Witam
Czy mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na piec gazowy do ogrzewania domu i ciepłej wody- faktura na montaż pieca i instalacji gazowej ( wydatki poniosłem w roku 20024 w kwocie 23800zł ), czy mogę ewentualnie doliczyć opłatę przyłączeniową w kwocie 2800zł.
Czy nie będzie problemem, że za 2020 rok skorzystałem z a ulgi termomodernizacyjnej w kwocie 11200 na montaż fotowoltaiki.
Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję za pomoc
Ulga termomodernizacyjna
Re: Ulga termomodernizacyjna
Witam.
pytanie do KIS i taka odpowiedź:
...może Pan realizować kilka przedsięwzięć termomodernizacyjnych, przy czym każde z tych przedsięwzięć odrębnie musi zostać zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiony został pierwszy wydatek na dane przedsięwzięcie.
Zatem, w sytuacji, gdy w 2019 r. dokonano ulepszenia budynku (mieszkalnego jednorodzinnego będącego Pana własnością) polegającego na wymianie okien, a następnie w 2023 roku planuje Pani termomodernizację tego budynku w innym zakresie, nie traci Pan prawa do ulgi, ponieważ są to dwa różne przedsięwzięcia termomodernizacyjne.
Jednak pamiętać należy, że limit odliczeń tj. 53 000 zł – odnosi się do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których jest Pani właścicielem lub współwłaścicielem.
więc wg tego:
- możesz skorzystać z ulgi oraz doliczyć opłatę przyłączeniową w kwocie 2800zł.
nie przekraczasz limitu 53000,00.
pytanie do KIS i taka odpowiedź:
...może Pan realizować kilka przedsięwzięć termomodernizacyjnych, przy czym każde z tych przedsięwzięć odrębnie musi zostać zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiony został pierwszy wydatek na dane przedsięwzięcie.
Zatem, w sytuacji, gdy w 2019 r. dokonano ulepszenia budynku (mieszkalnego jednorodzinnego będącego Pana własnością) polegającego na wymianie okien, a następnie w 2023 roku planuje Pani termomodernizację tego budynku w innym zakresie, nie traci Pan prawa do ulgi, ponieważ są to dwa różne przedsięwzięcia termomodernizacyjne.
Jednak pamiętać należy, że limit odliczeń tj. 53 000 zł – odnosi się do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których jest Pani właścicielem lub współwłaścicielem.
więc wg tego:
- możesz skorzystać z ulgi oraz doliczyć opłatę przyłączeniową w kwocie 2800zł.
nie przekraczasz limitu 53000,00.