wydatki na budowę domu
Re: wydatki na budowę domu
Klinkier jak najbardziej można odliczyć ale tylko w przypadku kiedy jest użyty do budowy lub rozbudowy domu lub lokalu mieszkalnego , jeżeli jest wykorzystany do wybudowania ogrodzenia to niestety nie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Do Aga_K.
Dzień dobry!.
Potwierdzam to co napisał Ciekawy - odliczyć można tylko wydatki integralnie związane z budynkiem.
Wykaz szczegółowych robót jest też w załączniku.
Co do wykazów PKWiU, to nie wszystkie sklepy wprowadziły już nową numerację.
W takiej sytuacji trzeba sprawdzać tą z 2004 jak i tą z 2008r., która obowiązuje od 01-01-2011r.,
w zależności od tego jaki nr PKWiU jest na fakturze..
Na wykazach tych są te same materiały ale inaczej pogrupowane.
Życzę miłego odliczenia i dużego zwrotu.
Jeszcze jedna uwaga - jeżeli płaciłaś z konta przelewem, to od razu dołącz do wniosku wszystkie przelewy, jest to dowód zapłaty faktury. Miałem taki przypadek i musiałem je dostarczyć do US.
AHOJ!.
Dzień dobry!.
Potwierdzam to co napisał Ciekawy - odliczyć można tylko wydatki integralnie związane z budynkiem.
Wykaz szczegółowych robót jest też w załączniku.
Co do wykazów PKWiU, to nie wszystkie sklepy wprowadziły już nową numerację.
W takiej sytuacji trzeba sprawdzać tą z 2004 jak i tą z 2008r., która obowiązuje od 01-01-2011r.,
w zależności od tego jaki nr PKWiU jest na fakturze..
Na wykazach tych są te same materiały ale inaczej pogrupowane.
Życzę miłego odliczenia i dużego zwrotu.
Jeszcze jedna uwaga - jeżeli płaciłaś z konta przelewem, to od razu dołącz do wniosku wszystkie przelewy, jest to dowód zapłaty faktury. Miałem taki przypadek i musiałem je dostarczyć do US.
AHOJ!.
Ciekawy napisał(a) :
> Sam piszesz z
> "Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc
> chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego
> odliczenia.
> Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA
> MŁODYCH."
> Czyli nic pewnego nie ma co sie denerwowac
Ciekawy o ile dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź to nie za bardzo zrozumiałeś wcześniejsze wypowiedzi.
Rok 2013 jest ostatnim rokiem aby zacząć pięcioletni cykl ubiegania się o zwrot VATu. Osoba, która w przyszłym roku będzie chciała po raz pierwszy o takowy zwrot się ubiegać otrzyma odpowiedź, że już nie ma takiego programu pomocy.
Nic pewnego w tym wszystkim to tylko to czy program Zwrotu VATu zostanie zastąpiony jakimś innym programem.
> Sam piszesz z
> "Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc
> chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego
> odliczenia.
> Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA
> MŁODYCH."
> Czyli nic pewnego nie ma co sie denerwowac
Ciekawy o ile dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź to nie za bardzo zrozumiałeś wcześniejsze wypowiedzi.
Rok 2013 jest ostatnim rokiem aby zacząć pięcioletni cykl ubiegania się o zwrot VATu. Osoba, która w przyszłym roku będzie chciała po raz pierwszy o takowy zwrot się ubiegać otrzyma odpowiedź, że już nie ma takiego programu pomocy.
Nic pewnego w tym wszystkim to tylko to czy program Zwrotu VATu zostanie zastąpiony jakimś innym programem.
>Rok 2013 jest ostatnim rokiem aby zacząć pięcioletni cykl ubiegania się o zwrot VATu. Osoba, która w przyszłym roku będzie chciała po raz pierwszy o takowy zwrot się ubiegać otrzyma odpowiedź, że już nie ma takiego programu pomocy.
prosze mi wskazac ten przepis bo to sa dopiero przymiarki
prosze mi wskazac ten przepis bo to sa dopiero przymiarki
Ciekawy napisał(a) :
> >Rok 2013 jest ostatnim rokiem aby zacząć pięcioletni cykl ubiegania się o zwrot
> VATu. Osoba, która w przyszłym roku będzie chciała po raz pierwszy o takowy zwrot się
> ubiegać otrzyma odpowiedź, że już nie ma takiego programu pomocy.
