Problem z działaniem pod WINE

M.K.

Re: Problem z działaniem pod WINE

Post autor: M.K. »

I tak nie działa jak unicode. Niektóre biblioteki, których na razie zmienić nie mogłem, są napisane w Ansi :(
Dzięki nim program nie daje się uruchomić także na niepolskich Windows-ach jeśli nie mają odowiednich ustawień.
Jednak przesiadka w druga stronę jest już niemożliwa. Może przez rok znajdę rozwiązanie na 100% unicode.

rmy

Post autor: rmy »

Uruchomiłem wersję 1.5.3.14 w Debianie 7.4 (wheezy, 64bit) i wine 1.4.1-4.
Był problem z eksportem do PDF, ale pomogło dodanie t2embed.dll do folderu programu. Jeszcze nie wysyłałem do e-deklaracji.

Działa również w CrossOver 12.15.1 (komercyjna wersja wine). Tutaj eksport do PDF nie sprawiał kłopotów.

tytus

Post autor: tytus »

Ja mam trochę inny problem.
Podobnie jak u przedpiśców, intalacja przebiegła bezproblemowo. Mam wine-1.6.5. Wersja PITY2013: 1.5.3.16
Przy próbie uruchomienia pojawia się okienko początkowe, ale też dialogbox z napisem:

Exception Exception in module PITy2013NG.exe at 0032E0F1
Plik: "" ma nieznany format.

Potem jeszcze jakieś błędy z AccessViolation.

Może ktoś wie - o który plik mu chodzi?
Sprawdziłem też na Windows 7 pod KVM - identyczna reakcja. Może to błąd wersji?

No i oczywiście - 2012 działa bezproblemowo....

Adam

[Edycja]
Jesli chodzi o ten bląd - to pod wine wynikał ze zrąbanej konfiguracji - pomieszanych 64 bit i 32 bitowych wersji.
Niestety na czystej instancji dużo lepiej nie jest.
Jesliby ktoś, komu ruszyło, byłby uprzejmy wrzucić listę bibiliotek, które ma zainstalowane pod wine - to byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2014, o 01:04 przez tytus, łącznie zmieniany 1 raz.

mjacek

Post autor: mjacek »

Mi zaczął sie uruchamiać (PITy2013:IPS 1.5.2.0/PITy2013NG.exe:1.5.3.16) pod Wine 1.7.13 emulującym XP, 32-bitowe, na Ubuntu 13.10_64.....

po zastosowaniu drobnej sztuczki:

export LANG=pl_PL.UTF-8
playonlinux
(no i pod w/w playonlinux uruchomiłem PITY).

Pity zainstalowałem bez LANG (tj miałem LANG=en_US.UTF-8), po czym w nierównej walce doinstalowałem msvc80, vcrun2010, dotnet20 (chyba 20_sp2, sam już nie pamiętam),i na koniec przestawiłem gdiplus na bibliotekę natywną. Nie wiem, czy to mogło miec znaczenie, w każdym razie pomogło dopiero uruchomienie z LANG=pl_PL.UTF-8

Na trop tego LANG naprowadziło mnie, że PITY wywalały się niedługo po komunikacie
fixme:thread:GetThreadUILanguage : stub, returning default language.
fixme:thread:GetThreadPreferredUILanguages 56, 0x175d8f4, (nil) 0x175d91c
fixme:thread:GetThreadPreferredUILanguages 56, 0x175d8f4, (nil) 0x175d91c

Jak mi się uda, to przetestuję na czysto.

Pozdrawiam

M.K.

Post autor: M.K. »

Tak, to zapewne sprawa domyślnego języka. W Windows w wersjach niepolskich też trzeba ustawić język polski dla aplikacji nieobsługujących unicode. Co prawda program od tego roku jest "unicode" ale nie w całości.

tytus

Post autor: tytus »

Kolego mjacek.
Podzieliłbyś się listą zainstalowanych bibliotek pod wine. Siedzę już kolejne godziny usiłując znaleść po omacku działającą i instalującą się konfigurację.

Byłbym wdzięczny. Mój US też.

Pitol

Post autor: Pitol »

Mint 13
Instalacja przez WINE bez problemu,
Działanie bez żadnych problemów.
polecam.

mech

Post autor: mech »

Dzięki za pomoc. Potwierdzam, że ustawienie LANG pomaga. Odpalam na ubuntu PITy za pomocą:
LANG=pl_PL.UTF-8 wine .wine/drive_c/Program\ Files\ \(x86\)/PITy/PITy2013NG/PITy2013NG.exe

bez ustawienie LANG program wysypuje się z komunikatem "Unhandled exception 0x0eedfade at address..."

Pitol

Post autor: Pitol »

Program działa, a nawet drukuje pity w drukarce. (pod Linux Mint13 , PITY 2013 IPS1.5.2.0, Pity2013NG.exe 1.5.4.2 z 31-03-2014 )
Natomiast próba "wydruku do pliku PDF" lub próba "eksportu do PDF" powoduje (po zapytaniu pod jaką nazwą zapisać) wyświetlenie okna :

"Program PITy2013NG.exe napotkał poważny problem i musi zakończyć działanie. Przepraszamy za tą niedogodność.
Powodem problem w programie lub braki w wine.

Szczegóły błędu
Wczytywanie proszę czekać ..."

Niestety nie można się doczekać - zawieszka programu.

Od wielu lat zapisywałem pity do pdf bez problemu, a tu masz babo placek. Poprzednia wersja programu (2012) uruchomiona dla próby obecnie daje ten sam komunikat i zawieszkę.

yurok

Post autor: yurok »

To może być rozwiązanie (http://nazar.serveblog.net/2015/08/wine ... solved-it/). To pomogło mi. Myślę, że musisz się zarejestrować biblioteki ręcznie.

Zablokowany