Mąż za granicą pracuje od sierpnia 2009

katarzyna_lub_klk

Mąż za granicą pracuje od sierpnia 2009

Post autor: katarzyna_lub_klk »

Moi drodzy potrzebuje pomocy!
Problem polega na tym że nie wiem ktory Pit 36 czy 37
Mąż jest za granica w niemczech od sierpnia 2009 roku i wczesniej mial dochody w Polsce, czy możemy rozliczyc sie razem???

katarzyna_lub_klk

Re: Mąż za granicą pracuje od sierpnia 2009

dlaczego nikt nie może pomóc??

Bartek

Post autor: Bartek »

PIT-36 + załącznik PIT/ZG do wykazania dochodów z zagranicy.

katarzyna_lub_klk

Dziękuję, pierwszy raz będę się w ten sposób rozliczała.
Jeszcze jedno czy mam rozliczać się z małżonkiem?

katarzyna_lub_klk

Bartku, jeśli mogę się do Ciebie tak zwracać, czy jest konieczność rozliczania się z dochodów z zagranicy jeśli rozliczam pit niemiecki/??

katarzyna_lub_klk

Najgorsze jest to że tak późno dostałam Pit z zagranicy i dopiero teraz mogę załatwić tą sprawę.

Bartek

Post autor: Bartek »

katarzyna_lub_klk napisał(a) :
> Bartku, jeśli mogę się do Ciebie tak zwracać, czy jest konieczność
> rozliczania się z dochodów z zagranicy jeśli rozliczam pit niemiecki/??

Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych:

1. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).

2. Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

- posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub

- przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

3. Osoby fizyczne, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy).

Skoro mąż przebywał do sierpnia w Polsce to znaczy,że za granicą przebywał cirka 150 dni, więc w kraju przebywał jakieś ~215 i dodatkowo ma w Polsce centrum interesów osobistych (Ciebie :) )

Jeżeli byliście cały 2009 rok małżeństwem i ani TY ani mąż nie prowadziliście działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym to możecie się razem rozliczyć przy czym tak czy siak trzeba wykazać i dochody w PL jak i w Niemczech bez względu na to czy razem czy osobno.

Jak uruchomisz program i wybierzesz Plik - Nowe zeznanie to w otwartym okienku będziesz miała " O rozliczaniu dochodów uzyskanych za granicą - zapoznaj się z tym :)

katarzyna_lub_klk

Dziękuję! Rozliczę ten pit i pójdę do urzędu, chciałam aby zrobiła to jakieś biuro rachunkowe ale stwierdzają że jest za późno.

katarzyna_lub_klk

Dobrze że są takie strony jak ta i tacy ludzie jak TY Bartek! Pozdrawiam!

Zablokowany