> prosze mi wskazac ten przepis bo to sa dopiero przymiarki
Proszę bardzo http://www.podatki.biz/artykuly/mf-zwro ... _19607.htm
I nie zależy mi, czy ta informacja ostatecznie Ciebie przekona. A wszyscy inni którzy znają pazerność "naszej kochanej władzy" na nasze pieniądze mam nadzieję, że wyciągną właściwe wnioski.
> >Rok 2013 jest ostatnim rokiem aby zacząć pięcioletni cykl ubiegania się o zwrot
> VATu. Osoba, która w przyszłym roku będzie chciała po raz pierwszy o takowy zwrot się
> ubiegać otrzyma odpowiedź, że już nie ma takiego programu pomocy.
> prosze mi wskazac ten przepis bo to sa dopiero przymiarki
Proszę bardzo http://www.podatki.biz/artykuly/mf-zwro ... _19607.htm
I nie zależy mi, czy ta informacja ostatecznie Ciebie przekona. A wszyscy inni którzy znają pazerność "naszej kochanej władzy" na nasze pieniądze mam nadzieję, że wyciągną właściwe wnioski.
Chciałam prosić o pomoc ?
W marcu 2012r złożyłam koledze pierwsze VZM-1 (budowa domu kwota zwrot 799zł - dostał po 2m-cach) - rozumiem że teraz tzn. luty 2013r moge złożyć kolejny wniosek bo on dalej buduję .
Z powyższych postów wynika że okres odliczeń dla niego skończy się w 2017r - tak ?
(oczywiście pamiętam o limicie)
Chciałabym prosić o namiary gdzie dokładnie mogę poczytać o tym, i wykaz materiałów budowlanych objętych ?
Pozdrawiam
W marcu 2012r złożyłam koledze pierwsze VZM-1 (budowa domu kwota zwrot 799zł - dostał po 2m-cach) - rozumiem że teraz tzn. luty 2013r moge złożyć kolejny wniosek bo on dalej buduję .
Z powyższych postów wynika że okres odliczeń dla niego skończy się w 2017r - tak ?
(oczywiście pamiętam o limicie)
Chciałabym prosić o namiary gdzie dokładnie mogę poczytać o tym, i wykaz materiałów budowlanych objętych ?
Pozdrawiam
wniosek można złożyc raz do roku
olka napisał(a) :
> Chciałabym prosić o namiary gdzie dokładnie mogę poczytać o tym, i wykaz
> materiałów budowlanych objętych ?
>
> Pozdrawiam
Ustawa+link do wykazu materiałów : http://www.mf.gov.pl/web/wp/wynik/-/ass ... Dabstracts
> Chciałabym prosić o namiary gdzie dokładnie mogę poczytać o tym, i wykaz
> materiałów budowlanych objętych ?
>
> Pozdrawiam
Ustawa+link do wykazu materiałów : http://www.mf.gov.pl/web/wp/wynik/-/ass ... Dabstracts
A tu jest b.dobra stronka:
http://www.podatekvat.pl/artykul,1637,1 ... ctwie.html
Wprawdzie z 2011r, ale aktualna.
AHOJ!.
http://www.podatekvat.pl/artykul,1637,1 ... ctwie.html
Wprawdzie z 2011r, ale aktualna.
AHOJ!.
Dziekuję za pomoc ; Na WAS zawsze można liczyć !
(z Bartka usług korzystam pare lat - tych na forum - bez zbereźnych myśli i nigdy się nie pomylił - zawsze fachowe podpowiedzi )
Jesze raz DZIĘKI
Pozdrawiam
(z Bartka usług korzystam pare lat - tych na forum - bez zbereźnych myśli i nigdy się nie pomylił - zawsze fachowe podpowiedzi )
Jesze raz DZIĘKI
Pozdrawiam