Jak często można kożystać z ulgi termomodernizacyjnej?

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
KrzyCho.corp

Jak często można kożystać z ulgi termomodernizacyjnej?

Post autor: KrzyCho.corp »

Witam.
Dużo pisze się o uldze termomodernizacyjnej, jednak nigdzie nie widziałem artykułu, jak często można tę ulgę stosować?
Może przedstawię swoją sytuację:
1. Jesteśmy małżeństwem bez rozdzielności majątkowej.
2. W momencie zawierania małżeństwa dom był własnością moją i brata.
3. W trakcie małżeństwa brat przepisał swoją część na mnie.
4. W roku 2019 zainstalowałem fotowoltaikę (odpis na termomodernizację 28300zł)
5. Za rok 2020 brak odpisów termomodernizacji
6. Za rok 2021 brak odpisów termomodernizacji
7. W roku 2022 zainstalowałem pompę ciepła i dołożyłem kilka paneli fotowoltaicznych, ociepliłem strych (zakup wełny mineralnej)

Moje pytania:
Czy mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej za 2022 rok? Jest to zupełnie nowa inwestycja.
Czy w mojej sytuacji limit z tytułu termomodernizacji to 53000 czy 2x 53000.

Tolek5762

Re: Jak często można kożystać z ulgi termomodernizacyjnej?

Post autor: Tolek5762 »

Witam : Wg mnie to limit 53 tyś = 24700
Ulga z US jest tylko jedna dla ciebie . Dla WFOŚiG mogą być dwie.
Pozdrawiam Tolek.

KrzyCho.corp

OK, czyli całość to 53000
Ale chodzi mi jeszcze o czas.
Fotowoltaika zainstalowana we wrześniu 2019 - inwestycja zakończona
Pompa ciepła sierpień 2022 - inwestycja zakończona
Dołożenie paneli październik 2022 - inwestycja zakończona.
Czy okres 3 lata dotyczy jednej inwestycji czy wszystkich począwszy od roku pierwszej?
Czy gdybym (hipotetycznie) miał współwłasność z żoną to 2x 53000 będę mógł wykorzystać np w 2024roku?
Czy gdybym w tym roku ustanowił współwłaścicielem żonę, to czy na nią będzie przysługiwał nowy limit 53000?

W 2023 otrzymałem zwrot 13500 z programu czyste powietrze - czy w przyszłym roku powinienem uwzględnić jako dochód w PIT?

Tolek5762

Dodam; Jeszcze że nie zauważyłem że napisałeś o dołożeniu paneli .
Wiec faktura za dołożone panele odpada.
Prawda że bardzo dużo piszą o tej uldze tylko w koło Macieju to samo .
A konkretnych przykładów to już nie piszą. Nie wiem czy celowo, czy z niewiedzy.
Ulga termomodernizacyjna ogólnie nie posiada okresu .
Okres jest tyko na daną inwestycje która powinna być zakończona w okresie 3 lat.
Teraz pytanie co należy zaliczyć do danej inwestycji.
Niektóre inwestycje są proste . ale niektóre są skomplikowane a takiego wykazu nie ma .
Wiec nie chce tutaj ich wymieniać . bo potem będzie je ktoś podważał albo dopytywał .

1 Czy okres 3 lata dotyczy jednej inwestycji czy wszystkich począwszy od roku pierwszej? tylko jednej.
2 Czy gdybym (hipotetycznie) miał współwłasność z żoną to 2x 53000 będę mógł wykorzystać np w 2024roku? - tak
3 Czy gdybym w tym roku ustanowił współwłaścicielem żonę, to czy na nią będzie przysługiwał nowy limit 53000? - tak

W 2023 otrzymałem zwrot 13500 z programu czyste powietrze - czy w przyszłym roku powinienem uwzględnić jako dochód w PIT?- tak

Tolek5762

Teraz się wylogowywuje. idę na jednego.

Pozdrawiam Tolek

KrzyCho.corp

Dzięki za wyjaśnienia

wla.gle

Post autor: wla.gle »

autor: Tolek5762 »

Teraz się wylogowywuje. idę na jednego.

To ja wypiję Twoje zdrowie szklanką mleka.....(*-*).

A teraz konkrety na temat ulgi termo......

