pit 28 a ulga na dzieci

wla.gle

Re: pit 28 a ulga na dzieci

Post autor: wla.gle »

Jest potwierdzenie tego o czym pisałem wczoraj - powstał program świadczeń rodzinnych tzw. "złotówka za złotówkę" i przekroczenie limitu do świadczeń nie będzie skutkować utratą, a tylko ograniczeniem wysokości tego świadczenia o kwotę przekroczenia.
Niestety wejdzie w życie dopiero w 2016r. i jak pisałem wyżej nadal trzeba będzie analizować "opłacalność" ulgi prorodzinnej /dla niektórych przypadków dochodów/..
Całość na :
http://praca.interia.pl/news-mpips-po-p ... iness_news

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Kliknąłem dwa razy /przymuliła strona/ :-((.

Atena

Post autor: Atena »

Witam serdecznie,

Ale zrobiło się tu gorąco :-))
Ale czy moglibyście mi napisać w skrócie bo już się pogubiłam w tym wątku.

Napiszę jeszcze raz. Ja mam tylko dochód z najmu prywatnego zryczałtowanego. Innego dochodu nie posiadam. Jestem na wychowawczym a mąż na bezrobotnym. Nie pobieram świadczeń na dzieci.

Przeczytałam to co napisała "przemoc84"
"wysokość dochodu nie ma już znaczenia przy uldze nie trzeba mieć znacznego bo Państwo zwróci całą przysługującą ulgę, której podatnik nie zdołał odliczyć ze względu na niskie wynagrodzenie - nowy druk (PIT/UZ)."

Też czytałam zapowiedzi rządu, że tak miało być. Ale jak jest? Czy ja mogę otrzymać taki bonus od państwa? Dzięki za info.

pozdrawiam Aneta

snykwa

Post autor: snykwa »

Przy rozliczeniu ryczałtem z najmu prywatnego nie można skorzystać z ulgi prorodzinnej, jeżeli nie uzyskuje się innych dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych (według skali podatkowej).
Myślę, że to wszystko wyjaśnia. Oprócz tego dochodu z najmu musisz mieć inne dochody opodatkowane na zasadach ogólnych i dopiero od nich możesz odliczyć ulgi (nie od samego ryczałtu).
Natomiast co do drugiej części pytania to nie odzyskasz więcej niż podatek (ulga do tej pory)+ składki na ub. społeczne i składki na ub. zdrowotne.

Atena

Post autor: Atena »

Dziękuję bardzo!!

Zablokowany