Rozliczenie PL + NL o dziecko z orzeczeniem

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2024 rok
wla.gle

Re: Rozliczenie PL + NL o dziecko z orzeczeniem

Post autor: wla.gle »

Zanim @snykwa odpowie....

wspomniałem już o tym w poście powyżej, ale rozszerzę wypowiedź....

KAS stoi na stanowisku, że ulga abolicyjna dotyczy PODATNIKA, a nie MAŁŻONKÓW przy wspólnym rozliczeniu.
W związku tym powinno się obliczyć przysługującą ulgę dla każdego oddzielnie.

WG mnie...
Mąż ma dochód poniżej kwoty wolnej - więc podatek nie występuje.
Ulga w takim przypadku będzie oczywiście 0,00.

Technicznie można zrobić to tak, że najpierw wykonujemy rozliczenie męża,
- program liczy należną ulgę dla niego, a później liczymy rozliczenie wspólne i wpisujemy
wyliczoną ulgę do rozliczenia wspólnego.

Pozdrawiam...

@Snykwa - co Ty na to........

snykwa

Post autor: snykwa »

Pozdrowienia @Wla.Gle.
Zgadzam się, czytałem o tym stanowisku KAS i to już kilku lat temu. Nawet jest to logiczne.
Jak traktują to US-y nie wiem.
Nie mam czasu aby przysiąść i sprawdzić rozliczenie a i bardzo jest nieczytelnie rozpisane. .

snykwa

Przyłożyłem się i przy przyjęciu, że ulga abolicyjna jest liczona tylko od dochodów podatnika czyli=0 to zwrot taki jak wczęśniej napisał @Wla.Gle = 3843. Przy odliczeniu ulgi na dziecko, samochód po stronie małżonki i wpłaty darowizny=1750.

P.S. Po poście w którym podałaś poprawione liczby "POPRAWIONE LICZBY 05.02.2025"
Zwrot=4333 (Przy odliczeniu ulgi na dziecko, samochód po stronie małżonki i wpłaty darowizny=1750).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2025, o 12:10 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

snykwa

A mianowicie:
POPRAWIONE LICZBY 05.02.2025

Mąż:
JAROGRAF 1
LOON 4999 EUR, LOONHEFING 671 EUR

JAROGRAF
LOON 920 EUR, LOONHEFING 144 EUR

Dieta: 105 (dni pracy) x 50EUR*30% = 1575 EUR (kurs średni z 2 półrocza policzyłam: 4,2955) = 6765,41 PLN
Dochód: 5919 EUR - 1575 EUR = 18659,65 PLN
Podatek: 815*9,32/36,97 = 205,46 EUR = 882,55 PLN
Ubezp. Społeczne 609,54 EUR = 2618,28 PLN
Ulga abolicyjna - 862,25
KUP300x5 - 1500PLN

Pit mój:
Przychód: 166223,27
KUP: 3000
Dochód 163223,27
Zaliczka pobrana: 13436
składki na ubezp. społeczne: 21252,08
składki na ubezp. zdrowotne: 12038,37

ulgi:
-1750 (darowizna na fundacje szkolną)
- 2280 ulga rehabilitacyjna (auto)
- ulga na dziecko
-ulga abolicyjna = 0

Kiciara

Post autor: Kiciara »

Czyli program zle liczy ulgę abolicyjna?

snykwa

To pytanie należałoby zadać chyba P. Marcinowi.
Myślę, że programy nie są wstanie wszystkiego przewidzieć. Jest zresztą możliwość wyboru między rozliczeniem przez program i samodzielnie.

Ustalenie kwoty ulgi abolicyjnej do odliczenia we wspólnym zeznaniu małżonków - interpretacja indywidualna organu podatkowego
Przegląd Podatku Dochodowego nr 3 (459) z dnia 1.02.2018
Podatnik osiągający dochody za granicą może skorzystać ze wspólnego rozliczenia z małżonkiem. Przy czym ulgę abolicyjną musi obliczyć jako różnicę między podatkiem obliczonym przy zastosowaniu dwóch metod unikania podwójnego opodatkowania (tj. odliczenia proporcjonalnego oraz wyłączenia z progresją) w odniesieniu do własnego, a nie od łącznych dochodów małżonków.
Tak wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 2 listopada 2017 r., nr 1061-IPTPB2.4511.286.2016.7.KR.

Podatnik, który w 2014 r. osiągał dochody w Polsce i Korei Płd., złożył zeznanie podatkowe wspólnie z małżonką.
Skorzystał przy tym z ulgi abolicyjnej. Wysokość przysługującej ulgi obliczył jako różnicę między podatkiem od łącznych dochodów małżonków obliczonym metodą odliczenia proporcjonalnego a podatkiem od łącznych dochodów z zastosowaniem metody wyłączenia z progresją.
Po analizie przepisów regulujących tę ulgę uznał jednak, że zastosowanie przepisów o wspólnym rozliczeniu małżonków przy obliczeniu kwoty ulgi było nieprawidłowe. W celu potwierdzenia tego stanowiska wystąpił z wnioskiem o wydanie w jego indywidualnej sprawie interpretacji przepisów podatkowych.
Minister Finansów uznał, że w przypadku wspólnego rozliczenia dochodów przez małżonków, ulgę abolicyjną należy odliczyć jako różnicę pomiędzy podatkiem od łącznych dochodów małżonków obliczonym metodą odliczenia proporcjonalnego a podatkiem od łącznych dochodów obliczonym metodą wyłączenia z progresją.
WSA w Gliwicach wyrokiem z 17 maja 2017 r., sygn. akt I SA/Gl 1290/16 rozpoznał skargę podatnika i orzekł o uchyleniu wydanej interpretacji indywidualnej jako nieprawidłowej. Zdaniem Sądu rację ma podatnik, że przy obliczaniu wysokości ulgi abolicyjnej nie należy stosować przepisów o wspólnym rozliczeniu małżonków.

