Panie Marcinie taka prośba o uwzględnienie w kolejnych wersjach, z tego co piszą użytkownicy jest taka funkcja w Asystencie (ja jej nie mam) bo mam płatną wersję o wprowadzenie takiej samej funkcji do IPS Pity. Chodzi o to żeby była możliwość wyliczenia składek ZUS możliwych do odliczenia w przypadku przychodów zwolnionych, bo te pewnie jeszcze z nami zostaną na jakiś czas. Na PIT-36 tego nie zauważyłem.
"W Asystencie jest.
Robiąc to "ręcznie:
Sumujesz przychody zwolnione z opodatkowanymi.
Dzielisz przychody zwolnione (85528) przez sumę wyliczoną wcześniej i otrzymujesz procent.
Tym procentem mnożysz sumę składek (95+96+97) i otrzymujesz liczbę zwolnienia.
Od sumy wszystkich składek (95+96+97) odejmujesz liczbę zwolnienia i masz składki do wpisania w poz. 122."
Składki ZUS przychody zwolnione/opodatkowane proporcja
-
Re: Składki ZUS przychody zwolnione/opodatkowane proporcja
Myślę, że jest tak samo. Jak znajdę to dam znać.
Przyznam, że ci, którzy wymyślają zmiany w podatkach to robią wszystko aby jak najbardziej skomplikować.
A wystarczyłoby:
Sumujesz przychody opodatkowane ze zwolnionymi.
Dzielisz przychody opodatkowane przez sumę wyliczoną wcześniej(opodatkowane + zwolnione) i otrzymujesz procent.
Tym procentem mnożysz sumę składek (95+96+97) i otrzymujesz kwotę do wpisania w poz. 122.
I już wychodzi to samo a jest prościej.
A wystarczyłoby:
Sumujesz przychody opodatkowane ze zwolnionymi.
Dzielisz przychody opodatkowane przez sumę wyliczoną wcześniej(opodatkowane + zwolnione) i otrzymujesz procent.
Tym procentem mnożysz sumę składek (95+96+97) i otrzymujesz kwotę do wpisania w poz. 122.
I już wychodzi to samo a jest prościej.
Nie mam kiedy temu się przyglądnąć. Jeśli nikt wcześniej nie pomoże to po świętach odpowiemy.
P. Marcinie to była tylko moja sugestia, że mogło by to w broszurach do PIT (37, 37) być prościej napisane, bo końcowy wynik jest taki sam.
W Asystencie wylicza proporcje moim zdaniem prawidłowo bo czasami sprawdzam ręcznie.
Jak jest w PIT IPS nie wiem bo nie sprawdzałem.
A tak przy okazji spokojnych Świąt.
W Asystencie wylicza proporcje moim zdaniem prawidłowo bo czasami sprawdzam ręcznie.
Jak jest w PIT IPS nie wiem bo nie sprawdzałem.
A tak przy okazji spokojnych Świąt.
W programie po wybraniu PIT-11 i/lub PIT-40A/11A (tj. formularzy od płatnika) w drzewie otwartych formularzy po lewej stronie jest dostępny "Podział kwot odliczeń z PIT-ów od płatnika dla podatnika" (mała niebiesko ikonka notatnika z ołówkiem) - jest to pomoc w poprawnym obliczeniu m.in. składek na ubezpieczenia społeczne możliwych do odliczenia.
Broszury (zamieszczone w programach komputerowych) m.in. do PIT-37 i PIT-36 muszą być zgodne z broszurami ze strony Ministerstwa.
Broszury (zamieszczone w programach komputerowych) m.in. do PIT-37 i PIT-36 muszą być zgodne z broszurami ze strony Ministerstwa.