Pit 28
-
Re: Pit 28
Mieszkanie otrzymane w spadku na jednego z małżonków, umowa najmu podpisana z nim więc nie trzeba składać oświadczenia kto opłaca podatek chociaż jest wspólność małżeńska (spadek jest tylko na jednego współmałżonka, więc wyłączony ze współwłasności ), czy dobrze kombinuję ????
Dobrze kombinujesz, ale tylko częściowo.
O ile bowiem odziedziczone mieszkanie jest istotnie przedmiotem osobistej, odrębnej własności małżonka-spadkobiercy, a więc nie wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków, o tyle dochody z tego odrębnego majątku wchodzą już w skład majątku wspólnego.
Wynika to wprost z art. 31. § 2 pkt 2 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że „Do majątku wspólnego należą w szczególności: ... dochody z majątku wspólnego, JAK RÓWNIEŻ Z MAJĄTKU OSOBISTEGO KAŻDEGO Z MAŁŻONKÓW” (podkr. moje).
WNIOSEK: jeżeli podatek od najmu będzie w tym wypadku miał płacić tylko jeden z małżonków, to stosowne oświadczenie trzeba jednak w us złożyć.
O ile bowiem odziedziczone mieszkanie jest istotnie przedmiotem osobistej, odrębnej własności małżonka-spadkobiercy, a więc nie wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków, o tyle dochody z tego odrębnego majątku wchodzą już w skład majątku wspólnego.
Wynika to wprost z art. 31. § 2 pkt 2 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że „Do majątku wspólnego należą w szczególności: ... dochody z majątku wspólnego, JAK RÓWNIEŻ Z MAJĄTKU OSOBISTEGO KAŻDEGO Z MAŁŻONKÓW” (podkr. moje).
WNIOSEK: jeżeli podatek od najmu będzie w tym wypadku miał płacić tylko jeden z małżonków, to stosowne oświadczenie trzeba jednak w us złożyć.
-
Byłem pewny, że nie trzeba za listopad i grudzień 2014 nie złożyłem, ale teraz może złożę, chociaż w Kip mi powiedzieli, że nie muszę
-
Kip ma rację czy Zbyszek co Wy na to
>Kip ma rację czy Zbyszek co Wy na to
w mojej ocenie kip ma rację
najem okazjonalny/prywatny to przychód określony w art. 10 ust. 1 pkt 6, zaś Art. 8 ust. 3 stanowi
"Zasady, o których mowa w ust. 1 i 2, mają również zastosowanie do
małżonków, między którymi istnieje wspólność majątkowa, osiągających ze źródła
określonego w art. 10 ust. 1 pkt 6 [b]przychody ze wspólnej własności[/b], [b]wspólnego[/b]
posiadania lub [b]wspólnego[/b] użytkowania rzeczy, chyba że złożą pisemne oświadczenie
o opodatkowaniu całości dochodu osiągniętego z tego źródła przez jednego z nich."
Jeżeli więc nie jest to [b]wspólna własność[/b] nie ma wymogu wspólnego opodatkowania, więc i oświadczenie jest bezprzedmiotowe.
w mojej ocenie kip ma rację
najem okazjonalny/prywatny to przychód określony w art. 10 ust. 1 pkt 6, zaś Art. 8 ust. 3 stanowi
"Zasady, o których mowa w ust. 1 i 2, mają również zastosowanie do
małżonków, między którymi istnieje wspólność majątkowa, osiągających ze źródła
określonego w art. 10 ust. 1 pkt 6 [b]przychody ze wspólnej własności[/b], [b]wspólnego[/b]
posiadania lub [b]wspólnego[/b] użytkowania rzeczy, chyba że złożą pisemne oświadczenie
o opodatkowaniu całości dochodu osiągniętego z tego źródła przez jednego z nich."
Jeżeli więc nie jest to [b]wspólna własność[/b] nie ma wymogu wspólnego opodatkowania, więc i oświadczenie jest bezprzedmiotowe.
Zbyszek napisał(a) :
> Miałem ten sam dylemat – zaliczki wpłacam kwartalnie i zaliczkę za IV
> kwartał wpłaciłem też już w grudniu.
> Kierując się opiniami Czecha i wla.gle w polach 114, 117 i 120 wpisałem
> więc właściwe dla tych kwartałów kwoty, w polu 124 też kwotę właściwą dla
> kwartału IV, a w polu 109 – mimo że jest ono przeznaczone z definicji do
> wpisania kwot za m-ce od stycznia do listopada lub I, II i III kwartał –
> wpisałem całą kwotę, a więc i tę wpłaconą w grudniu za IV kwartał. W ten
> sposób podatek wyszedł na zero i taką deklarację wysłałem. Została ona
> przyjęta i potwierdzona UPO.
> Oby tylko nie zakwestionował tego miejscowy us - zobaczymy.
Niestety II Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty zakwestionował taki sposób wypełniania PIT-a i dostałem wezwanie do korekty. Ten sposób obliczeń jako prawidłowy podaje w informacji dla podatników I US z Tarnowa. Niestety Łódź tego nie uznaje (dzwoniłem do nich). Także jak ktoś z Łodzi, to niech nie sumuje grudnia z resztą roku w poz. 109.
> Miałem ten sam dylemat – zaliczki wpłacam kwartalnie i zaliczkę za IV
> kwartał wpłaciłem też już w grudniu.
> Kierując się opiniami Czecha i wla.gle w polach 114, 117 i 120 wpisałem
> więc właściwe dla tych kwartałów kwoty, w polu 124 też kwotę właściwą dla
> kwartału IV, a w polu 109 – mimo że jest ono przeznaczone z definicji do
> wpisania kwot za m-ce od stycznia do listopada lub I, II i III kwartał –
> wpisałem całą kwotę, a więc i tę wpłaconą w grudniu za IV kwartał. W ten
> sposób podatek wyszedł na zero i taką deklarację wysłałem. Została ona
> przyjęta i potwierdzona UPO.
> Oby tylko nie zakwestionował tego miejscowy us - zobaczymy.
Niestety II Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty zakwestionował taki sposób wypełniania PIT-a i dostałem wezwanie do korekty. Ten sposób obliczeń jako prawidłowy podaje w informacji dla podatników I US z Tarnowa. Niestety Łódź tego nie uznaje (dzwoniłem do nich). Także jak ktoś z Łodzi, to niech nie sumuje grudnia z resztą roku w poz. 109.
-
Biorą tyle kasy więc muszą wymyślać, co to zmieni w ostatecznym rozrachunku, jeszcze jeden papierek więcej, ręce opadają !!!!!!!!!!!!!!!!!!!