Nie działa wysyłka na e-deklaracje

taxkiller

Re: Nie działa wysyłka na e-deklaracje

Post autor: taxkiller »

Udało się - prawdopodobnie.
Program połączył się z bramką ale dziwny jest błąd 414 weryfikacji, skoro jest to korekta wysyłana z tymi samymi danymi i parametrami co pierwotny PIT. W tej chwili mam tylko jeden taki "kliniczny" przypadek.

Dodam jeszcze że przy pierwszej próbie wysyłki wyskoczyło polskie tłumaczenie błędu "index out of bounds".
Później już nie.

Mogę jeszcze zasugerować dwa miejsca gdzie mogły się pojawić błędy:
kodowanie polskich znaków (akurat w imieniu jest "eł") oraz odwieczny dylemat - kropka czy przecinek dziesiętny przy kwocie weryfikującej. Więcej pomysłów nie mam.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, o 10:33 przez taxkiller, łącznie zmieniany 1 raz.

M.K.

Post autor: M.K. »

Przyszło mi na myśl teraz że struktura podpisu za 2011 mogła być inna. Musze to sprawdzić. Pewnie będzie jeszcze jedna aktualizacja.

M.K.

taxkiller

Skoro program "wymógł" na serwerze e-deklaracji weryfikację podpisem niekwalifikowanym, to wydaje mi się, że komunikacja z bramką działa, tylko akurat w tych danych, które mam na warsztacie coś jest nie tak.

W wolnej chwili spróbuję przepisać od nowa deklarację na czysto, bo dotychczas wysyłałem jako modyfikację już wysłanych.

M.K.

Proszę spróbować wysłać jeszcze raz z tej nowszej wersji. Podłączyłem moduł jak w PITY 2012.

taxkiller

Poprzedni post był już po wysyłce nowszą wersją.

Ares

Post autor: Ares »

taxkiller napisał(a) :
> Poprzedni post był już po wysyłce nowszą wersją.
Ja dzisiaj wysłałem nową wersją: 1.3.3.5 datowaną na 16-12-2013 i wszystko poszło ok, UPO poprawne, jedynie nie można wydrukować UPO wydrukiem własnym z programu tak jak w 2012 (opcja ta w tej chwili się pojawia wcześniej nie było)
I na koniec prośba do autora: Bardzo proszę o aktualizację wysyłki e-deklaracji za 2010 i 2009 rok, gdyż mamy dużo korekt związanych z tym, że Urzędy Skarbowe otrzymały informacje o dochodach uzyskanych za granicą przez podatników za te lata a podatnicy nie uwzględnili ich w zeznaniu, więc trzeba złożyć korekty. Wezwań z US jest coraz więcej co świadczy o coraz lepszej komunikacji między urzędami w UE choć odbywa się to z kilkuletnim poślizgiem co będzie wymagało korekt.

M.K.

Czy używa Pan podpis elektroniczny?
Jeśli tak to wystarczy podmienić pliki DLL.

Ares

Post autor: Ares »

M.K. napisał(a) :
> Czy używa Pan podpis elektroniczny?
> Jeśli tak to wystarczy podmienić pliki DLL.
Tak, używam podpisu elektronicznego, ale tylko w dokumentach osób/firm, które prowadzą działalność gospodarczą i prowadzimy ich księgowość, więc proszę o info jakie biblioteki dll podmienić aby z podpisem działało. Jednak większość (99%) korekt to osoby fizyczne, które to nie przyniosą, to zgubią, to zapomną czegoś dać do rozliczenia rocznego i przychodzą dopiero jak ich US ściga i trzeba korygować. A dla takich klientów nie mamy UPL mimo, że regularnie (corocznie) ich rozliczamy. Dlatego bardziej przydałaby się możliwość składania korekt za tamte lata (2009-2010) bez podpisu.

taxkiller

Dołączam się do prośby z przyczyn jak powyżej.

Zablokowany