e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Re: e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Dziękuję (!) za tak dokładny opis. Dobrze że działa! Część rzeczy mam w planie. Odpowiem szczegółowo później. W najbliższych dniach MUSZĘ zając się Ekspertem PIT.
Ograniczenie z podpisanie nie wiem skąd się bierze. Może to ograniczenie w sterowniku samej karty.
Jak miałby wyglądać taki wydruk wydłąnych dokumentów? Czy może Pan narysować wzór wydruku?
"2. Po wysłaniu 'paczki' deklaracji w oknie wysyłki mamy status 301 po czym program ponownie odczytuje status i generalnie otrzymujemy status 302 (wysyłka z podpisem kwalif.) ale zdarza się że bramka MF się 'zatnie' i otrzymujemy status '0' z komunikatem o błędzie i na liście dokumentów taki dokument jest w kolorze białym jakby nie był wysłany, pomimo że otrzymał id wysyłki i status 301 (został przyjęty przez system e-deklaracje."
Ten status "0" jest po stronie pitów czy Biura Rachunkowego?
Ten status "0" jest po stronie pitów czy Biura Rachunkowego?
M.K. napisał(a) :
> Ten status "0" jest po stronie pitów czy Biura Rachunkowego?
Po stronie Biura Rachunkowego. Dodam, że po otwarciu formularza w Biurze i otwarciu okna wysyłki pola czas wysłania i identyfikator są wypełnione danymi właściwymi tj. czasem wysyłki i otrzymanym id wysyłki, natomiast w polu status jest cyfra 0 i w opisie statusu "oczekuje na wysłanie".
Po wciśnięciu przycisku Ponownie sprawdź status otrzymujemy komunikat z ikoną czerwonej tabletki z krzyżykiem :) "Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje" co jest nieprawdą bo wystarczy skopiować identyfikator i sprawdzić status w UPO *.pdf i otrzymujemy status 200 A w raporcie szczegółowym mamy: Zainicjowano odczytywanie statusu dokumentu ea5102fe50a92f513e10790a1cb6326a z systemu e-Deklaracje danych zeznania: PIT-11 - xxxxxxxxxxxxx za 2013, xxxxxxxxxx, xx-xx-xxxx
Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje.
Odczytany status danych:
Data i czas wysłania danych: 2014-01-31 22:34:57
Identyfikator danych: ea5102fe50a92f513e10790a1cb6326a
Numer statusu: 0
Opis statusu: Oczekuje na wysłanie.
> Ten status "0" jest po stronie pitów czy Biura Rachunkowego?
Po stronie Biura Rachunkowego. Dodam, że po otwarciu formularza w Biurze i otwarciu okna wysyłki pola czas wysłania i identyfikator są wypełnione danymi właściwymi tj. czasem wysyłki i otrzymanym id wysyłki, natomiast w polu status jest cyfra 0 i w opisie statusu "oczekuje na wysłanie".
Po wciśnięciu przycisku Ponownie sprawdź status otrzymujemy komunikat z ikoną czerwonej tabletki z krzyżykiem :) "Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje" co jest nieprawdą bo wystarczy skopiować identyfikator i sprawdzić status w UPO *.pdf i otrzymujemy status 200 A w raporcie szczegółowym mamy: Zainicjowano odczytywanie statusu dokumentu ea5102fe50a92f513e10790a1cb6326a z systemu e-Deklaracje danych zeznania: PIT-11 - xxxxxxxxxxxxx za 2013, xxxxxxxxxx, xx-xx-xxxx
Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje.
Odczytany status danych:
Data i czas wysłania danych: 2014-01-31 22:34:57
Identyfikator danych: ea5102fe50a92f513e10790a1cb6326a
Numer statusu: 0
Opis statusu: Oczekuje na wysłanie.
M.K. napisał(a) :
> Jak miałby wyglądać taki wydruk wydłąnych dokumentów? Czy może Pan
> narysować wzór wydruku?
Narysowałbym, ale nie wiem jak zamieścić grafikę w poscie na forum. W najprostszym wydaniu mogłoby to być w formie tabeli dokładnie takiej jak w oknie e-poczty w obszarze lista dokumentów uwzględniając w wydruku ustawione filtry i sortowanie, albo coś takiego:
Podatnik: Firma ALFA
deklaracja za okres inny podm.wyst.na deklaracji data wysyłki status przetworzenia
VAT-7 01-2014 --------------------------- 5-02-14 12:00 200 dok.przyjęty
PIT-4R 2013 --------------------------- 31-1-14 11:00 302 dok.wstępnie przetw.
