o tym nie myślałem... Ale musiałbym ja lub żona (była) wpisać dwóch, bo jak wpiszę jedno, to pokazuje mi, żebym wypełnił warunki dodatkowe, czyli dochód. I co mam zaznaczyć 56 tyś zł. - nie, bo cały rok byłem w związku małżeńskim, a jak nic nie zaznaczę, to ulga przepada. Chyba, że wpiszę dwóch, ale tylko u jednego zaznaczę "cały rok".
Jest to możliwe???
Jest to możliwe???
Jeśli zrobi się tak jak napisałeś to program przyjmuje. Wpisujesz dwoje dzieci (dwa pesele) a zaznaczasz kwadracik tylko przy "Twoim" (żona musi zrobić podobnie tylko zaznacza swoje-zresztą żona może ma mniejszy dochód i zrobi po swojemu). Wybierasz program obliczy sam. Pamiętaj jeszcze to co jest napisane w nagłówku PIT-0.
"Jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń, załącznik PIT-0 wypełnia i dołącza do swego zeznania każdy z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków"
Trzeba w PIT-0 wpisać dane żony.
"Jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń, załącznik PIT-0 wypełnia i dołącza do swego zeznania każdy z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków"
Trzeba w PIT-0 wpisać dane żony.
Ok, jakoś to poskładam. Dzięki
Dzień dobry!
Tak się zakręciłem tym -samotny ojciec - , że przeniosłem tok myślenia na 2014rok.
Dzięki za sprostowanie i wyjaśnienie wątku do końca.
Tak się zakręciłem tym -samotny ojciec - , że przeniosłem tok myślenia na 2014rok.
Dzięki za sprostowanie i wyjaśnienie wątku do końca.
Wia.gle - piękna godzinka na dzień dobry.
Ja również na początku o tym nie pomyślałem. Dopiero za ten rok będzie mógł rozliczyć się jako samotny ojciec jeśli oczywiście dochód nie przekroczy 112 tys. zł.
Trochę przy symulowałem i efekty są takie:
E-deklaracje żądają zaznaczenia chociaż jednego kwadracika przy drugim dziecku. Przy małżonku nie da się zaznaczyć.
Przy "naszym" programie można zaznaczyć tylko przy pierwszym dziecku a przy drugim nie ale nie wiem co będzie przy wysyłce.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby poinformowanie (dogadanie się) z byłą żoną , że np. Ty zaznaczysz kwadraciki od połowy roku (lipiec-grudzień) do końca przy obojgu dzieciach a Ona zaznaczy od początku roku do połowy(styczeń-czerwiec) też przy dwojgu lub odwrotnie (przecież razem wychowywaliście). Wtedy byłaby pewność, że to się wyśle.
Jeśli nie będzie można się dogadać proponuję tak to właśnie wysłać.
Trzeba oczywiście pamiętać o wpisaniu w PIT-0 danych obojga rodziców.
Ja również na początku o tym nie pomyślałem. Dopiero za ten rok będzie mógł rozliczyć się jako samotny ojciec jeśli oczywiście dochód nie przekroczy 112 tys. zł.
Trochę przy symulowałem i efekty są takie:
E-deklaracje żądają zaznaczenia chociaż jednego kwadracika przy drugim dziecku. Przy małżonku nie da się zaznaczyć.
Przy "naszym" programie można zaznaczyć tylko przy pierwszym dziecku a przy drugim nie ale nie wiem co będzie przy wysyłce.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby poinformowanie (dogadanie się) z byłą żoną , że np. Ty zaznaczysz kwadraciki od połowy roku (lipiec-grudzień) do końca przy obojgu dzieciach a Ona zaznaczy od początku roku do połowy(styczeń-czerwiec) też przy dwojgu lub odwrotnie (przecież razem wychowywaliście). Wtedy byłaby pewność, że to się wyśle.
Jeśli nie będzie można się dogadać proponuję tak to właśnie wysłać.
Trzeba oczywiście pamiętać o wpisaniu w PIT-0 danych obojga rodziców.
Re: samotny ojciec? odpowiedź US
Dzwoniłem do US. Wynikła jeszcze jeden problem, bo jeżeli małżonkowie rozliczają się oddzielnie, to muszą każde musi wstawić na PIT 0 , w poz. E7 (str. 3) - kwotę odliczaną przez współmałżonka. Była mi nie poda kiedy i za jakie miesiące odliczyła, jest więc problem. Mam dzwonić jeszcze raz w poniedziałek, rozpracują problem, bo pieniądze dzieciakom się należą i na to również US kładzie nacisk.
Myślę, że wystarczy podanie danych współmałżonka.
Spróbujcie wstawić jakąkolwiek kwotę w miejsce drugiego małżonka jeśli rozliczenie jest indywidualne. E-deklaracje mają zablokowane pola a "nasz " program zaraz "krzyczy", że niepotrzebnie wstawiono. Natomiast da się to zrobić przy obliczaniu samodzielnym. Można wstawić kwotę w poz. 8.
Sprawdzałem jeszcze raz w e-deklaracjach. Nie ma możliwości wpisać kwoty ani zaznaczyć jakiejkolwiek kratki przy współmałżonku. Można jedynie wpisać jego dane.
Tu jest mowa tylko o danych:
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... nie-13380/
Spróbujcie wstawić jakąkolwiek kwotę w miejsce drugiego małżonka jeśli rozliczenie jest indywidualne. E-deklaracje mają zablokowane pola a "nasz " program zaraz "krzyczy", że niepotrzebnie wstawiono. Natomiast da się to zrobić przy obliczaniu samodzielnym. Można wstawić kwotę w poz. 8.
Sprawdzałem jeszcze raz w e-deklaracjach. Nie ma możliwości wpisać kwoty ani zaznaczyć jakiejkolwiek kratki przy współmałżonku. Można jedynie wpisać jego dane.
Tu jest mowa tylko o danych:
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... nie-13380/