Organ podatkowy rozpoznając ponownie wniosek podatnika, wydał interpretację, w której uwzględnił stanowisko sądu administracyjnego.

Stwierdził, że przy zachowaniu warunków określonych w art. 6 ust. 2 (i następnych) updof, podatnik miał prawo rozliczyć swoje dochody uzyskane w Polsce i Korei Płd., w zeznaniu złożonym wspólnie z małżonką. W tym przypadku podatek jest określany na imię obojga małżonków w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy łącznych dochodów małżonków. Od tak wyliczonego podatku każdy z małżonków może dokonywać odliczeń w ramach przysługujących mu ulg podatkowych.

W analizowanej sprawie podatnik podlegający nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce, będąc obowiązany do rozliczenia dochodów uzyskanych w Korei Płd., do których ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia, nabył prawo do ulgi abolicyjnej, o której mowa w art. 27g updof. Jak wynika z tego przepisu, ulga abolicyjna polega na odliczeniu od podatku, obliczonego według skali podatkowej (tj. zgodnie z art. 27 updof), pomniejszonego o zapłacone i podlegające odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne, kwoty stanowiącej różnicę między:
• podatkiem obliczonym przy zastosowaniu metody odliczenia proporcjonalnego, zgodnie z art. 27 ust. 9 i 9aupdof,a a

• podatkiem obliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją, zgodnie z art. 27 ust. 8 updof.

Wskazane przepisy regulujące opodatkowanie dochodów zagranicznych według obu wymienionych metod odnoszą się do podatnika, który uzyskał dochody za granicą. Również przepisy o uldze abolicyjnej stanowią, że przysługuje ona podatnikowi. Prowadzi to do wniosku, że nawet jeśli podatnik korzysta z możliwości opodatkowania swoich dochodów łącznie z dochodami małżonka, przy ustalaniu kwoty odliczenia przysługującego mu z tytułu ulgi abolicyjnej musi uwzględnić podatek obliczony przy zastosowaniu obu metod unikania podwójnego opodatkowania wyłącznie od swoich dochodów krajowych i zagranicznych, a nie od łącznych dochodów swoich i małżonka. Do obliczenia ulgi abolicyjnej nie mają bowiem zastosowania przepisy o wspólnym opodatkowaniu małżonków.

Kiciara

snykwa pisze:
> Przyłożyłem się i przy przyjęciu, że ulga abolicyjna jest liczona tylko od
> dochodów podatnika czyli=0 to zwrot taki jak wcześniej napisał @Wla.Gle =
> 3843. Przy odliczeniu ulgi na dziecko, samochód po stronie małżonki i
> wpłaty darowizny=1750.
>
> P.S. Po poście w którym podałaś poprawione liczby "POPRAWIONE LICZBY
> 05.02.2025"
> Zwrot=4333 (Przy odliczeniu ulgi na dziecko, samochód po stronie małżonki i
> wpłaty darowizny=1750).

Dla laika - możesz mi napisać co jest dokładnie nie tak i w którym miejscu mam poprawić? Mam zupełnie inne wykształcenie a chciałabym zrozumieć co się wydarzyło od zeszłego roku, gdzie w taki sam sposób liczyliśmy te ulgę.

snykwa

Dla laika - możesz mi napisać co jest dokładnie nie tak i w którym miejscu mam poprawić?
Ulga abolicyjna liczona tylko przy kwotach małżonka=0

Chciałabym zrozumieć co się wydarzyło od zeszłego roku, gdzie w taki sam sposób liczyliśmy te ulgę.
Nic się nie zmieniło. Po prostu liczymy ulgę tak jak ją liczą programy do rozliczeń a nie jak wynika z interpretacji US.
US- prawdopodobnie tego nie sprawdzają, albo przyjmują w wersji takiej jak rozlicza program.

Zrobiłem jeszcze raz rozliczenie Asystentem tą metodą ulgi przy obojgu małżonków (tej niewłaściwej) i ulga wyszła mi 62 z groszami.

Może @Wla.Gle dołoży swoje 3 grosze.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Witam @snykwa
Dołożę nawet 5 groszy....
Nie podaję ostatecznego wyniku - podam jeśli Kiciara sprawdzi swoje wyliczenia i wpisy....

Np. poz. 290= ma być /odprowadzony podatek za granicą/ = 326,29,
a nie kwota jakaś zmyślona.
Droga Kiciaro - trochę dokładności.
Poza tym nie jesteś laikiem - jesteś z nami już parę ładnych lat. (-_-).

Odnośnie ulgi abolicyjnej - biorąc na chłopski rozum....

Dochód męża jest poniżej kwoty wolnej < 30 000,00 więc jakim cudem należy się ulga abolicyjna.

Odnośnie ulgi abolicyjnej....
Po ograniczeniu ulgi abolicyjnej do 1360,00 USy baczne przyglądają się tej uldze.

Propozycja tak jak pisałem wyżej - rozlicz męża indywidualnie / ulga=0,00/ i taką ulgę wpisz
przy rozliczeniu wspólnym z małżonkiem zaznaczając w PIT/O poz. 53a button "samodzielnie"
a w poz. 53e - 0,00

Pozdrawiam i pomyślnych wiatrów...

Ahoj !!!

Kiciara

Czyli zakładając ze zastosuję ulgę którą mi pogram wyliczył 862,25

53a. przez program
53b. 2618,28
53c. 862,25
53d. zaznaczyłam: osiągał tylko dochody

To jest to kwota różnicy 5195 - 4333.