PIT-11 2013 Kowalski Jan 77010112115 02-02-14 10:00 200 dok.przyjęty
PIT-11 2013 Nowak Igor 78121211815 03-02-14 12:30 401 dok.odrzucony
Podatnik: Firma Beta
deklaracja za okres inny podm.wyst.na deklaracji data wysyłki status przetworzenia
PIT-11 2013 Kowalski Adam 77010112115 02-02-14 10:00 200 dok.przyjęty
PIT-11 2013 Nowak Piotr 78121211815 03-02-14 12:30 401 dok.odrzucony
Podatnik: Kowalski Krzysztof
PIT-36 2013 Kowalska Maria 85122511328 5-02-14 12:00 200 dok.przyjęty
PIT-38 2013 -------------------------------- 5-02-14 12:00 200 dok przyjęty
> Jak miałby wyglądać taki wydruk wydłąnych dokumentów? Czy może Pan
> narysować wzór wydruku?
Narysowałbym, ale nie wiem jak zamieścić grafikę w poscie na forum. W najprostszym wydaniu mogłoby to być w formie tabeli dokładnie takiej jak w oknie e-poczty w obszarze lista dokumentów uwzględniając w wydruku ustawione filtry i sortowanie, albo coś takiego:
Podatnik: Firma ALFA
PIT-11 2013 Kowalski Jan 77010112115 02-02-14 10:00 200 dok.przyjęty
PIT-11 2013 Nowak Igor 78121211815 03-02-14 12:30 401 dok.odrzucony
Podatnik: Firma Beta
PIT-11 2013 Kowalski Adam 77010112115 02-02-14 10:00 200 dok.przyjęty
PIT-11 2013 Nowak Piotr 78121211815 03-02-14 12:30 401 dok.odrzucony
Podatnik: Kowalski Krzysztof
PIT-36 2013 Kowalska Maria 85122511328 5-02-14 12:00 200 dok.przyjęty
PIT-38 2013 -------------------------------- 5-02-14 12:00 200 dok przyjęty
trochę inaczej wyszło niż zamierzałem :) powycinało mi spacje między kolumnami tabeli i wszystko się posklejało :(
Po wysłaniu ponad 800szt deklaracji muszę powiedzieć, że program spisuje się bardzo dobrze, nawet po usunięciu problemu daty wysyłki po 6.02.2014 zniknął problem z podpisem na raz ponad 32 dokumentów ostatnia większa paczka to 50szt wysłanych za jednym podpisem.
Mam ciągle problem z tym wysłanym dokumentem o statusie 0, o którym pisałem wcześniej. Pomimo, że jest wysłany i potwierdzony to na liście jest w dalszym ciągu do wysyłki i nie da się go usunąć poleceniem plik>usuń tak jak jeszcze nie wysłane dokumenty, bo na liście w oknie głównym pole data wysłania jest wypełnione. Przy wysyłce wielu dokumentów często zapominam 'odhaczyć' ten dokument i program uparcie go wysyła ponownie i w oknie raportu podczas wysyłki otrzymuję komunikat 'wysłałeś duplikat dokumentu potwierdzenie dotyczy oryginału' ale już po zamknięciu okna raportu wysyłki na liście dokumentów nic się nie zmienia i dalej dokument ma status do wysłania.
I jeszcze parę uwag na koniec:
1.Odnośnie wydruku raportu wysłanych dokumentów, to może dałoby się tak 'na szybko' zrobić eksport bazy w formie listy (z takimi samymi danymi jak na ekranie) do pliku tekstowego w formacie np csv by można było wczytać go do excela.
2.Jako, że do przygotowania 'paczki' dokumentów do wysłania trzeba każdy otworzyć i przeklikać menu>plik>wyślij(w programie Biuro Rachunkowe IPS), to dużym ułatwieniem byłoby dodanie ikony wysyłki na formularzu dokumentu np. na pasku obok ikony drukarki,
3.Przy seryjnej wysyłce łatwo jakiś dokument pominąć więc aby łatwo było upewnić się, że dokument jest wysłany to w polu 2 dokumentu po wysyłce program powinien automatycznie wstawiać id potwierdzenia wysyłki tak jak w programie PITY2013
Mam ciągle problem z tym wysłanym dokumentem o statusie 0, o którym pisałem wcześniej. Pomimo, że jest wysłany i potwierdzony to na liście jest w dalszym ciągu do wysyłki i nie da się go usunąć poleceniem plik>usuń tak jak jeszcze nie wysłane dokumenty, bo na liście w oknie głównym pole data wysłania jest wypełnione. Przy wysyłce wielu dokumentów często zapominam 'odhaczyć' ten dokument i program uparcie go wysyła ponownie i w oknie raportu podczas wysyłki otrzymuję komunikat 'wysłałeś duplikat dokumentu potwierdzenie dotyczy oryginału' ale już po zamknięciu okna raportu wysyłki na liście dokumentów nic się nie zmienia i dalej dokument ma status do wysłania.
I jeszcze parę uwag na koniec:
1.Odnośnie wydruku raportu wysłanych dokumentów, to może dałoby się tak 'na szybko' zrobić eksport bazy w formie listy (z takimi samymi danymi jak na ekranie) do pliku tekstowego w formacie np csv by można było wczytać go do excela.