Art. 26h. 1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku wydatki na ........które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.

Jest termin - 3 lata
więc w tym przypadku liczymy 2020,2021, 2022 koniec inwestycji termomodernizacyjnej.

1 Czy okres 3 lata dotyczy jednej inwestycji czy wszystkich począwszy od roku pierwszej?

- Art. 26h 2.2. Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53.000 zł w odniesieniu do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem.

2 Czy gdybym (hipotetycznie) miał współwłasność z żoną to 2x 53000 będę mógł wykorzystać np w 2024roku? - nie, minęły trzy lata.

3 Czy gdybym w tym roku ustanowił współwłaścicielem żonę, to czy na nią będzie przysługiwał nowy limit 53000? - nie, jw.

W 2023 otrzymałem zwrot 13500 z programu czyste powietrze - czy w przyszłym roku powinienem uwzględnić jako dochód w PIT?

- jest wyjście korzystniejsze ...pomniejsz odliczenie o kwotę zwrotu 13500,00 a tym samym zwiększysz limit do wykorzystania...

Z wyjaśnień ze strony..

https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odl ... nizacyjna/

W kwietniu 2022 roku zamontowałem panele fotowoltaiczne w swoim domu jednorodzinnym. Dotację z programu Mój Prąd otrzymałem w 2023 roku. Jak mogę rozliczyć ulgę termomodernizacyjną w PIT-37 za 2022 rok?

Jeśli nie złożyłeś jeszcze zeznania za 2022 rok - możesz od razu pomniejszyć kwotę wydatków z 2022 roku o kwotę dotacji, którą otrzymałeś w 2023 roku.

Uwaga...

7. Kwota odliczenia nieznajdująca pokrycia w rocznym dochodzie podatnika podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.

I jeszcze ciekawostka...

9. W przypadku niezrealizowania przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w terminie, o którym mowa w ust. 1, podatnik dolicza kwoty poprzednio odliczone do dochodu za rok podatkowy, w którym upłynął ten termin.

Tak to wyjaśnia i traktuje ustawa.... jeśli nie mam racji uderzę się z pokorą w piersi .

Proszę o wypowiedź kol. @Czech, @snykwa.

Czech

Post autor: Czech »

wla.gle pisze:
> 2 Czy gdybym (hipotetycznie) miał współwłasność z żoną to 2x 53000 będę
> mógł wykorzystać np w 2024roku? - nie, minęły trzy lata.
> 3 Czy gdybym w tym roku ustanowił współwłaścicielem żonę, to czy na nią
> będzie przysługiwał nowy limit 53000? - nie, jw.

Trzy lata minęły od 2019 - i to już rozdział zamknięty, ale jeżeli chodzi o nowe inwestycje (np; ocieplenie ścian czy wymiana kaloryferów) to mamy kolejne 3 lata - więc moim zdaniem - 2 x tak z tym ,że żona musi być już współwłaścicielem w momencie poniesienia nowych wydatków.

Letmigo

Post autor: Letmigo »

To wyobraź sobie Tolek, że w miejscowym US Panie urzędniczki twierdzą, że termomodernizacja jest jedna i ma się zakończyć w okresie 3 lat. Jak zapytałam, co w takim razie jeśli rozpocznę nowe przedsięwzięcie termomodernizacyjne jak w przykładzie powyżej to Pani mnie zjechała, że one jak będą robić czynności sprawdzające to będą patrzeć 3 lata i koniec, bo dla nich termomodernizacja jest jedna i trwa tylko 3 lata, a nie tak jak sobie wymyśliłam, że może być kilka, oczywiście z jednym limitem 53000 na jedną osobę na całe życie. Myślę, że ten rok - 2023 będzie decydujący i owocny w nowe wyjaśnienia MF, bo różnie podatnicy i urzędy rozumieją tą ulgę, a właśnie kończy się 3-letni okres od wejścia ulgi w życie.

Tolek5762

Wla.gle Z całym szacunkiem ale trochę mnie zdenerwowałeś .
Podważyłeś całkiem moje rozumowanie . Miałem ci to właśnie wytłumaczyć ale zrobił to Czech.
Jestem trochę wypity . Ale może lepiej zamiast mleka wypij kielicha .

Pozdrawiam Tolek.

Zablokowany