Jaki PIT

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2024 rok
it2000

Jaki PIT

Post autor: it2000 »

Jesteśmy oboje emerytami otrzymującymi z ZUSu PIT roczny.
Dodatkowo żona otrzymuje od komornika comiesięczne wpłaty za zaległe (a zasądzone i ściągane systematycznie) opłaty z tytułu najmu mieszkania w minionych latach.
Było tego w ub roku ponad 3600 zł.
Ponieważ w latach, kiedy mielismy umowe z najemcą zapisywałem nieopłacone należnosci jako stratę, rozumiem, że teraz jest to przychód do opodatkowania.
Już w zeszłym roku miałem problem, gdzie te przychody wpisać ( zlikwidowano stosowna komórke w PIT ..
Pytanie jak w tytule. PIT 36 czy 37?
Pozdrawiam wszystkich z Nowym Rokiem.

markus

Re: Jaki PIT

Post autor: markus »

U mnie sytuacja była taka, wynajmuję lokale użytkowe i jeden z najemców zrezygnował z najmu z zaległością 3 czynszów, faktury za te 3 miesiące były wystawione i podatek 8.5 % odprowadzony.
Po sprawie sądowej komornik ściągał od dłużnika i przelewał mi zaległości, do wysokości tych 3 wystawionych faktur z opłaconym już podatkiem nie miałem obowiązku rozliczenia, ale nadwyżka, czyli odsetki od zaległości wykazałem w PIT-36.

Halina991

Post autor: Halina991 »

it2000 pisze:
> Jesteśmy oboje emerytami otrzymującymi z ZUSu PIT roczny.
> Dodatkowo żona otrzymuje od komornika comiesięczne wpłaty za zaległe (a
> zasądzone i ściągane systematycznie) opłaty z tytułu najmu mieszkania w
> minionych latach.
> Było tego w ub roku ponad 3600 zł.
> Ponieważ w latach, kiedy mielismy umowe z najemcą zapisywałem nieopłacone
> należnosci jako stratę, rozumiem, że teraz jest to przychód do
> opodatkowania.
> Już w zeszłym roku miałem problem, gdzie te przychody wpisać ( zlikwidowano
> stosowna komórke w PIT ..
> Pytanie jak w tytule. PIT 36 czy 37?
> Pozdrawiam wszystkich z Nowym Rokiem.
Twoje przychody z najmu, które są regulowane przez komornika, powinieneś uwzględnić w PIT-36. Tam właśnie wpisujesz przychody z najmu oraz wszelkie pozostałe dochody emerytalne.

markus

Post autor: markus »

Halina991 pisze:

> Twoje przychody z najmu, które są regulowane przez komornika, powinieneś uwzględnić w
> PIT-36. Tam właśnie wpisujesz przychody z najmu oraz wszelkie pozostałe dochody
> emerytalne.

No nie wiem, główna kwota, czyli czynsz to opodatkowanie 8,5%, PIT-36 to opodatkowanie na zasadach ogólnych, jedynie kwota odsetek podlega wyższemu opodatkowaniu i ją się uwzględnia w PIT-36.

Miałem taką sytuację i tak też zrobiłem, pisałem o tym wyżej, chyba że się mylę i coś namieszałem :).

ODPOWIEDZ