2.Jako, że do przygotowania 'paczki' dokumentów do wysłania trzeba każdy otworzyć i przeklikać menu>plik>wyślij(w programie Biuro Rachunkowe IPS), to dużym ułatwieniem byłoby dodanie ikony wysyłki na formularzu dokumentu np. na pasku obok ikony drukarki,
3.Przy seryjnej wysyłce łatwo jakiś dokument pominąć więc aby łatwo było upewnić się, że dokument jest wysłany to w polu 2 dokumentu po wysyłce program powinien automatycznie wstawiać id potwierdzenia wysyłki tak jak w programie PITY2013
Przy próbie wysyłki w jednej paczce 75dokumentów program się 'zapętlił'. Otóż podpisanie i wysyłka przebiegły prawidłowo, w oknie wysyłki przy każdym dokumencie pojawiał się kolejno status 301, po wysłaniu wszystkich dok. program zaczyna odczytywać ponownie od początku status wysłanych dokumentów i kolejno pojawia się status 302 i tak w kółko. Do tej pory wystarczyło wcisnąć przycisk przerwij a następnie zamknij, okno wysyłki zamykało się a statusy dokumentów zostały wpisane na listę w programie. Tym razem po wciśnięciu przerwij i zamknij kursor na kilkanaście sek. zamieniał się w klepsydrę po czym nic się dalej nie działo i w żaden sposób nie dało się zamknąć okna wysyłki. Program się nie zawiesił, gdyż nadal działał przycisk wznów, którego wciśnięcie powodowało chyba ponowny odczyt statusu dok. okno wysyłki można było zmniejszać, powiększać itp. Wyglądało na to jakby program się zapętlił (a nie zawiesił) być może za dużo na raz wysłałem dokumentów. Pozostawiłem program w działaniu na ok 3godziny po czym próbowałem zamknąć okno wysyłki ale nadal nic to nie dało więc musiałem skorzystać z managrera programów i zamknąć na siłę. Po ponownym otwarciu e-poczty okazało się, że dokumenty mają nadal status do wysyłki, ale w odróżnieniu od tego nieszczęsnego dokumentu o którym pisałem wcześniej, pole data wysyłki było puste. Z 'duszą na ramieniu' ponownie uruchomiłem wysyłkę (oczywiście w mniejszych 'paczkach') i program zaczął wysyłać. Po otrzymaniu statusu 301 zaczęło się ponowne pobieranie statusów wysyłki i tu od razu pojawiał się status 200, oczywiście z informacją o duplikacie dokumentów. Ku mojemu zadowoleniu po zakończeniu odczytu statusu dok. okno wysyłki samo się zamknęło i na liście dokumenty 'zaświeciły' na zielono.
Myślę, że trzeba 'zmobilizować' program by w trakcie wysyłki na bieżąco rejestrował w bazie id potwierdzenia zaraz po wysyłce każdego dok. (w oknie wysyłki kolejno sie one pojawiają) by w razie jakiejś awarii nie utracić danych prawidłowo wysłanych dokumentów
Myślę, że trzeba 'zmobilizować' program by w trakcie wysyłki na bieżąco rejestrował w bazie id potwierdzenia zaraz po wysyłce każdego dok. (w oknie wysyłki kolejno sie one pojawiają) by w razie jakiejś awarii nie utracić danych prawidłowo wysłanych dokumentów
Zbyt duża ilość wysłanych dokumentów to chyba nie powód zapętlenia e-poczty, dziś przy wysyłce 9-ciu dokumentów ten sam problem. W oknie wysyłki statusy 302 przycisk przerwij i zamknij nie działa (są aktywne i reagują na przyciśnięcie ale nic się nie dzieje). Spróbuję poczekać aż może pojawi się status 200 to samo się zamknie.
Jest jeszcze jeden błąd e-poczty: Po wysłaniu dokumentów otrzymałem status 302 przy następnym odczycie był jakiś problem z bramką MF i otrzymałem status 102 dla kilku dokumentów. Na liście dokumentów widnieją jako wysłane w zakładce raport jest id wysyłki i status 102. Przy próbie sprawdzenia statusu wysyłki program zamiast odczytać status wysyłki ponownie próbuje wysłac dokumenty (pojawia się okno podpisu dok.) przy próbie odczytu statusu z programu Biuro rachunkowe otrzymuje komunikat, aby ponownie sprawdzić status później. Natomiast skopiowanie id potwierdzenia do formularza UPO.pdf daje status 200 bez problemu.
Jest jeszcze jeden błąd e-poczty: Po wysłaniu dokumentów otrzymałem status 302 przy następnym odczycie był jakiś problem z bramką MF i otrzymałem status 102 dla kilku dokumentów. Na liście dokumentów widnieją jako wysłane w zakładce raport jest id wysyłki i status 102. Przy próbie sprawdzenia statusu wysyłki program zamiast odczytać status wysyłki ponownie próbuje wysłac dokumenty (pojawia się okno podpisu dok.) przy próbie odczytu statusu z programu Biuro rachunkowe otrzymuje komunikat, aby ponownie sprawdzić status później. Natomiast skopiowanie id potwierdzenia do formularza UPO.pdf daje status 200 bez problemu.